Petiţie online din cauza reducerii unei clase de matematică-informatică. Peste 1.000 de persoane au semnat deja

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesori, elevi şi părinţi au semnat deja petiţia. Sursă Foto: Facebook CNIS
Profesori, elevi şi părinţi au semnat deja petiţia. Sursă Foto: Facebook CNIS

Tăierea unei clase de matematică-informatică dintr-unul dintre cele mai prestigioase colegii din Satu Mare a adus o serie largă de nemulţumiri. A fost iniţiată o petiţie online în acest sens

Una dintre cele două clase de matematică-informatică ale Colegiului Naţional ”Ioan Slavici” din Satu Mare a fost scoasă din programă de către Inspectoratul Şcolar Judeţean. Mai exact, din cele 52 de locuri care au fost propuse de Consiliul de Administraţie al Colegiului, doar 26 figurau ca fiind disponibile pe platforma SIIIR. 

Acest lucru a atras mari nemulţumiri în rândul profesorilor, elevilor dar şi al părinţilor. Nemulţumirea acestora este bine argumentată. Colegiul este recunoscut pentru rezultatele foarte bune la învăţătura, iar în anul şcolar 2018-2019, în urma sesiunii de toamnă,  promovabilitatea la Bacalaureat a fost de 100%. În anul şcolar următor, în urma primei sesiuni de bacalureat liceul a reuşit să obţină cel mai mare procentaj de promovabilitate din judeţ, şi anume 97,24%.

 În urma deciziei de reducere a numărului de locuri, membrii Sindicatului Liber din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” au iniţiat o petiţie online. Până în acest moment petiţia a fost semnată de peste 1.150 de persoane. Printre semnatari se regăsesc actuali profesori ai liceului, elevi dar şi foşti absolvenţi.

”Consider Colegiul Naţional Ioan Slavici cea mai importantă instituţie de învăţământ liceal din judeţul Satu Mare, cu profesori pregătiţi şi condiţii foarte bune de studiu. Este necesară menţinerea unui număr de 2 clase de profil matematică-informatică, deoarece Colegiul Naţional Ioan Slavici a devenit în ultimii ani prima opţiune pentru mulţi elevi foarte buni care doresc să se pregătească în acest domeniu”, a subliniat unul dintre semnatari. 

În argumentarea petiţiei iniţiatorii au subliniat importanţa menţinerii numărului de locuri propuse de Consiliul de Administraţie al Colegiului dat fiind că cerea de competenţe în domeniul digital este în continuă creştere, iar reducerea unei întregi clase de profil ar însemna un pas înapoi pentru generaţiile viitoare. 

”Industria de software din România se menţine în topul industriilor cheie pentru economia ţării, ponderea întregului sector IT&C în produsul intern brut fiind de 6,1% în 2019 şi 7,1% în prima jumătate a lui 2020. În România, numărul de angajaţi din industria de software a crescut cu 43,3% în ultimii 5 ani. Astfel, considerăm inoportună şi complet nejustificată privarea absolvenţilor de clasa a VIII-a din judeţ de posibilitatea de a studia şi de a se îndrepta spre o carieră în cel mai căutat domeniu profesional din acest moment”, se arată în document.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum revoluţionează o comunitate de profesori sistemul de învăţământ: „Am învăţat să nu mai aştept ajutor din altă parte“

Angajaţii din învăţământ ar putea deveni una dintre categoriile prioritare la vaccinarea împotriva COVID-19

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite