Manifestări concentrate de Ziua Naţională a României. Parada Militară a scos din case peste 1500 de sătmăreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestările din acest an au fost mult mai scurte şi mai concentrate decât cele din anii anteriori, fără a se omite nici un element.

Manifestările au început la ora 11:20 la statuia lui I.C Brătianu, acolo unde s-a rostit o scurtă alocuţiune şi s-au depus coroane de flori din partea autorităţilor. Nota discordantă la acest moment au făcut-o cercetaşii, care au ajuns la statuie după oficialităţi şi partide, intonând cântece patriotice pe tot parcursul şederii lor la monument. De asemenea aceştia au purtat pe braţe şi au fluturat un drapel lung de aproximativ 10 metri, de care au avut grija pe toată perioada manifestărilor.

1 decembrie satu mare

Grupul, în frunte cu cercetaşii care nu s-au oprit din cântat s-au deplasat la statuia lui Iuliu Maniu, unde după o scurtă prezentare a importanţei lui Iuliu Maniu în istoria României, s-a trecut la depuneri de coroane. Grupul a trecut apoi în parcul central, acolo unde este punctul de maxim interes al manifestărilor dedicate zilei de 1 Decembrie, respectiv la statuia lui Vasile Lucaciu. După primirea prefectului Radu Bud de către garda de onoare, a urmat serviciul religios, realizat de 12 preoţi.

Mai apoi prefectul Radu Bud a dat citire mesajului premierului Dacian Cioloş, iar comandantul Camelia Lucuţ de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi a susţinut o alocuţiune cu privire la ziua de 1 Decembrie şi importanţa ei. La sfârşitul acesteia s-a trecut la depunerea de coroane de flori din partea instituţiilor publice, a partidelor şi a organizaţiilor.

1 decembrie satu mare

Momentul cel mai aşteptat de către toată lumea a fost cel al paradei militare. În cadrul acesteia au fost angrenate forţe ale MapN, mai exact Batalionul 53 Genius Somes – Tisa, forţe ale MAI, precum şi Poliţia Locală. Fiecare dintre instituţii şi-a prezentat tehnica de luptă şi de intervenţie, începând de la tehnica militară până la maşină, bărci şi mascaţi, care au făcut deliciul copiilor.

1 decembrie satu mare

La sfârşitul paradei care a durat aproximativ 10 minute, toţi cei prezenţi, peste 1500 de oameni la număru, au fost invitaţi la o porţie de fasole cu cârnaţi şi la un pahar de vin fiert, servite în faţa Hotelului Dacia. Două concerte au fost pregătite pentru sătmăreni cu această ocazie, unul fiind cadou din partea primăriei, de la ora 13:45, iar cel de-al doilea fiind concertul simfonic dedicat Zilei Naţionale a României organizat de filarmonica Dinu Lipatti. 

1 decembrie satu mare
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite