Dosarul cămătăriei de la Sibiu se mută la Bucureşti
0Majoritatea celor 7 bărbaţi arestaţi preventiv în dosarul cămătăriei de la Sibiu au făcut recursuri, acestea urmând să fie judecate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Printre cei care au declarat deja recurs se numără şi notarul Răzvan Mărginean.
Cel mai complex dosar instrumentat de DIICOT în ultimii ani la Sibiu se mută la Bucureşti. După ce Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a 7 dintre inculpaţi, majoritatea acestora au făcut recursuri, competenţa de soluţionare a recursurilor revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
”Dosarul este în curs de finalizare şi imediat ce vor fi încheiate toate procedurile acesta va fi trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cel mai probabil în cursul zilei de astăzi (joi, 15 noiembrie, n.r.)”, precizează Cosmin Muntean, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.
Până acum, au declarat recurs Constantin Cornea, Nicolae Şandru, Daniel Dumitru, Bogdan Jucan şi notarul Răzvan Mărginean.
Prejudiciu de un milion de euro
Anchetatorii spun că membrii grupării dădeau bani cu împrumut, cu dobânzi foarte mari, împrumuturi garantate cu terenuri sau case.Dobânzile foarte mari erau impuse prin contracte notariale, iar prejudiciul în dosar depăşeşte un million de euro.
Doi notari din Sibiu sunt cercetaţi în dosar, iar tranzacţiile cu cele mai mari probleme s-au făcut prin cabinetul lui Răzvan Mărginean, notarul arestat preventiv. Dacă va fi condamnat definitiv, acesta riscă excluderea din branşă.
„Cei doi notari au sprijint activităţile infracţionale ale grupării, în sensul că la birourile acestora se întocmeau actele, de multe ori persoaele trecute în contractele de vânzare-cumpărare nu erau prezente la încheierea contractelor respective, sumele de bani înscrise în contract nu erau cele reale întrucât membrii grupării scriau în contractele de vânzare-cumpărare pentru imobile şi dobânzile pretinse sau au fost situaţii în care plata efectivă nu se realiza în faţa notarilor. Victimele erau şantajate, ameninţate sau chiar agresate fizic”, a spus comisarul şef Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia.
Victime racolate în cazinouri
Cămătarii acţionau în Sibiu de ani buni, mai exact din 2001, însă actuala formulă de grup infracţional a luat fiinţă undeva în anul 2008. Victimele sunt de toate vârstele, şi erau racolate cu precădere din cazinouri, însă îi contactau şi direct pe cămătari, aceştia fiind cunoscuţi în oraş. Dobânda era de 10-15 la sută, lunar sau săptămânal, iar sumele pe care oamenii le primeau cu împrumut variau între câteva sute şi câteva zeci de mii de euro. Anchetatorii au identificat până acum 15 părţi vătămate, însă spun că numărul celor care au avut probleme este mult mai mare.
Potrivit acestora, după semnarea contractelor de împrumut membrii grupării îşi ameninţau şi îşi băteau victimele, pentru a le determina să plătească sumele şi dobânzile din contractele de împrumut. Una din victime a fost chiar tăiată la picior cu un cuţit, însă nimeni nu s-a prezentat la spital. Mulţi dintre păgubiţi şi-au pierdut locuinţele sau terenurile cu care au garantat în contractele de împrumut.
Alături de cămătari şi notari, în dosar este cercetată şi Bianca Jucan, o angajată în cadrul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Sibiu. Potrivit DIICOT, ”actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre invinuiţi, la solicitarea şi conform indicaţiilor membrilor grupării şi cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferenţial obţinerea certificatelor de carte funciară”. Bianca Jucan este soţia lui Bogdan Jucan, unul din liderii grupării, lucrează la Cadastru din 2006 iar de anul trecut a intrat în concediu prenatal şi apoi de îngrijire a copilului.