Concluziile anchetei de la Spitalul Judeţean Sibiu: nimeni nu e vinovat în cazul copilului mort după o banală operaţie de polipi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu spun că medicii şi-au făcut treaba în cazul copilului mort după o operaţie de polipi. Familia spune că va continua demersurile, la Parchet.

La aproape o săptămână după ce un copil a murit la spitalul din Sibiu după o banală operaţie de polipi reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au finalizat ancheta şi ridică din umeri: nimeni dintre cadrele medicale nu a greşit.

Ce au concluzionat membrii Comisiei de etică şi Deontologie Medicală şi ai Consiliului Etic al spitalului:

„Actul operator s-a desfăşurat în condiţii normale, au fost respectate circuitele administrative şi profesionale, cu excepţia solicitării acordului informal pentru internare al managerului; Analizele medicale efectuate în cadrul Spitalului General CF Sibiu, în data de 31.05.2013, aveau valabilitate şi au fost concludente, motiv pentru care nu s-a considerat necesară repetarea acestora; Relaţia medic pacient a fost conform protocolului încheiat cu Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, operaţia s-a făcut la dorinţa expresă a părinţilor. Medicaţia a fost corect administrată iar opţiunea de anestezie a fost corectă, explicată si acceptată de către aparţinători, aceştia semnând consimţământul, cunoscând riscurile. Tipul de anestezie, conform literaturii de specialitate, a fost ales corect, corespunzător acestei afecţiuni ORL; Nu s-a constatat administrarea de calmante iar personalul medical a  supravegheat sistematic pacientul; Documentaţia medicală (foaia de observaţie) demonstrează ca nu au existat complicaţii chirurgicale postoperatorii (obstrucţie mecanică a cailor respiratorii), iar evoluţia cazului nu s-a datorat unei erori chirurgicale; La alterarea stării generale, respectiv stopul cardio respirator, medicul curant a început resuscitarea cardio-respiratorie şi a solicitat rapid venirea echipei de intervenţie a unităţii de urgenţe, conform protocolului. În urma acestor manevre s-a reluat activitatea cardiacă, pacientul fiind transferat în cadrul Secţiei Clinice ATI, unde au continuat manevrele de salvare şi terapie intensivă; Comisia de Etică şi Deontologie Medicală respectiv Consiliul Etic nu consideră ca a fost săvârşită o abatere profesională chirurgicala sau administrativă, cu excepţia lipsei acordului informal pentru internare al managerului. Intervenţia a decurs fără complicaţii intraoperatorii si postoperatorii imediate; Analizele comisiei si consiliului sunt de etapă iar concluziile definitive vor fi formulate după finalizarea şi analizarea raportului medico-legal”.

Potrivit reprezentanţilor spitalului, la nivelul unităţii s-au luat o serie de măsuri, în urma evenimentului.

„1.  În data de 17.06.2013 s-a trimis către Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu o informare prin care se anunţa decizia ca, până la soluţionarea evenimentului produs în cadrul secţiei clinice ORL, în cadrul SCJU Sibiu nu se vor mai interna pacienţi de vârstă pediatrică; În urma unor discuţii purtate cu reprezentanţii Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu s-a hotărât ca patologia oftalmologică la copii să fie rezolvată în continuare în cadrul SCJU Sibiu, din cauza lipsei unui microscop adecvat pentru acest tip de intervenţii la Spitalului de Pediatrie. De asemenea, patologia neurochirurgicală pediatrică va fi rezolvată tot  la nivelul SCJU Sibiu, întrucât Spitalul Clinic de Pediatrie nu are specialişti neurochirurgi iar pentru fiecare intervenţie de acest tip sunt necesari doi specialişti; Centrul anti-rabic din cadrul Secţiei Clinice Boli Infecţioase va acorda în continuare asistenţă specifică şi tratament de specialitate şi copiilor; Patologia pediatrică privind specialitatea O.R.L. va fi rezolvată în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie; Pentru restul specialităţilor, în cazurile care necesită o consultaţie medicală complexă respectiv internare în cadrul SCJU Sibiu, se va solicita avizul conducerii executive (al managerului sau al directorului medical)”, mai spun cei de la Judeţean.

Ovidiu Nicolae Bogdan, tatăl micuţului mort, spune că se aştepta la un astfel de răspuns din partea celor de la spital şi că nu se va opri aici, ci îşi va căuta dreptatea în instanţă.

„Mã aşteptam la un asemenea rãspuns. (...) Cert este faptul cã se doreşte sã se ascundã, în mod absolut evident, iresponsabilitatea factorilor de decizie, nu în ultimul rând, al medicului curant, al personalului. Nu mi se pare a se judeca normal, având în vedere gravitatea faptei. Repet, sunt probe care vor fi aduse ulterior în instanţã, care vor concluziona foarte clar, faptul cum s-a desfãşurat operaţia, faptul cã postoperator trebuia supravegheat copilul în permanenţã. În documentul acesta se spune cã nu i s-au dat medicamente de calmare, medicul mie mi-a spus personal, cã i-a dat medicamente de calmare şi sper cã are onoarea de a recunoaşte acest lucru, pentru cã mi-a spus mie personal. Calmantele i s-au dat în blocul operator. Nu cred cã avem nevoie de foarte multã culturã medicalã, sã ne dãm seama de gravitatea situaţiei.

Nici mãcar în al 12-lea ceas nu vor sã recunoascã cã un întreg şir de factori care implicã direct, mai multe poate, persoane, a adus la aceastã dramã. O sã depun şi o plângere oficialã la Parchet.
O sã cer mai multe lucruri, deci nu o sã rãmânã aşa, foarte multe lucruri care se mai pot face, pentru a scoate în faţã anumite aspecte care sunt acoperite”, a spus tatăl micuţului.

Medic penalizat de spital doar la salariu, urmărit apoi penal pentru ucidere din culpă

Nu este primul caz în care medicii de la spitalul din Sibiu sunt acuzaţi de culpă medicală. Anul trecut, un bărbat a murit la Sibiu după ce, internat fiind în spital, a căzut pe scări şi s-a lovit la cap, însă nimeni nu i-a făcut nicio investigaţie, fiind trimis acasă.

Ajuns acasă, a intrat în scurt timp în comă, iar apoi a murit la spital, concluziile necropsiei fiind că a amurit din cauza loviturii la cap. La momentul respectiv, în urma anchetei de la spital, medicul a primit doar o reducere de 10 la sută la salariu, timp de 3 luni.

La finalizarea anchetei, în luna aprilie a acestui an, poliţiştii au confirmat că au început urmărirea penală împotriva doctoriţei pentru ucidere din culpă.

Vă mai recomandăm: 

Medic din Sibiu, urmărit penal pentru ucidere din culpă, la un an de la decesul unui pacient la spitalul din Sibiu

VIDEO Pacient mort după ce a căzut pe scările unui spital din Sibiu

Preţul unei vieţi la spitalul din Sibiu - câteva avertismente şi o reducere de salariu


 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite