Dermatolog despre „nebunia“ bronzului artificial: „99% dintre cancerele de piele sunt cauzate de excesul de ultraviolete“
0Medicii susţin că expunerea la ultraviolete poate provoca boli grave şi îmbătrâneşte prematur pielea. Specialiştii prezintă riscurile bronzului artificial.
„Bronzul” nu este altceva decât o secreţie de melanină, hormonul răspunzător de pielea închisă, ca răspuns la agresiunea asupra tegumentului a razelor UV. Cele mai multe dintre tinere preferă să se bronzeze la solar pentru că este mai rapid şi mai plăcut, cu toate că medicii au subliniat nu o dată, ci în repetate rânduri riscurile la care se expun transformând vizita la solar într-un obicei săptămânal, dacă nu zilnic.
Mai grav este faptul că bolile de piele provocate în urma expunerii repetate la ultraviolete nu îşi fac apariţia imediat, astfel că nu observăm efectele decât după mai multe şedinţe, însă pielea îmbătrâneşte fără să ne dăm seama.
Pe de altă parte, multe saloane nu respectă toate condiţiile cerute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii făcute publice încă în 2003. Printre recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru utilizarea solarului au fost următoarele: interzicerea accesului minorilor în saloanele de bronzat, obligativitatea purtării ochelarilor de protecţie, dar şi accesul limitat pentru persoanele cu mai multe aluniţe, iar în cazul în care acestea doresc să se bronzeze să fie nevoite să semneze un formular de consimţământ.
Cu toate că pe piaţă găsim o mulţime de creme de protecţie înainte şi după expunerea la soare sau la ultravioletele de solar, medicii susţin că nu este de ajuns, iar cel mai bine ar fi să renunţăm la bronzul artificial.
"Radiaţiile ultraviolete au efect asupra celulelor pielii, pătrund în tegument şi produc deshidratarea. După expunerea la radiaţii UV apare iniţial un fotoeritem, o înroşire a pielii, care este o reacţie inflamatorie cutanată datorată potenţăriii efectelor ultraviolete de către substanţele depozitate în piele. Este proporţională cu intensitatea radiaţiei, iar în timp apare fotopigmentarea. Eu, ca dermatolog, le întreb pe tinere de ce să stăm la plajă, de ce să ne bronzăm zilnic? Pielea va îmbătrâni. Vă mai spun ceva, pielea are nevoie doar de 15 minute maxim de expunere la radiaţii ultraviolete naturale, deci nu vorbim de solar", explică medicul dermatolog Marcel Nichita.
Sfaturi pentru bronzul la solar
Dacă nu doriţi să renunţaţi la acest obicei, medicii recomandă să vă luaţi măcar măsurile minime de protecţie. Bronzatul la solar trebuie sa se faca gradual, cu pauze între şedinte şi folosind neapărat o cremă de protecţie înainte de solar şi o cremă de hidratare după solar. Aluniţele, cicatricile, petele şi alte leziuni cutanate trebuie obligatoriu acoperite în timpul şedinţelor de bronzare. În caz contrar, ele pot cauza apariţia pistruilor sau dilataţiilor vasculare. De asemenea, părul şi ochii trebuie protejaţi.
"Femeile însărcinate ar trebui să evite solarul pe toată durata sarcinii, dar şi epilarea care poate cauza leziuni cutanate care se pot agrava după expunerea la radiaţii sauna, mersul la plajă dacă în ziua respectivă aţi fost la solar. În funcţie de tipul de piele se folosesc creme cu factor de protecţie solară (FPS) de la FPS 15 până la 50, însă cele sub 20 au protecţie foarte scăzută", spune medicul dermatolog Paula Mare.
De asemenea, este indicat să întrerupeţi orice expunere dacă apare o arsură, se înroseşte pielea sau apare senzaţia de mâncărime sau tensionare a pielii. Multe tinere ignoră de cele mai multe ori sfaturile de mai sus şi plătesc un preţ scump pentru frumuseţea pe care şi-o doresc. Numeroase studii au arătat că persoanele care apelează la solar au şanse mai mari de a face cancer de piele decât persoanele care nu îl folosesc.
„99% din cauzele cancerelor de piele, indiferent care ar fi acela are la bază excesul de ultraviolete. Nu există zi în ultimii 5 ani în care eu să nu găsesc două cazuri noi de cancere pe zi. Media este de 2-3 pe zi, dar au fost şi zile cu 8 cazuri de cancer din care trei au fost melanoame”, a subliniat medicul dermatolog Nichita.
Vă mai recomandăm:
Melanomul malign, cel mai agresiv cancer de piele, poate apărea din senin