„Nefericit” de procurorii DNA, preşedintele CJ Timiş este fericit alături de Preafericitul Daniel în conducerea Bisericii Ortodoxe din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, „nefericit” de procurorii DNA care au descins săptămâna trecută la CJT într-un dosar de corupţie, este fericit să poată face parte, alături de Preafericitul Daniel, din Adunarea Naţională Bisericească, for de conducere al BOR, în cadrul căruia au avut loc alegeri în toamna acestui an.

Organism deliberativ al Bisericii Ortodoxe din România, Adunarea Naţională Bisericească are din această toamnă, când au avut loc alegeri, o nouă componenţă, cu excepţia membrilor care se află la al doilea mandat şi au fost realeşi. Printre cei care se regăsesc în Adunarea Naţională Bisericească (formată din doi mireni şi un cleric din fiecare mitropolie), dar şi în Consiliul Naţional Bisericesc (format din câte un mirean şi un cleric din fiecare mitropilie) este şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, recent intrat în atenţia DNA într-un dosar de corupţie.

Informaţia referitoare la alegerea lui Titu Bojin în Adunarea Naţională Bisericească a fost dezvăluită cu ocazia ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean Timiş, când s-a oferit titlul de cetăţean de onoare al Judeţului Timiş Preafericitului Daniel, Patriarhul României. La aprobarea banilor pentru cumpărarea colanului, plachetei şi diplomei care i se vor oferi Patriarhului, Titu Bojin s-a abţinut pentru nu fi în conflict de interese.

Preşedintele CJ a explicat pentru „Adevărul” că a ajuns în conducerea BOR după ce a parcurs toate structurile bisericeşti.  „Am fost ales ca şi mirean, ca şi cetăţean. Am fost ales prima dată la biserică la Remetea-Mare (n.r. localitatea de domiciliu), după aceea în Protopopiatul Timişoara, în Consiliul Eparhial şi acum în Consiliul Naţional”, a declarat Titu Bojin, care a mai spus că din Adunarea Naţională Bisericească fac parte persoane publice din diferite domenii de activitate.

Adunarea Naţională Bisericească, organism deliberativ al BOR, este formată din câte doi mireni şi un cleric din fiecare mitropolie. Dintre aceştia, un mirean şi un cleric sunt aleşi în Consiliul Naţional Bisericesc, format dintr-un cleric şi un mirean din fiecare mitropolie. Potrivit declaraţiilor lui Titu Bojin, acesta face parte atât din Adunarea Naţională, cât şi din Consiliul Naţional Bisericesc.

Patriarhia a refuzat să comunice cine sunt membrii Adunării Naţionale Bisericeşti, motivând că aceştia „nu şi-au dat acordul”. În fotografia de grup realizată odată cu constituirea Adunării Naţionale Bisericeşti şi postată pe siteul ziarului Lumina, au putut fi identificate mai multe persoane din administraţie sau politică.

Unul din mirenii care fac parte din Adunarea Naţională Bisericească este şi şeful Penitenciarului Popa Şapcă din Timişoara, Ioan Băla. Ajuns în conducerea BOR la propunerea regretatului Mitropolit Nicolae Corneanu, Ioan Băla este la al doilea mandat. „În actualul mandat am fost o singură dată, la constituire, când se fac comisiile. Eu sunt în comisia de Patrimoniu. Probabil că eforturile pe care le facem pentru cămine de bătrâni care aparţin de biserici, pentru reparaţiile unor locaşuri sunt printre motivaţiile care stau la baza alegerii şi nominalizării pentru comisia respectivă”, a declarat şeful Penitenciarului Timişoara, Ioan Băla.

În ciuda refuzului Patriarhiei de a comunica membrii Adunării Naţionale Bisericeşti, corespondenţii „Adevărul” au identificat în poza de grup mai multe personaje cunoscute la nivel local. Astfel, au fost identificaţi ca membri ai Adunării Naţionale Bisericeşti: Alexandru Potor, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală şi director al Grupului de Acţiune Locală "Dunărea de Jos", cu sediul în Ţăndărei, Ialomiţa; colonelul Nicolae Parepa, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Ialomiţa; Viorel Nuţu, patronul General Construct Suceava, una dintre cele mai mari firme din Suceava; medicul Valeriu Lupu, cel mai cunoscut pediatru din Suceava, istoricul Nicolae Ionescu;  primarul din Otelu Rosu, Luca Mălăiescu,  prefectul de Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu; deputatul PSD de Vrancea Ciprian Nica, deputatul PP-DD, Daniel Fenechiu; deputatul UNPR Valeriu Steriu; Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare; deputatul Octavian Petric; Ilie Dumitru Haralambie Mitea, preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS). 

Potrivit siteului Patriarhiei Române, Adunarea Naţională Bisericească este organismul central deliberativ al BOR, pentru probleme administartive, sociale, culturale, economice şi patrimoniale. Preşedintele Adunării Naţionale Bisericeşti este Patriarhul.  Potrivit aceleiaşi surse, Adunarea Naţională Bisericească are printre atribuţii aprobarea contului de executie bugetara si a bilantului financiar-contabil al Administratiei Patriarhale, al Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române si al institutiilor centrale bisericesti şi aprobarea bugetului general al Administratiei Patriarhale, al Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române si al institutiilor centrale bisericesti. 

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri