Reşiţeanul care îşi dedică viaţa tinerilor sportivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zoltan Lipan îşi ghidează viaţa după etica BUDO şi spune că acest lucru i-a schimbat viaţa în mod radical. Zoli, aşa cum îi spun apropiaţii este cunoscut în sala de antrenamente ca fiind unul dintre cei mai exigenţi antrenori de karate din judeţ.

  Foştii elevi îl salută şi azi cu „sensei“, iar duritatea cu care îşi tratează într-un fel elevii a adus municipiului o mulţime de rezultate excepţionale la concursurile naţionale şi internaţionale la care Zoli a participat cu elevii săi. Pasiune pentru artele marţiale a început în anul 1978, după ce a practicat alte sporturi. „Prima dată am început cu boxul şi l-am avut prim antrenor pe unul dintre cei mai buni boxeri ai României la acea perioadă, Petre Pop. Mai târziu am făcut judo, iar din 1978 am rămas fidel karate-ului“, povesteşte Zoli Lipan.

Pentru că în perioada comunistă acest sport a fost interzis, Zoli se pregătea pe ascuns şi cheltuia o grămadă de bani pe cărţi de specialitate sau doar cu câteva pasaje despre acest sport. „Îmi făceam rost de cărţi de pe la studenţii din Timişoara. Era foarte greu să te documentezi, iar antrenamentele le făceam în pădurile din apropierea Reşiţei. Acolo ne-am amenajat un loc special şi eram foarte atenţi când mergeam la antrenamente“, mai spune Zoli.

Azi, sihan, Zoli îşi aduce aminte că a fost impresionat atunci când filmele cu renumitul Bruce Lee au devenit populare în rândul românilor. „Am studiat cu mare interes sportivul Bruce Lee. Am admirat la el ambiţia şi curajul de care a dat dovadă. Este evident că a avut o voinţă de fier atunci când a venit vorba să-şi facă propriul stil şi este şi azi un sportive de necontestat“, spune Zoli.

Visează la Japonia

 Ca orice sportive de karate Zoli şi-ar dori să ajungă în Japonia. „Este visul oricărui sportive să ia contact cu viaţa şi tradiţia de aici. Dacă aş avea posibilitatea, primul lu care l-aş face ar fi să caut o şcoală tradiţională şi să văd cum se lucrează“, mai spune reşiţeanul. Până să ajungă în Japonia, Zoli de dedică elevilor săi. Anul acesta, reşiţenii au participat la numeroase concursrui unde au obţinut mai multe premii întâi. „Sunt foarte mulţumit de elevii mei. De la sfârşitul lunii aprilie şi toată luna mai, care a fost una „fierbinte“ din punctul de vedere al competiţilor, toți s-au comportat exemplar. De asemena, după vacanţă, vom intra în forţa în activitate, fiind programat în luna septembrie Open-ul Ungariei, cea mai mare competiţie de acest gen din Europa. Anul trecut la această competiţie au participat şapte loturi naţionale şi peste 1.300 de sportivi“, a spus Zoli Lipan.

Care ar fi cele mai importante lucruri pe care trebuie un karatist să le respecte?
Dozarea loviturii nu vine nici de la masa musculară şi nici nu este comandată de creier. În karate este important „hara“, mai exact abdomenul, iar de la un anumit nivel, acest sport trebuie privit din punct de vedere spiritual şi nu competiţional.

Fiica ta este şi ea eleva antrenorului Zoli Lipan. Cum te impui în faţa ei?
În sala de antrenamente nu suntem fiică-părinte. Acolo toţi sunt egali şi niciodată nu mi-am favorizat copiii, poate chiar am fost mai exigent cu ei în unele moment. Iar acasă se schimbă situaţia, în cida faptului că Sandra îşi doreşte tot timpul să se perfecţioneze, evit acest lucru să se întâmple în caminul nostrum.

Ce-i place?
Îmi place foarte mult să ascult muzică şi să merg în drumeţii. De obicei, ador să stau în compania prietenilor şi să avem discuţii constructive. Din păcate, timpul liber este din ce în ce mai redus şi ajung rar să fac lucrurile care-mi plac cel mai mult.

Ce nu-i place?
În primul rând nu-mi place minciuna. Mai bine să spui adevărul, cu toate că în unele cazuri acesta doare. Nu-mi plac oamenii leneşi. Nu există nimic în viaţă mai urât decât să te ghidezi după sloganul „nu pot“. Cred că există doar „nu vreau“, explică antrenorul reşiţean.

Data naşterii: 12 iunie 1958, Reşiţa.
Studii: Facultatea de Psihologie, Universitatea „Titu Maiorescu“.
Starea civilă: Căsătorit, doi copii.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite