Câinii Poliţiei, dresaţi să depisteze  bolnavii de COVID. „Testele cu lăbuţe” ies pe teren în curând VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câini dresaţi să depisteze coronavirusul FOTO Poliţia Română
Câini dresaţi să depisteze coronavirusul FOTO Poliţia Română

Şase câini sunt pregătiţi la centrul chinologic din Sibiu să detecteze bolnavii asimptomatici de COVID-19. Ei simt mirosul specific al transpiraţiei bolnavilor. Metoda nu este nouă, fiind deja folosită, spre exemplu, în detectare diabeticilor.

După Germania, Franţa, Finalanda şi Marea Britanie, România intră în rândul ţărilor care vor folosi câini dresaţi special pentru a depista coronavirusul.

Animalele sunt antrenate la centrul chinologic de la Sibiu al Poliţiei Române să depisteze rapid mirosul specific emanat de persoanele infectate. Acest lucru se poate face într-o mulţime, destul de discret şi cu o eficienţă ridicată (circa 94%), apropiată de cea a unui test costisitor.

Blue, un ciobănesc belgian, are doi ani şi este unul dintre cei şase câini pregătiţi să identifice bolnavii asimptomatici de COVID-19. El a simţit prima probă pozitivă şi a detectat-o în urmă cu două săptămâni. În momentul în care câinii găsesc probele pozitive se aşează şi aşteaptă să primească o recompensă.

Probele pozitive sunt amplasate în borcane sterile şi conţin bucăţi de tifon curat îmbibate cu transpiraţia provenită de la bolnavii de COVID, care nu iau încă tratament. 

Interesant este că totul se face în condiţii aproape identice cu cele din teren. Probele sunt amplasate în acest coridor de căutare şi sunt amestecate cu unele care pot distrage atenţia câinelui, cum ar fi mirosul de deodorant, mănuşi de cauciuc sau tifon steril.

„Am utilizat inclusiv probe de transpiraţie de la persoane care aveau o simplă răceală, pentru a-i da câinelui posibilitatea să facă foarte exact diferenţa între un miros de transpiraţie de la o persoană infectată şi de la o persoană sănătoasă, sau care are altă afecţiune. Este acelaşi mod de a detecta atât bolnavii de cancer cât şi cei de diabet”, a declarat comisar şef Leonard Bala, directorul Centrului Chinologic Sibiu.

Aceasta a mai precizat şi că în această primăvară urmează să fie făcute primele teste chiar pe oameni, printr-un protocol de colaborare cu aeroportul din Sibiu. Apoi, în funcţie de rezultate, va urma certificarea acestor echipe canine în detectarea personalelor infectate cu COVID-19. Aşadar, totul este o chestiune de câteva săptămâni.

Antrenarea câinilor nu este atât de simplă precum s-ar putea crede. „Avem foarte mult de muncă pentru a scoate un câine operaţional, în aceste condiţii de lucru este nevoie de foarte multe probe, ore de antrenament, pentru a ne asigura succesul acestei categorii de serviciu”, explică unul dintre instructori, agent-şef principal Silviu Stan.

Vă recomandăm şi:

Câini dresaţi să detecteze „mirosul de COVID“, o nouă metodă de identificare a persoanelor bolnave. Au o precizie uriaşă

Un ciobănesc belgian malinois premiat pentru detectarea scurgerilor de gaze pleacă la Londra să afle dacă poate depista bolnavii de Covid-19

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite