Locuri pe care nu le puteţi rata
0Vă place istoria? „ADS Satu Mare“ vă invită să vizitaţi unele dintre cele mai importante obiective turistice de interes istoric din judeţ. Cetatea din Ardud, Castelul Karoly din Carei şi celebrul Muzeu al Ţării Oaşului din Negreşti Oaş sunt locurile pe care un turist nu le poate rata.
Orăşelul Ardud este cunoscut după ruinele cetăţii construită în 1481 de fostul voievod al Transilvaniei, Bartolomeu Dragfi. Aflat la intrare în oraş, cetatea a fost construită de plan poligonal cu bastioane de colţ, pe vremuri fiind una dintre cele mai puternice fortăreţe senioriale din nordul Transilvaniei. 150 de ani mai târziu, în 1630, nobilul Alexandru Karolyi a construit pe locul cetăţii un castel, din care până în prezent s-a păstrat doar unul din turnuri, care a fost refăcut în 1896 în stil neogotic. Astăzi, puteţi vizita doar turnul şi ruinele castelului.
Castelul Karoly
Construit în 1482 de Karoly Laszlo, iniţial sub forma unei case întărite, castelul de astăzi din Parcul Dendrologic Carei stârneşte interesul oricărui turist. Cetatea a jucat un rol important de-a lungul secolului al XVII-lea, fiind una dintre cele mai mari fortăreţe de apărare a frontierei vestice a Transilvaniei. De-a lungul secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea, castelul a suferit mari modificări, forma actuală fiind re-construită după cutremurul din 1834 de arhitectul Meining Arthur ajutat de mesteri priceputi din Carei. Arhitectura interioară a clădirii, uşile, ferestrele, balustrada scării interioare precum şi obiectele din fier forjat au fost făurite de meşteri locali. Holul era destinat primirii oaspeţilor, sălile de la parter erau folosite ca sufragerii şi bucătărie, în timp ce încăperile de la etajele I şi II erau locuinţe. În prezent, castelul găzduieşte un muzeu istoric şi de ştiinţele naturii, respectiv o bibliotecă cu peste 80.000 de volume.
În vizită la Muzeul Ţării Oaşului
Cel mai mare muzeu al Ţării Oaşului este situat în apropierea oraşului Negreşti-Oaş. Situat pe o suprafaţă de aproximativ 1,5 hectare, muzeul este împărţit pe două secţii, respectiv o expoziţie permanentă cu o colecţie de etnografie şi artă populară, respectiv muzeul din aer liber. Arhitectura tradiţională este întruchipată de biserica de lemn din satul Lechinţa, ce datează din prima parte a secolului al XVII-lea, respectiv de castelele din Racşa, Moişeni şi Negreşti din secolele XVIII-XIX. În Muzeul Ţării Oaşului puteţi viziona piese valoroase din colecţiile de ţesături, port popular, icoane, ceramică, mobilier şi unelte. Aici îi puteţi vedea pe localnicii care zi de zi vin şi macină la moară, spală la vâltoare şi îşi prelucrează ţesăturile de lână la piuă. O altă exclusivitate la muzeu este şi singurul loc în care se mai produce renumita ceramică de Vama.