Care este diferenţa dintre psiholog şi psihiatru. Unul lucrează cu psihicul omului sănătos, celălalt cu boala gravă
0Psihologul şi psihiatrul sunt adesea confundaţi de către oamenii care nu au cunoştinţe aprofundate despre cele două meserii. Acest lucru a adus adesea deservicii.
Apropierea termenilor „psiholog“ şi „psihiatru“, precum şi preconcepţiile cu privire la psihiatri şi munca acestora a făcut ca dezvoltarea psihologiei şi încrederea în psihologi să fie deficitară în România, chiar şi în 2017, la mulţi ani de la deschiderea primelor cabinete de psihologie.
Oamenii se deschid greu în faţa psihologilor, neputând să accepte că cineva le poate rezolva probleme şi considerând că odată ajunşi acolo sunt consideraţi bolnavi. De asemenea, judecata socială este un alt element care îi sperie. Toate acestea au la bază o lipsă de educaţie a populaţiei cu privire la cele două meserii, despre care psihologul Călin Secan a acceptat să discute.
„Pentru a elimina greşeala curentă între psiholog şi psihiatru, doresc să fac câteva precizări în acest sens pentru a înţelege diferenţa dintre cele două profesii.
Psihologul este acea persoană care în urma studiilor aferente de specialitate lucrează cu psihicul omului sănătos.
Psihiatrul lucrează cu pacienţi ce prezintă tulburări de sănătate mintală, psihică, ce afectează grav viaţa bolnavului şi capacitatea sa funcţională, tratamentul făcându-se pe cale chimică, prin prescriere de medicamente.
Psihologul lucrează şi cu persoane sănătoase, în profilaxia bolilor, optimizarea performanţelor intelectuale, managementul stărilor de stres etc. Accentul cade pe profilaxie pentru a găsi resurse, tehnici, metode etc. pentru a face faţă stimulului agresor”, afirmă psihologul Călin Secan.
Dacă mergi la psiholog nu înseamnă că eşti „bolnav psihic”, ci că mergi cu scopul prevenirii complicaţiilor şi evoluţiei bolii şi cu scopul creşterii calităţii vieţii. Desigur că şi psihologul are una sau mai multe competenţe pe domenii ca: Psihologie clinică, Psihologia muncii, Psihologia educaţională şi Psihologia apărării.
Marea diferenţă dintre psiholog şi psihiatru este că primul oferă servicii de consiliere pentru ca o stare de spirit să nu se transforme în boală, pe când celui de-al doilea îi revine treaba de a vindeca sau ameliora o boală deja existentă.
„Consilierea este centrată pe ceea ce aparţine prezentului: acum şi aici, rezolvând o anumită problemă, fără a restructura personalitatea, în timp ce psihoterapia pune accentul pe intervenţie, tratament, şi reconstrucţie a personalităţii.”, mai explică psihologul.