Cum să recunoşti persoanele toxice din jurul tău. Cele mai multe ajung să creeze indispoziţie şi să genereze conflicte mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoane toxice sunt extrem de rigide şi nu acceptă alte puncte de vedere în afară de ale lor - foto: psihologdanielmois.ro
Persoane toxice sunt extrem de rigide şi nu acceptă alte puncte de vedere în afară de ale lor - foto: psihologdanielmois.ro

Persoanele toxice au probleme de adaptare, iar într-un grup de persoane încearcă mereu să se impună, folosind orice alte mijloace în afară de argumente.

Cu toţii avem în jurul nostru, la muncă, în familie sau printre prieteni persoane care nu ne dau cea mai bună stare psihologică, care fie ne fac să nu ne simţim în largul nostru când sunt prin preajmă, fie prezenţa lor ne dă o stare de indispoziţie. Aceste persoane sunt considerate persoane toxice. 

Aceste persoane pot fi recunoscute după atitudinea şi comportamentul lor, în special faţă de cei din jur, caracterizându-se, cel mai simplu, prin dorinţa continuă de a atrage atenţia tuturor, de a se impune şi de a avea mereu dreptate. 

„Unul din tiparele disfuncţionale este rigiditatea. Încăpăţânarea cu care acestea îşi susţin punctele de vedere, chiar şi atunci când nu au argumente. Cuvântul trebuie este creator de presiune, de conflicte, de disconfort, deoarece pare să taie posibilitatea cuiva de a alege altceva. Folosit des şi nejustificat indică o lipsă de flexibilitate.

Un alt tipar este indicat de densitatea cu care se folosesc cuvintele extreme: niciodată, întotdeauna, nimeni, nicăieri, toată lumea.

Distorsionarea realităţii este caracteristica întâlnită cel mai des, pe care persoanele toxice o practică adesea inconştient. Bazându-se pe prejudecăţi, şi nu pe argumente raţionale. Pe credinţe limitative, dezadaptative, iraţionale. Dificil de conştientizat.

Apoi, vom remarca emoţiile. Ele pot fi echilibrate, sau poate exista un dezechilibru în modul lor de exprimare. Uneori emoţiile se reprimă. Ca să izbucnească mai târziu ca un vulcan. Fie ele se exprimă prea zgomotos, prea violent. Uneori ele pot să lipsească! Caz şi mai grav, fiind vorba de aplatizare emoţională! Orice dezechilibru, în ambele sensuri, poate fi toxic.”, afirmă psihologul Daniel Moiş.

Acţionând aşa cum s-a prezentat, persoane toxice sunt cele care generează cele mai multe conflicte, fiind mereu în relaţii sensibile cu alţii, existând mereu cineva cu care nu se înţeleg acesta fiind un indiciu extrem de important pentru cei din jur că această persoană este una toxică. 

„Dacă observi o persoană toxică în jurul tău, o persoane care este rigidă, conflictuală, care caută să se impună folosind orice alte mijloace decât argumentele este bine să o evităm până nu ne contaminăm şi noi de la ea. Chiar dacă persoane toxice fac parte din familie, e bine să păstrăm o oarecare distanţă faţă de ele. Cum acestora le este foarte greu să se adapteze, dacă vor simţi distanţa pe care o iei faţă de ele se vor îndrepta în altă direcţie şi te vor ocoli.”, mai afirmă psihologul.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite