Cum pot ajuta cârcotaşii de serviciu la dezvoltarea personală. „Te poate provoca să gândeşti, să cauţi răspunsuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cârcotaş te poate provoca să cauţi răspunsuri, te poate pune în faţa unor subiecte pe care îţi dai seama că nu le cunoşti în detaliu şi, astfel, să te facă interesat să îţi lărgeşti orizonturile.

Cârcotaşi sunt numite acele persoane care, la orice ai face, ai spune, tu sau cei din jur, cei pe care îi vede la televizor sau pe stradă, are mereu obiecţii, are de adus comentarii şi priveşte lucruri doar din perspectiva negativă. Adesea, aceştia cârcotaşi ajung să enerveze, să deranjeze şi astfel să fie ocoliţi de către oamenii din jur.

Dar tot aceşti cârcotaşi pot fi izvor de inspiraţie şi punct de pornire pentru dezvoltarea celor cu care intră în dispute, afirmă psihologii.

„Cârcotaşul poate fi adesea fals, adică pus pe harţă şi prea puţin interesat de progres. Vrea doar să fie băgat în seamă, să critice sau să jignească. Devine astfel ceea ce numim hater. Adică om plin de ură. E unul din derapajele frecvente la care cârcotaşul poate fi expus. Însă dacă are intenţii bune, şi obiecţiile sale sunt autentice, cârcotaşul poate fi sursă de idei noi. O polemică purtată pe un ton civilizat, şi însoţită de argumente, dezbateri publice şi citarea unor studii sau articole de specialitate este o mină de aur! Un adevărat brain-storming, care te determină să-ţi intensifici activitatea creierului. Adică să gândeşti! Deci cârcotaşul poate avea şi rolul de a aprinde focul, de a stimula, de a scoate lumea din blazare, hibernare şi stagnare!”, afirmă psihologul Daniel Moiş.

Tot acesta mai afirmă că persoanele care sunt orientate spre dezvoltare, spre a găsi răspunsuri şi a îşi spori cunoştinţele vor accepta astfel de persoane cârcotaşe în jurul lor, văzându-le ca pe o proocare, în timp ce oamenii slabi se vor debarasa de acest gen de oameni.


„Cârcotaşul te provoacă să gândeşti, să cauţi răspunsuri, să citeşti articole şi studii de specialitate. Apoi să descoperi argumente noi, să le expui, şi să foloseşti sinergia grupului pentru a progresa. Îl acceptăm aşa cum este el. Ne folosim de mingea ridicată la fileu de către el, pentru a ne dezvolta noi. Pentru a căuta soluţii la problemele ridicate sau inventate de el. Important e să nu neglijăm subiectul, ci să discutăm pe marginea lui cu persoane dispuse să poarte un dialog constructiv. Grup în care se poate găsi, în unele cazuri, şi cârcotaşul care a lansat provocarea. Cu cât grupul este mai pregătit, mai matur, mai dezvoltat emoţional, cu atât discuţiile vor fi mai constructive, şi rezultatele mai impresionante!”, mai afirmă psihologul.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite