BAC 2013 SIBIU Cei mai buni elevi ai Sibiului - Ioana Haţegan, bursieră a Facultăţii de Drept din Heildeberg, şi Paul Vacariu, olimpic internaţional
0
Ioana Haţegan, absolventă a Colegiului Naţional Samuel von Brukenthal, şi Paul Vacariu, de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr sunt cu siguranţă o adevărată mândrie pentru profesorii care i-au pregătit.
Astăzi un absolvent model al unuia din liceele de elită ale Sibiului, Ioana spune zâmbind că e singurul vorbitor de limba germană din familie. Părinţii s-au gândit că va avea mai multe oprtunităţi cu limba germană, aşa că din clasa a V-a a învăţat la Brukenthal. La liceu, a ales cea mai bună clasă, profil de ştiinţe ale naturii, şi a intrat prima.
Timp de 4 ani, a fost un elev emerit, cu participări la olimpiade dar şi cu implicare în foarte multe proiecte, despre care vorbeşte cu mândrie şi cu drag. De la festivalul internaţional de teatru în limba germană pentru elevi din Croaţia şi până la „Colegiul Europa”, care a inclus documentări amănunţite într-una din cele mai mari biblioteci ale Germaniei, de la proiectul pentru tinerii europeni despre nazism care a inclus vizitarea lagărului de la Auschwitz şi până la poveştile bătrânilor de la azilul din Sibiu, în toate a pus suflet, dăruire şi foarte multă muncă.
„Ştiam de la început că acest colegiu îmi oferă foarte multe proiecte, perspective, am avut profesori din Germania, am avut posibilitatea să comparăm. Fiind la o şcoală germană ţi se deschide un orizont pentru că nu înveţi doar limba germană, înveţi o parte din cultura lor plus educaţia, am învăţat că trebuie să fii organizat, punctual, dacă ţi se dădea un termen trebuia să-l respecţi. Şi profesorii de la noi au metode noi, ne-au încurajat să facem prezentări, să participăm la foarte multe activităţi”, spune Ioana.
Bursieră în Germania
Din toamnă, Ioana va urma cursurile Facultăţii de Drept din Heildeberg, cu o bursă din partea Serviciului German pentru Schimburi Academice. A fost unul din cei trei viitori studenţi aleşi din toată România, în urma unei selecţii riguroase. „Am ales să studiez în Germania dreptul deoarece acolo corupţia este mult mai mică, deoarece calitatea este alta, sunt studenţi internaţionali, e o facultate de tradiţie, e cea mai veche universitate din Germania. Vreau să învăţ ce înseamnă un sistem corect de legi de acolo de unde pleacă el”, spune Ioana, zâmbind.
Surprinzător poate, nu este nici pe departe printre cei care consideră că sistemul de învăţământ românesc e la pământ, ba chiar spune zâmbind, cu mândrie, că este un produs al acestui sistem. Însă e de acord că sunt lucruri care trebuiesc schimbate. „Ar trebui modernizat, societatea ar trebui să acorde mai mult respect profesorilor, să se meargă pe metode moderne, pe un model global, poate programa să nu se schimbe atât de repede, să ştim de la început ce ne aşteaptă, şi să nu mai aşteptăm ca educaţia să fie realizată doar de şcoală ci şi de către comunitate, societate, pentru că toţi suntem responsabili”, adaugă Ioana.
Olimpic internaţional şi multiplu medaliat la olimpiade naţionale
Paul Vacariu termină în acest an Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, unitate de învăţământ de elită, de mulţi ani considerat cel mai bun liceu din judeţul Sibiu.
A ajuns în Sibiu la finalul gimnaziului, împreună cu părinţii, s-a interesat şi a aflat că „Gheorghe Lazăr” reprezintă cea mai bună opţiune pentru a-şi continua studiile. După 4 ani petrecuţi aici şi foarte multe reuşite, este convins că a făcut cea mai bună alegere.
„A fost o perioadă în care am învăţat multe lucruri, şi în timpul şcolii şi în afara şcolii. Nu aş fi reuşit dacă aş fi fost singur, am fost sprijinit de profesori, de familie, de prieteni”, spune, zâmbind.
Admis la liceu cu o medie mare, 9,58, Paul a participat în fiecare din cei patru ani de studiu la olimpiade, cu rezultate pe măsură. „Am mers la mai multe olimpiade, nu neapărat dintr-o obligaţie ci din plăcere, să văd oameni noi, să cunosc experienţe noi”, spune Paul. Este de două ori medaliat la olimpiada naţională de matematică, are o menţiune la olimpiada naţională de fizică, una la cea de ştiinţe pentru juniori şi una la cea de ştiinţe ale pământului şi de asemenea a participat la faza naţională ale olimpiadei de chimie.
Cel mai bun rezultat este însă cel obţinut în clasa a XII-a, când a fost medalit cu argint la olimpiada internaţională de ştiinţele pământului. S-au înfruntat 70 de participanţi din aproximativ 20 de ţări, iar Paul spune că a fost o experienţă unică. „A fost foarte emoţionant, nu mă aşteptam, sincer să fiu”, spune Paul.
„A fost un fel de efort colectiv”
Extrem de modest, Paul spune că nu ar fi reuşit dacă nu ar fi avut alături oameni care au crezut în el şi care l-au sprijinit. „Nu aş fi reuşt dacă nu aş fi avut profesori care să-mi răspundă la unele întrebări sau prieteni care să mă facă să râd, să uit de grijile din acea perioadă. A fost un fel de efort colectiv. Pe mine mediul, ca şi atmosferă, m-a favorizat, şi profesorii au fost înţelegători şi m-au ajutat, şi colegii m-au sprijinit foarte mult. Când m-am întors din Argentina, de la olimpiada internaţională, m-au aşteptat cu tort în clasă şi poza mea lipită pe uşă. De fiecare dată mă felicitau şi erau fericiţi pentru mine”, povesteşte Paul.
Spune că reuşita ţine în primul rând de fiecare, şi că aceia care învaţă din plăcere, nu din obligaţie, au şanse mult mai mari. Se pregăteşte de admitere la Facultatea de Medicină din Cluj şi îşi doreşte, pe lângă cariera de medic, şi una în mediul uzniversitar, atât pentru a-i învăţa pe alţii, la rândul său, cât şi pentru cercetare.
Vă mai recomandăm: