Reacţia a doi francezi ajunşi în România pentru a avea grijă de oamenii străzii: „Am văzut oameni săraci şi în Filipine, însă este trist ce se întâmplă în România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copil care trăieşte într-o familie vulnerabilă. foto. Asociaţia Stea
Copil care trăieşte într-o familie vulnerabilă. foto. Asociaţia Stea

Doi voluntari din Franţa se află în Satu Mare, de câteva luni bune, şi lucrează cu copii şi adulţii care trăiesc pe străzi. Cei doi voluntari au realizat un profil al acestor copii şi al nevoilo lor. Cea mai mare problemă pe care aceşti copii o au este faptul că nu au acces la educaţie

Adrien Aldbert are 24 de ani şi trăieşte în sudul Franţei, într-un loc mirific vizitat de turiştii din întreaga lume, însă a decis să lasă acele locuri şi să vină în România ca şi voluntar. De cinci luni  lucrează în cadrul Asociaţiei " Stea" cu copii care trăiesc pe stradă. A fost şi în Filipine, însă experienţa pe care o trăieşte acum este cu totul diferită pentru că în sfârşit poate să facă ceea ce realmente îi place.

 Nu este singurul tânăr francez care a venit ca şi voluntar în Satu Mare. Amelie este voluntar în cadrul asociaţiei încă din toamna anului trecut şi va rămâne în Satu Mare până în aprilie 2016. Cu toate că are deja 26 de ani, nu se gândeşte atât de mult să îşi facă o familie şi să îşi facă o carieră de succes cum fac mulţi alţi tineri de vârsta ei, ci să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile. 

"Am fost puţin şocat când am ajuns în România. Am văzut oameni ai străzii şi oameni săraci şi in Filipine, mult mai mulţi cu o situaţie mult mai grea, însă este trist că în România lucrurile ar putea fi rezolvate mult mai uşor şi mai rapid. Şi în Satu Mare sunt mulţi oameni care au nevoie de ajutor, însă depinde de zonele oraşului. Cele mai mari probleme sunt în zona stadionului din Satu Mare şi în zona ştrandului, când am mers şi am văzut în ce condiţii trăiesc aceşti copii, nu mi-am găsit cuvintele ", mărturiseşte Andrien. 

stea

Foto. Andrien (băiatul blond) desfăşurând activităţi cu unul dintre tinerii care trăiesc pe stradă. sursă Asociaţia Stea

"Am ales să vin în România pentru că mi-a plăcut mult ideea de a călătorii şi pentru că am vrut să ies din zona de confort. Proiectul pentru care am aplicat în Franţa a fost însă principalul motiv care m-a determinat să vin aici: să îi înveţi pe copiii străzii şi pe oamenii care trăiesc de mulţi ani pe stradă să îşi cultivele propria  grădină de legume, să îi înveţi despre mediul înconjurător şi cum ne putem folosi de natură pentru a avea cele necesare mâncării", spune Amelie. 

amelie

Foto. Amelie şi Maia Morgenstern în cadrul unui eveniment de strângere de fonduri. sursă Asociaţia Stea

Problemele copiilor care trăiesc pe stradă

Copiii şi tineri străzii sau care provin din familii care trăiesc la limita între societate şi viaţa de stradă şi se confruntă cu grave probleme de incluziune socială. Ei sunt victime ale sărăciei, pierderii valorilor tradiţionale ale familiei, a violenţei domestice, abuzurilor fizice şi psihice. Fiecare copil şi tânăr ajuns în condiţii de stradă are în spate o poveste de viaţă în care familia din care provine nu a reuşit să-şi îndeplinească rolurile de bază, astfel încât ei sunt lipsiţi atât de siguranţa mediului familial stabil cât şi de suportul educativ de care ar avea nevoie pentru o dezvoltare normală. Toate acestea fac ca ei să nu aibă acelaşi nivel de acces la educaţie, cultură, dezvoltare şi integrare profesională ca şi alţi copii şi tineri din comunitate şi mai mult, ei sunt adesea respinşi de semenilor de aceeaşi vârstă, ceea ce îi adânceşte şi mai mult în cercul vicios al marginalizării.

"Cea mai mare problemă pe care aceşti copii şi tineri o au este analfabetismul şi faptul că părinţii nu s-au ocupat de educaţia lor. Aceştia nu ştiu să spună "multumesc" sau cum să se comporte în mijlocele de transport în comun,iar cea mai mare vină o au părinţii, la rândul lor analfabeţi, cu diferite problme de sănătate sau cu multiple vicii. De asemenea, una dintre problemele care necesită o mai mare implicare este cea a contracepţiei. Aceştia nu sunt informaţi, nu ştiu cum să folosească mijlocele contraceptive şi nici nu sunt conştienţi de pericolul bolilor cu transmitere sexuală", explică Andrien. 

Conform datelor statistice ale Asociaţiei " Stea" în municipiul Satu Mare există cel puţin 200 de copii şi tineri cu vârste între 0 şi 35 de ani care trăiesc pe străzile din Satu Mare în spaţii de locuit improvizate : barăci construite pe malul râului Someş, saltele plasate sub poduri, clădiri abandonate ocupate în mod abuziv, bănci din parcuri, vagoane de tren şi bănci din sălile de aşteptare ale gărilor feroviare. Copiii şi tinerii se confruntă zi de zi cu dificultăţi care le pun în pericol viaţa şi dezvoltarea lor persoanlă : frig, foame, boli, absenţa celor mai elementare norme de igienă, transmiterea BTS şi hepatitei B, marginalizare de către comunitate. Privaţi de forme adecvate de susţinere, aceştia trăiesc de pe o zi pe alta din cerşetorie (72% din cazuri) sau din prostituţie (8%), care adesea le sunt unicele surse de venit.

"Dacă părinţii nu au bani şi au crescut şi ei la rândul lor pe stradă, nu îi lasă nici pe copii să meargă la şcoală, îi trimit la cerşit sau să se prostitueze, deci aceşti copii învaţă să supravieţuiască încă de la vârste fragede. În Franţa de exemplu nu găsim atâţia copii pe străzi, în general cei care trăiesc pe stradă sun bătrâni, însă şi aceştia doar în oraşele mari. Rămâi şocat când vezi un copil care ar avea toate şansele să devină un om de succes, însă din cauza condiţiilor în care trăieşte şi a lucrurilor pe care trebuie să le facă pentru a supravieţui, are mari şanse să devină un om care trăieşte pe stradă, un cerşetor sau chiar un delicvent", spune Amelie.

Proiectul la care participă cei doi voluntari francezi sprijină integrarea în societate a persoanelor care provin din zonele defavorizate ale municipiului Satu Mare, în special a persoanelor fără adăpost, context în care cei doi au putut să tragă o serie de concluzii referitoare la nevoile şi problemele acestor oameni.

stea

Foto. Una dintre tinere care trăieşte pe stradă şi care a lucrat împreună cu cei doi voluntari francezi. sursă Asociaţia Stea

Activităţile de grădinărit cu tinerii au debutat în luna august 2014 şi vor continua pe tot parcursul anului în cadrul unui solar profesionist, concentrându-se pe instruirea şi formarea deprinderilor practice ale tinerilor în domeniul cultivării a diferite plante şi legume. Voluntarii participă atât la activităţi practice de horticultură cât şi la activităţi educative prin care tinerii învaţă diferite noţiuni despre creştere plantelor şi îşi dezvoltă abilităţile de viaţă şi cunoştinţele în diferite alte domenii, necesare pentru bună integrare socială.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite