Carei, locul unde ultimele vrăjitoare din Europa au fost arse pe rug. Chinurile la care erau supuse femeile

0
Publicat:

Vânătoarea de vrăjitoare nu a ocolit nici Transilvania. Arhivele consemnează faptul că primul proces al vrăjitoriei a avut loc în 1565. După două secole, împărăteasa Maria Terezia a interzis astfel de practici sălbatice.

Chinurile la care erau supuse femeile considerate a fi vrăjitoare
Chinurile la care erau supuse femeile considerate a fi vrăjitoare

La Carei, o așezare care a devenit cunoscută în mentalul colectiv ca fiind petecul de pământ din Transilvania unde, la 25 octombrie 1944, a intrat Armata Română, au fost ucise în chinuri groaznice mai multe femei.

În anul 1730, Tóth Borka din localitatea Sarollyán, a fost condamnată la moarte şi arsă pe rug la Carei, iar în anul 1745 vrãjitoarele Rekettye Pila şi Varga Anna din comuna Császló, au fost interogate şi supuse la chinuri groaznice, condamnate la moarte şi arse pe rug în oraş. Se pare că nefericitele au fost denunțate de semenele lor, conform istoriei localității Carei.

Conform acestor întâmplări, a rămas adânc întipărit în conștiința colectivă faptul că pe domeniul castelului au fost arse pe rug ultimele vrăjitoare din Europa de Est, undeva la mijlocul secolului XVIII.

Încă din anii 1520 isteria vrăjitoarelor făcea ravagii în toată Europa. Catolicii și protestanții au ars sute de vrăjitoare. Arhiepiscopul de Trier a trimis 368 de vrăjitoare pe rug. 

Şi prinț-primatul de Würzburg, Filip Adolf, a trimis la moarte aproape 1.000 de vrăjitoare, între care 19 preoți, mulți copii, și chiar unul dintre nepoți săi.

image

Între condamnați se numărau și un avocat, un administrator de oraș, soția unui primar, un student, trei canoni și paisprezece capelani, etc.

Istoriografia relatează că profesorul de drept penal de la Universitatea din Leipzig a semnat circa douăzeci de mii de condamnări la moarte.

În Transilvania, primul proces al vrăjitoriei a fost 1565. Atunci, cinci femei au fost arse pe rug. Între 1621-1696 au avut loc nu mai puțin de 20 de procese de vrăjitorie la Brașov. Turtura avea loc în turnul primăriei.

Unele surse sustin că, în timpul veacurilor de persecuţii religioase, nu mai puţin de nouă milioane de femei au fost ucise ca vrăjitoare, conform Historia.

Procesele vrăjitoarelor pe teritoriul Transilvaniei au fost interzise în 1768 de împărăteasa Maria Terezia.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite