Ce se întâmplă în corpul unui om care tocmai a început să alerge. În primul minut veţi simţi o energie incredibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jogging Shutterstock

Tot mai multă lume decide să schimbe sala de forţă pe jogging. Alţii au curajul chiar să schimbe canapeaua şi televizorul pentru o alergare în parc. Fie că devine o modă pentru unii sau auto-motivare pentru alţii în lupta cu kilogramele în plus, curajul de a încălţa ghetele de alergat este deja un pas important spre schimbare.

Pentru ca să aveţi mai multe argumente pro-jogging, am pregătit o listă cu schimbările care se întâmplă în corpul unei persoane care tocmai a început să alerge.

Simţiţi o explozie de putere

În primul minut veţi simţi o energie incredibilă. Paşii alergării vor fi ritmici şi vă veţi simţi de parcă alergaţi dintotdeauna. Probabil deja vă gândiţi că sunteţi destul de bun la alergat. Nimic complicat. Această explozie de putere este transformarea corpului dumneavoastră de către o moleculă în alta pentru a elibera cât mai multă energie. Adenozintrifosfatul (ATP) se transformă în adenozindifosfat (ADP), dacă doriţi să intraţi în detalii atât de profunde. Datorită acestui proces vă simţiţi atât de energizaţi. 

Simţiţi că ardeţi

În cel de-al doilea minut, muşchii încep să elibereze o doză bună de acid lactic. Acesta este responsabil pentru senzaţia pe care o are toată lumea când spune că simte că arde. De asemenea, acesta transmite creierului că vă aflaţi sub stres fizic. Muşchii lucrează din greu pentru a genera puterea de care aveţi nevoie pentru a putea continua, printr-un proces numit respiraţie anaerobă, un produs secundar al căruia este acidul lactic.

Respiraţi greu

În următoarele minute, ritmul cardiac creşte foarte repede. Sângele se mişcă mai repede în muşchii voştri, ceea ce necesită o nevoie mai mare de oxigen. Respiraţia puternică întinde ligamentele care ataşează diafragma la ficat din partea dreaptă. Acest lucru aduce acea durere familiară şi te poate face să încetineşti. Creşterea fluxului de aer poate face nasul să curgă, ceea ce se numeşte rinită provocată de exerciţiile fizice.

Roşu sănătos

Acum că alergaţi şi vă simţiţi bine, începeţi să ardeţi energie. Acest efort depus face ca temperatura corpului să crească, iar pielea să se înroşească. Este un proces sănătos, datorită fluxului de sânge cu oxigen crescut către piele. Unii specialişti spun că acest proces poate fi considerat şi anti-aging, tocmai acestui aport de oxigen, ce va susţine pielea în producţia naturală de colagen.

Durere în picioare?

Efortul fizic pe care îl depuneţi nu pune doar presiune asupra articulaţiilor, ci şi a corpului inferior. Dacă simţiţi orice arsură sau durere, este timpul să încetiniţi. Deseori alergătorii, destul de frecvent în cazul celor începători, poate apărea tendinita, o inflamaţie a tendoarelor, acestea reprezentând legătura dintre os şi muşchi.

În sfârşit vă simţiţi minunat

La final, respiraţia va reveni la normal, creierul vă va inunda cu neurotransmiţători care reglează starea de spirit (endorfină, serotonină, dopamină). Vă veţi simţi calmi, fericiţi şi mulţumiţi de voi. Totuşi, această stare nu ţine foarte mult, aşa că mâine trebuie să o luaţi de la capăt.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite