Medicii sătmăreni au decontat medicamente pentru morţi. Conducerea Casei Judeţene dă vina pe sistem
0Ultimul raport de control şi audit, realizat de Curtea de Conturi în 2013 la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Satu Mare, arată că mai multe persoane au beneficiat de medicamente compensate şi servicii medicale în 2012, deşi în realitate acestea erau moarte.Şi asta nu e tot.
Nu doar morţii au fost cei pe numele cărora au fost decontate medicamente. Medicii de familii au emis prescripţii medicale pe unele persoane încadrate în grad de handicap, dar care nu făceau parte din această categorie sau pe veterani de război inventaţi. Prejudiciul se ridică la mai mult de 1 milion de lei, doar la nivelul Casei Judeţeane Satu Mare, care a recuperat abia aproximativ 150.000 de lei.
Un audit al Curţii de Conturi a României la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Satu Mare a evidenţiat nereguli în decontările unor servicii medicale din judeţ. Potrivit preşedintei Casei Judeţene, Georgeta Pop, s-au descoperit 12 cazuri privind prescripţiile medicale emise pe numele unor persoane decedate, în sumă totală de 4.159 de lei.
“În urma verificărilor Casei Judeţene s-a constatat că acestea reprezintă erori de preluare în SIUI prin inversări de cifre în CNP de către farmacii”, spune Georgeta Pop.
În alte patru cazuri s-au efectuat servicii medicale paraclinice tot pe numele unor persoane decedate în valoare de 1.292 de lei. Pe desupra, medicii de familii au emis prescripţii medicale pe unele persoane încadrate în grad de handicap, dar care nu făceau parte din această categorie sau pe numele unor veterani de război inventaţi. Prejudiciul total se ridică la mai mult de 1 milion de lei, doar la nivelul Casei Judeţeane Satu Mare, care a recuperat abia aproximativ 150.000 de lei.
Tot în baza reţetelor prescrise de medicii de familie s-au decontat medicamente compensate în tratamentul ambulatoriu unor persoane care, la data emiterii acestora, erau decedate nu doar la nivelul judeţului Satu Mare ci şi la Casele Judeţene Arad, Argeş, Buzău, Constanţa, Cluj, Dolj, Mureş, Prahova, Timiş şi Teleorman. Prejudiciul se ridică la suma de 687.000 lei.
Pe deasupra s-au mai descoperit decontări ilegale a prescripţiilor medicale, cu compensare 100% din preţul de referinţă al medicamentelor, pentru asiguraţii persoane cu handicap, veterani sau revoluţionari, în condiţiile în care aceştia nu deţineau legal această calitate, în sumă de 1.364.000 lei la Casa de Asigurări de Sănătate Bihor, Constanţa, Dolj, Satu Mare, Suceava şi Teleorman. Tot CAS a decontat ilegal servicii medicale pentru asistenţă medicală primară, prin tarife majorate în cabinetele medicale din mediul rural, în sumă de 651.000 lei. Aceste abateri sunt valabile pentru judeţele Argeş, Buzău, Dolj şi Satu Mare. O altă ilegalitate comisă la nivel local este validarea şi decontarea unor servicii medicale ca fiind prestate pacienţilor înregistraţi, în acelaşi timp şi în aceeaşi perioadă, în spitalizare continuă, în sumă de 1.267.000 lei la CAS Alba, Arad, Argeş, Bihor, Buzău, Dolj, Gorj, Prahova,Mureş, Satu Mare, Suceava, Timiş, Teleorman şi Vrancea. S-au mai validat şi decontat ilegal medicamente prescrise unor pacienţi, fără respectarea protocolului terapeutic, în sumă de 712.000 lei de CAS Alba, Bihor, Buzău, Constanţa, Dolj, Gorj, Prahova, Satu Mare şi Suceava.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor din România susţine că, la prima vedere, medicii par cei mai vinovaţi în toată această poveste, dar că principala cauză este sistemul informatic care nu este bine pus la punct.
“Aceste greşeli nu au loc doar din cauza medicilor, ci şi din cauza sistemului informatic, a decalajului dintre operaţiunile făcute de SIUI. Există foarte multe situaţii în care pacienţii au decedat în aceeaşi zi în care reţetele au fost eliberate”, susţine Vasile Barbu. Soluţia, în opinia acestuia, este un sistem informatic integrat retroactiv.
Cardurile de sănătate, ultima soluţie
În privinţa cardurilor de sănătate, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat la sfârşitul anului trecut că acest proiect va fi finalizat până la jumătatea anului 2014 şi că rezultatul final va fi acela de eliminare a fraudei din sistem.
„De când am venit la conducerea Casei din iunie am încercat să accelerez la maxim acest proiect pentru că este unul strategic pentru sistemul de sănătate şi datorită avantajelor pe care le aduce pacienţilor, informaţii esenţiale despre starea lor care se regăsesc pe cardul de sănătate, dar mai ales pentru sistem pentru că se va elimina aproape în totalitate frauda, nu voi mai putea vorbi despre consultaţii închipuite, despre investigaţii paraclinice care sunt doar pe hârtie, de reţete care se eliberează fără a avea în spate şi un pacient în spatele acestor reţete pentru că va trebui să vedem cardul acelor pacienţi în cititorul, furnizorul de servicii medicale”, a precizat Cristian Buşoi.
Până la această dată sunt tipărite 4 milioane de carduri, Imprimeria Naţională lucrează la un ritm de 50.000 pe zi, astfel că 15 milioane de carduri ar trebui să fie gata la mijlocul anului viitor.
Citeşte şi
Noua listă de medicamente compensate şi gratuite cuprinde 140 de molecule noi
Noua listă de medicamente compensate şi gratuite, care ar trebui să intre în vigoare în primul semestru al acestui an, va cuprinde 1.320 de substanţe active, 140 din ele fiind molecule noi. Ultima actualizare a listei a fost făcută în urmă cu şase ani.
De ce plătim mai mult în farmaciile moldoveneşti, pentru medicamente
În ultimii doi ani, moldovenii au achitat 4,9 milioane de lei în plus pe doctorii, fiindcă Agenţia Medicamentului n-a ţinut cont de Regulamentul de aprobare şi înregistrare a preţurilor, se arată într-un raport al Curţii de Conturi.
Pentru Spitalul Judeţean ”Mavromati” se anunţă vremuri din ce în ce mai grele din punct de vedere financiar. În acest an şefii spitalului se plâng că au primit mai puţini bani de la Casa Judeţeană de Asigurări. Pe lângă faptul că au datorii de peste 7 milioane de lei la furnizori, conducerea de la ”Mavromati” a anunţat că în acest an nici pentru salarii nu are bani până la sfârşitul anului.
Producătorii farmaceutici din România spun că vor fi nevoiţi să oprească investiţiile pentru acest an şi să renunţe la produsele care se dovedesc nerentabile, ca urmare a creşterii cu 30% a taxei clawback calculată pentru trimestrul patru al anului trecut, faţă de trimestrul anterior.