Concurs internaţional de scrimă la Satu Mare
0
O competiţie internaţională de scrimă, ,,Cupa Satu Mare 2010 - floretă fete cadeţi“, va avea loc sâmbătă şi duminică la sala „Alexandru Csipler“ din oraş. Concursul este organizat de Primăria municipiului Satu Mare împreună cu Federaţia Română de Scrimă şi Clubul Sportiv Satu Mare.
Programul competiţional individual de sâmbătă, 20 februarie, începe la ora 09.00 cu înfruntarea pe grupe, iar la ora 18:00 este programată finala, urmată la ora 19:30 de festivitatea de premiere a primilor 8 sportivi. Programul pe echipe de duminică, 21 februarie, începe la ora 09.00 cu tabloul de eliminare direct, iar la ora 14 este programată finala. Participă sportive din România, Ungaria, Germania şi Republica Moldova. Din România şi-au anunţat participarea 10 cluburi sportive. „Dorim ca prin această competiţie să intrăm peste câţiva ani în circuitul european al marilor concursuri de scrimă“ a declarat primarul Iuliu Ilyes.
Despre scrima sătmăreană
De-a lungul timpului, scrima a făcut din oraşul de pe Someş un centru important al sportului românesc, european şi mondial. Sătmărenii se mândresc cu numeroase titluri mondiale, afirmând că nici un oraş de pe continent nu a adus atâţia campioni mondiali şi medaliaţi olimpici ca şi Satu Mare. Nume ca cele ale Ecaterinei Stahl, Ileana Jenei, Marcela Moldovan, Suzana şi Ştefan Ardeleanu, Petru Kuki, Ştefan Haukler, Iosif Szepessy au intrat pentru totdeauna în cartea de aur a sportului românesc. La Satu Mare, există o tradiţie a acestui sport încă din anul 1885.
Legendarul campion al scrimei maghiare, Bay Béla, născut la Seini a început să practice scrima la Satu Mare.
După prima conflagraţie mondială, scrima locală a reînviat în cadrul Asociaţiei Sportive din Satu Mare. Erdős Vilmos, Samuilă Melchner, Tereh Géza, Rudolf Luczki şi apoi binecunoscutul Alexandru Csipler constituie nucleul şcolii sătmărene de scrimă, afirmată în marile întreceri interne şi internaţionale.
În perioada anilor '50, din ce în ce mai mulţi sportivi ai lui Csipler Alexandru sunt invitaţi la marile cluburi bucureştene, cum ar fi Steaua şi Progresul.
În anii '60-'70, scrimerii sătmăreni iau cu asalt podiumurile competiţiilor naţionale şi internaţionale. În 1964, echipa de floretă fete, alcătuită din Ileana Gyulai, Ecaterina Jencsik, Suzana Tasi şi Suzana Olajos câştigă campionatul naţional şi cu acest moment începe hegemonia sătmăreană în scrima românească. După titlul mondial al Ecaterinei Jencsik, Ştefan Ardeleanu şi Petre Kuki devin dubli campioni mondiali de juniori, Iosif Szepessy, în 1973, câştigă titlul de campion mondial pe echipe, la spadă, pentru Germania. 1975 este punctul culminant al carierei Ecaterinei Stahl, an în care câştigă Campionatul Mondial de senioare de la Budapesta.
În 1976 visul scrimerilor sătmăreni devine realitate, este construită o sală de scrimă modernă, unde se continuă pregătirea la standarde europene.
De-a lungul deceniilor, mulţi scrimeri sătmăreni îşi continuă activitatea în străinătate, neuitând nici o clipă faptul că au început activitatea sportivă pe planşele din Satu Mare.
Echipa actuală a antrenorilor sătmăreni - Lengyel Éva, File Attila, Csiszár Francisc, Langenbacher István, Májer Csilla, Nagy Lehel, Izsáki Arnold, Şuta Dan, Simona Surducan , Suzana Ardeleanu, Marcela Moldovan, Szabó Rudolf - continuă cu succes formarea noilor generaţii de scrimeri.