Ioan Radu Greluş este elevul care cântă cu orchestrele a două filarmonici
0
Deşi are doar 18 ani, Radu a reuşit să câştige multe premii şi diplome datorită talentului său de a cânta la clarinet, iar CV-ul său ar face invidios orice adult.
CITIŢI ŞI:
Cotizo Draia luptă zi de zi să salveze vieţi
Adrian David și-a transformat dragostea pentru munte în meserie
Radu este în clasa a XII-a la Liceul de Artă din Sibiu. Spune că a fost fascinat dintotdeauna de muzică şi iniţial a vrut să pătrundă tainele cântatului la pian. A încercat şi clarinetul, la îndrumarea tatălui său, membru al Filarmonicii de Stat din Sibiu şi astfel s-a petrecut „întâlnirea”.
„Eu am făcut pian trei ani şi am mers pe ideea că voi continua cu pianul. Am încercat şi clarinetul, mi-a plăcut mai mult şi am continuat să cânt la clarinet”, a spus Radu. Prima ieşire pe sceană s-a întâmplat în clasa a V-a, la Olimpiada Naţională de Muzică de la Braşov unde a şi câştigat premiul I. „A fost foarte bine, am luat locul I, mi-a dat curaj şi de atunci am încercat să mă încadrez printre cei buni ai intrumentului”, povesteşte Radu. Şi aşa a şi fost pentru că premile au început să curgă. A strâns, din 2005 şi până în prezent, opt premii la diferite olimpiade şi competiţii şi a avut participări la diferite festivaluri şi evenimente din ţară şi străinătate şi este un colaborator activ al orchestrelor Filarmoninii din Sibiu şi Braşov, cu care a participat la turnee internaţionale în Franţa şi Italia.
Repetă zilnic
Reuşitele continuă să vină. Din acest an, Radu face parte din Orchestra Naţională de Tineret „Simfonieta”, iar în februarie şi mai, a susţinut un recital la Ateneul Român de la Bucureşti. A făcut, de asemenera, înregistrări în Sala Mare Radio din Bucureşti cu ocazia participării la Concursul Internaţional „Concertino” de la Praga. Spune că petrece până la patru ore zilnic pentru a se pregăti şi reuşeşte să împace concertele, concursurile şi olimpiadele cu orele curs de la Liceul de Artă pe care îl urmează. „E foarte greu şi şcoală şi muzică, mai ales că se întâmplă simultan. Ţin pasul uşor datorită faptului că am un bagaj de cunoştinţe, înţeleg mai repede ce se predă, e de ajuns să fiu atent şi înţeleg ce se predă. Faptul că ştiu limba germană mă ajută, de asemenea, foarte mult”, spune Radu.
Planuri de viitor
Radu intenţionează să plece din Sibiu după terminarea liceului şi să se înscrie la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, pentru a studia în continuare instrumentul care îl fascinează. Tânărul sibian nu ascunde nici faptul că planurile sale de viitor includ şi o plecare în afara graniţelor, în căutarea unei cariere. „Am primit oferte din alte ţări, de la oameni din domeniu, universităţi importante. Dar vreau să mai stau un an, doi în ţară şi apoi să plec”, spune Radu care recunoaşte că în prezent, în România, nu există un sistem de pregătire serios al copiilor în acest sens.
Ce-i place
„Îmi place foarte mult muzica, îmi place sportul, fotbalul şi înotul fiind preferatele mele, îmi plac automobilele şi motocicletele, în general tot ce ţine de motoare. De asemenea, îmi place să mă uit la filme şi să ies cu prietenii“, spune Radu Greluş.
Ce-i nu-i place
„Nu îmi place că artiştii nu sunt recunoscuţi la maxima valoare pentru munca pe care o depun. Ar fi bine dacă s-ar pune mai mult bazele pe pregătirea copiilor, să se facă un sistem de pregătire mai serios. Sunt tineri care au valoare”, spune tânărul.
Întrebări şi răspunsuri
Ai timp să te mai distrezi?
Da, ar fi culmea să nu mai am timp să mai şi ies. Îmi place să merg în pub-uri, cu prietenii, să ascult muzică bună. Nu îmi place foarte mult muzica ce se ascultă acum în cluburi.
Care este visul tău pe plan muzical?
Foarte mult mi-ar plăcea să ajung să cânt ca solist cu marile orchestre ale lumii, să fac parte dintr-un ansamblu de muzică de cameră.
Cum eşti privit de colegii de clasă?
Ne înţelegm, pentru unii dintre ei sunt elevul care lipseşte mult de la şcoală pentru a merge la concursuri, dar care reuşeşte să ţină pasul. Pe unii dintre ei am reuşit să îi fac să persevereze.