Comandamentul NATO de la Sibiu și-a deschis porțile. „Este umbrela de comandă și control a flancului de sud-est“ VIDEO

0
Publicat:

Dacă la început priveau cu spaimă convoaiele militarilor străini, românii au început să se obișnuiască încet-încet cu prezența acestora pe străzi și în orașe. O demonstrează și sărbătorirea Zilei NATO (Alianței Nord-Atlantice), joi, 4 aprilie 2024, la Sibiu.

Ziua NATO la Comandamentul de la Sibiu HQ MNC SE Sursă Facebook
Ziua NATO la Comandamentul de la Sibiu HQ MNC SE Sursă Headquarters Multinational Corps South East

Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est - Headquarters Multinational Corps South-East (HQ MNC-SE) -, al zecelea centru de acest fel din Europa, fortăreața din mijlocul orașului, de pe Calea Dumbrăvii - după cum o numesc localnicii - și-a deschis ușile pentru civili.

Cu această ocazie, curioșii au putut să interacționeze cu soldații din cele 17 țări prezente la Sibiu, dar și să afle detalii despre noua bază militară, precum și despre tehnica din dotare. La rândul lor, militarii străini au avut prilejul să relaționeze în alt mod cu localnicii, unii dintre ei fiind în Sibiu de mai multe luni și chiar ani.

Ziua NATO, la sediul din Sibiu

Joi, 4 aprilie 2024, s-au împlinit 75 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice și 20 de ani de la aderarea României la NATO.

Evenimentul de la Sibiu a demarat cu o acțiune sportivă desfășurată în Parcul Sub Arini, „MNC-SE Flags Run”, în cadrul căreia membrii HQ MNC-SE au alergat alături de localnici. Apoi a urmat momentul festiv, în cadrul căruia au fost recompensați cu medalii 16 militari, mare parte provenind chiar din cadrul Comandamentului NATO de la Sibiu.

Potrivit organizatorilor, vizitatorii au putut vedea cu ocazia Zilei Porților Deschise echipamente, vehicule militare și standuri de prezentare a echipamentului individual, aparținând Brigăzii Multinaționale de Sud-Est, o structură subordonată Corpului Multinaționa.

Trei dintre vehicule militare pentru prezentare și echipament individual au fost trimise de Grupul de luptă francez dislocat la Cincu, alături de alte vehicule din Franța, Belgia și Luxemburg.

Comandamentul pentru Forțe Speciale a fost prezent cu un vehicul specific însoțit de un detașament, iar Academia Forțelor Terestre cu un stand de prezentare a proiectelor didactice ale studenților, printre care doi roboți militari folosiți pentru diverse exerciții și misiuni precum: supraveghere și recunoaștere în teren, transport echipamente, sprijin pentru trupe în situații periculoase, detectare și distrugere dispozitive explozive cu capacitatea de a transmite imagini și informații în timp real și care s-au numărat printre principalele puncte de atracție.

„Peste 500 de adulți și aproximativ 700 de copii au participat la evenimentul care a inclus afișări de vehicule de luptă pentru infanterie, transportoare blindate de personal, vehicule tactice și arme și echipamente individuale de la Headquarters Multinational Brigade South East: HQ MN BDE SE - echipe române, poloneze, portugheze și nord-macedonene, precum și Mission AIGLE - Echipe franceze, belgiene și Luxemburgheze, Speciale Românești Comandamentul forțelor. În cadrul activității, o formație militară de la Academia Forțelor Terestre din Sibiu a distrat publicul cu melodii militare și o varietate de cântece internaționale”, au menționat organizatorii.

„Sibiul, mai sigur decât Bucureștiul”

Reprezentanții comandamentului au dat asigurări că: „Umbrela de comandă și control în flancul de sud-est al ariei de operații a NATO este aici”.

Directorul Centrul de Studii Globale din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, profesor Silviu Nate a descris misiunea comandamentului de la Sibiu ca fiind „o punte de legătură între Marea Egee și Marea Neagră”, pentru „securizarea atât a flancului estic cât și a flancului sudic”.

Militarii străini au ținut să precizeze că, pe lângă necesitate, NATO reprezintă garantul stabilității și siguranței în zonă.

Un reprezentant al țării vecine, Bulgaria, chiar a recunoscut pentru jurnaliștii locali, povestind despre experiența sa în România, că din punctul lui de vedere „Sibiul este mai sigur decât Bucureștiul”. 

Operațional cu un an mai devreme, din cauza Războiului din Ucraina

Comandamentul de la Sibiu (MNC-SE) are în subordine cinci divizii NATO care găzduiesc 100.000 de militari și asigură comanda și controlul operațiilor terestre ale Alianței în situații de criză sau război, pe teritoriile României și Bulgariei.

Comandamentul a fost înființat în 2020, fiind la vremea respectivă cel mai nou cartier general de nivel de corp de armată al NATO, din Europa și al doilea de pe Flancul Estic, după cel din Polonia.

În toamna anului trecut, MNC-SE al NATO de la Sibiu a atins capabilitatea operațională completă pentru controlul operațiilor terestre ale Alianței Nord – Atlantice la nivel regional. A fost declarat operațional cu un an mai devreme, planuri inițiale fiind pentru 2024, din cauza Războiului din Ucraina.

Șeful comandamentului NATO de la Sibiu este generalul-maior Cristian-Daniel Dan, al treilea general român care asigură conducerea, de la înființarea structurii militare aliate în Romania, după generalii Dragoș Iacob și Tomiță-Cătălin Tomescu.

România a alocat aproximativ 350 milioane de euro pentru operaționalizarea Corpului Multinațional NATO de la Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite