Cele mai gustose reţete pentru bebeluşi. De ce este important ca părinţii să diversifice alimentaţia acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diversificarea alimentaţie asigură o dezvoltare armonisoasă a bebeluşilor. FOTO. whattotexpect.com
Diversificarea alimentaţie asigură o dezvoltare armonisoasă a bebeluşilor. FOTO. whattotexpect.com

Pe cât de entuziasmaţi sunt părinţii atunci când bebeluşii încep să renunţe la lapte, pe atât de multă atenţie trebuie să acorde diversificării alimentaţiei celor mici. Anumite alimente sunt strict interzise, în timp ce unele reţete pe cât de simple de preparat, pe atât de sănătoase sunt. Medicii pediatri ne îndemană să ne informăm atent înainte de prepararea meselor.

Cel mai mic membru al familiei trebuie să primească toată atenţia părinţilor, iar acest lucru presupune şi realizarea unui plan de nutriţie echilibrat care este deosebit de important mai ales după ce micuţul nu se mai mulţumeşte doar cu laptele. Expertii recomandă laptele matern sau formula pentru sugari ca principală sursă de nutriţie a copilului pentru primului an de viaţă. Mai precis, este recomandat ca laptele să fie singura sursă de nutriţie până la aproximativ şase luni, însă acest lucru nu înseamnă că după primele şase luni nu putem să îi dăm bebeluşului unele alimente, ami ales că după ce mai creşte acesta nu se mai satură doar cu laptele matern.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii subliniază într-un raport dat publicităţii că laptele matern conţine peste 80 la sută apă, motiv pentru care laptele nu trebuie amestecat niciodată cu apa. De obicei, schimbarea şi diversificarea alimentaţie se face după ce micuţul împlineşte cinci luni, însă chiar şi dacă părinţii sunt tentaţi să îi dea celui mic să guste din alimentele pe care le consumă ei, medicii atrag atenţia că acest obicei este foarte dăunător pentru sănătatea bebeluşului. Spre exemplu, introducerea laptelui de vacă în alimentaţie trebuie să se facă treptat, în cantităţi mici şi numai după ce micuţul are peste şase luni.

"Este foarte important să înţelegem că bebeluşii nu pot digera laptele de vaca la fel de uşor sau complet ca laptele matern sau formula de lapte praf pentru sugari.Laptele de vacă are o concentraţie mare de minerale şi proteine, care pot afecta rinichii imaturi ai bebelusului. Mai mult decât atât,laptele de vacă nu are cantităţile potrivite de vitamina C,fier şi alte elemente nutritive pentru sugari. În unele cazuri, aceasta poate provoca chiar si anemie, deoarece proteina din lapte de vaca poate irita mucoasa sistemului digestiv, ceea ce duce la apariţia sângelui în scaun ", explică medicul specialist în medicină de familie, Angela Turcu.

Primele lor alimente ar trebui să fie netede în textura şi bogate in fier, deoarece după încetarea alăptării bebeluşului încep să îi lipsească fierul şi magnzeiul, motiv pentru care este bine să alegem alimente care să conţine multe vitamine pentru a creşte şi a se dezvolta frumos. Exemple bune  de alimente care conţin fier sunt cereale de orez , amestecate cu lapte matern sau formula de lapte praf pentru sugari , piure fin de fructe şi legume, cum ar fi banane, pere, mere, dovleac, cartofi, avocado şi morcov.

Reţete pe placul bebeluşilor care au împlinit şase luni

1. Linte cu morcovi şi cartofi dulci. Aveţi  nevoie de o lingură unt, un morcov tocat mărunt sau răzuit, 60 grame linte roşie, 200 grame de cartofi dulci, decojiţi şi tocaţi, 450 mililitri apă. Se topeşte untul într- o cratiţă medie şi se adaugă morcovul şi lintea. Se fierb timp de două minute şi apoi se adaugă apa şi cartofi dulci. Se lasă amestecul să fiarbă timp de 30 de minute sau mai mult până când lintea şi cartofii sunt fierte. 

2. Budincă de orez cu fructe. Ingrediente: o jumătate de ceaşcă de orez brun, două căni de apă apă, două linguri mari de lapte, un sfert de cană de mere sau banana tocate sau tăiate în bucăţi mici, o  linguriţă de scorţişoară ( opţional ), un sfert de linguriţă de nucşoară pulbere ( opţional ). Puneţi o cratiţă medie la foc mediu şi puneţi toate ingredientele împreună . Gătiţi acest amestec timp de 30 de minute , până când orezul este moale şi,  amestecaţi ocazional, astfel încât să nu se lipească de fundul vasului. Păstraţi consistenţa mai lichidă nu foarte groasă, adăugând apă când este necesar.

3. Legume cu brânză. Pentru această reţetă aveţi nevoie de cinci linguriţe de lapte, 3 linguri de brânză de vaci prooaspătă, o lingură de mazăre fiartă, o lingură de brânză cheddar răzuită şi un sfert de căniţă de morcovi fierţi şi pisaţi. Pentru prepararea trebuie să amestecaţi laptele, brânza de vaci,  branza Cheddar împreună până se obţine o consistenţă omogenă, după care adăugaţi adaugă mazărea şi morcovi.

4. Paste făinoase în sos de brânză şi brocoli ( doar după nouă luni).  Pentru obţinerea unui preparat delicios aveţi nevoie de următoarele ingrediente: două linguri de paste în formă mică, 40 grame de broccoli sau conopida bucheţelele, 80 de grame de brânză de casă, morcov şi puţin suc ​​de fructe, o lingură de brânză Cheddar rasă. Gătiţi pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj, apoi fierbeţi la abur broccoli sau conopidă bucheţele până se face moale, amestecaţi brocoli cu brânza de casă, adăugând sucul de fructe până obţineţi un sos şi până se topeşte de brânză. Se scurge pastele fierte şi se amestecă în sos, presărând deasupra brânza Cheddar.

5. Desert cu mere. Pentru această reţetă care nu este nici scumpă şi este foarte uşor de făcut aveţi nevoie de: două linguri de cous-cous preparaţi, o lingură de iaurt de casă, un măr pe care îl decojiţi şi îl preparaţi în blender. Primul pas este să preparaţi cous - cous-ul conform instrucţiunilor de pe ambalaj , folosind suc de mere , adaugaţi compoziţia de măr din blender la cous - cous şi apoi iaurtul, puteţi pune şi un vârf de cuţit de nucşoară sau scorţişoară pentru a da acel plus de savoare .

Vă mai recomandăm:

Cum să găteşti un deliciu cu zmeură pentru prichindei

Anda Calinici, un ciocolatier de profesie… psiholog, te fascinează cu entuziasmul cu care îţi împărtăşeşte reţetele prăjiturilor. Am aflat de la Anda secretele deserturilor perfecte, dar şi ale mâncărurilor sănătoase pentru bebeluşi. De această dată, îţi propunem un deliciu cu zmeură, perfect pentru prichindelul tău.

Cele mai bune reţete de post din Ţara Oaşului. Cum se prepară delicioasele boace cu păsat, o raritate în România

În orice parte ai călători în zona Oaşului îţi vine să spui că te afli „pe-un picior de plai/ pe-o gură de rai“. Pentru că pădurea are o frumuseţe neasemuită, portul popular moştenit de la străbuni este de departe plin de semnificaţii, iar bucătăria şi reţetele tradiţionale oşeneşti nu pot fi nici ele ignorate. Chiar şi în perioada postului, gospodinele gătesc tot felul de bunătăţi de îţi plouă în gură.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite