Un milionar român reţinut pentru şpagă la Finanţele Satu Mare, alături de fostul director al instituţiei care a cerut mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri George Moiş şi fostul şef al Finanţelor Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, au fost reţinuţi, luni, de procurorii anticorupţie, după ce firma primului ar fi renovat casa fiicei lui Ardelean, în schimbul ajutorului pentru o rambursare TVA de peste 770.000 de lei.

Procurorii DNA îl acuză pe fostul şef al Finanţelor Satu Mare, Mircea Ardelean, că i-a pretins afaceristului Gheorghe Moiş, ca societatea acestuia, pe cheltuiala proprie, să se ocupe de renovarea unui imobil situat în Bucureşti, deţinut de fiica inculpatului Ardelean Ioan Mircea.

Potrivit rechizitoriului, în schimbul acestui folos patrimonial, Ardelean l-a asigurat pe agentul economic că va face demersurile necesare atât pentru a-i fi aprobată, în regim de urgenţă, cererea de rambursare TVA, pentru suma de 771.275 lei, aferentă lunii octombrie 2013, cât şi pentru ca această sumă de bani să fie plătită în favoarea societăţii într-un termen cât mai scurt.

“Astfel, în baza acestei înţelegeri prealabile dintre cei doi inculpaţi, în cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Moiş Gheorghe a dispus unor angajaţi ai săi să execute lucrări de renovare, constând în achiziţia de materiale şi executarea lucrărilor de modernizare a imobilului respectiv, costul total al lucrărilor, în valoare de 23.614 lei, fiind suportat în întregime de firma acestuia. În schimbul acestui folos patrimonial, la data de 22 decembrie 2013, cererea de rambursare a TVA, depusă de societatea comercială administrată de inculpatul Moiş Gheorghe, la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, a fost aprobată în întregime de către funcţionarii din cadrul instituţiei mai sus amintite”, se arată în rechizitoriul procurorilor anticorupţie.

Ba mai mult, la data de 22 decembrie 2013, a fost emisă decizia de rambursare a TVA în cuantum de 771.275 lei, act care a fost semnat de către fostul şef al Finanţelor, fără a fi efectuat ulterior vreun control de către inspectorii fiscali din cadrul instituţiei amintite, în ciuda faptului că societatea respectivă figura în evidenţele instituţiei cu risc fiscal ridicat.

“De menţionat este faptul că, la data de 06 decembrie 2013, după ce fuseseră demarate lucrările de renovare mai sus amintite, inculpatul Moiş Gheorghe îi solicitase inculpatului Ardelean Ioan Mircea, ca până la data de 25 decembrie 2013, instituţia publică, coordonată de acesta, să efectueze plata sumei respective. Inculpatul Ardelean Ioan Mircea l-a asigurat că, în data de 24 decembrie 2013 va fi virată acea sumă de bani în contul societăţii, fapt care s-a şi întâmplat”, mai precizează procurorii.

În cauză, procurorii DNA au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani (25.000 de euro+75.000 lei) şi a unor monede din metal galben(cu o valoare totală de aprox.37.000 euro), ridicate de la inculpatul Ardelean Ioan Mircea. Cei doi vor fi prezentaţi, la data de 15 decembrie 2014, la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Familia Moiş, în top 500 milionari

Gheorghe Moiş provine din Negreşti-Oaş şi dirijează grupul de firme Castrum Grup, pe care l-a înfiinţat în 1992 Este unul dintre primii milionari în dolari ai perioadei post-decembriste după ce, prin firmele sale, a acaparat mai multe fabrici din ţara scoase la privatizare.

image

Potrivit siteului forbes.ro, Gheorghe Moiş a devenit cunoscut anul trecut pentru una dintre cele mai mari tranzacţii de închiriere de pe piaţa comercială din Capitală. El a construit o clădire a cărei destinaţie iniţială era pentru spaţii office şi hoteliere, într-una dintre cele mai bune zone din Bucureşti, în Piaţa Victoriei. Imobilul care a necesitat investiţii de 33 de milioane de euro a fost însă închiriat soţilor Doris şi Florin Andronescu, cofondatorii reţelei de sănătate privată Sanador, care au inaugurat anul acesta cel mai mare spital privat din ţară.

Tot anul acesta, Moiş a anunţat că va investi, prin intermediul grupului său Castrum, 10 milioane de euro într-o fabrică de conserve la Vaslui, proiect cofinanţat cu fonduri europene. Astfel, 2 milioane de euro din investiţie sunt fondurile atrase, alte 2 milioane de euro reprezintă un credit de la BCR, instituţia bancară cu care Moiş lucrează de obicei, iar restul de 6 milioane de euro sunt fonduri proprii.

Proiectul va fi derulat prin firma Lotex General, parte a Castrum. Anul trecut, grupul de companii a avut afaceri de circa 40 de milioane de euro, cu circa 30% mai mici faţă de 2009, pe fondul crizei. Pentru 2011, estimările companiei plasează cifra de afaceri la o sumă similară celei din 2010.Gheorghe Moiş mai are în portofoliu un centru comercial la Satu Mare cu o suprafaţă de circa 6.000 de metri pătraţi, care a necesitat investiţii de 6 milioane de euro. Mallul este amenajat în clădirea Vigado, construită în secolul al XVIII-lea.

Vă recomandăm şi

Cătălin Chelu, Dan Fătuloiu, Antonie Solomon şi Cornel Penescu, în vizorul emisiunii „Dosarele DNA“

„Nefericit” de procurorii DNA, preşedintele CJ Timiş este fericit alături de Preafericitul Daniel în conducerea Bisericii Ortodoxe din România

DNA-ul e foarte scump, de ce nu o fi căutat Guvernul soluţii mai ieftine?

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite