Prima farmacie montanistică din ţară „domneşte“ la Oraviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partea veche a orașului Oraviţa adăposteşte o mulţime de monumente istorice printre care și o farmacie. „Vulturul Negru“ a rezistat pe piață până la 1950, iar astăzi este un muzeu în care poti să îți faci o idee despre cum arăta o farmacie acum două secole.

În jurul anului 1763, când la Bucuresti leacurile se preparau în casă, în Oravița se inaugura prima farmacie montanistică,minieră, de pe teritoriul României. Aşa se face că aici, pe Strada 1 Decembrie 1918, o stradă îngustă ce aminteşte parcă de oraşele italieneşti, turistul descoperă o adevărată „bijuterie“ a domeniului sanitar.

Încă de la intrare te izbeşte mirosul vechi de farmacie, iar pe rafturile vechi de sute ani stau cuminţi recipiente şi ustensile de o valoare inimaginabilă. Aici se află o impresionantă colecţie de instrumentar farmaceutic şi medical, cărţi şi tratate de specialitate, toate păstrate într-o foarte bună stare din perioada 1682-1950. De asemenea, la „Vulturul Negru“ poate fi observată o remarcabilă casă de marcat aflată în perfectă stare de funcţionare. Se pare că aceasta a putut servi şi ca seif, casa fiind dotată cu un ingenios sistem antiefracţie. Mai mult, prin folosirea unui simplu comutator, casa de marcat face calculul sumei pe care o are de plătit clientul în funcţie de regimul orar, adică de zi sau de noapte. De asemena, sunt expuse şi cărţile după care a învăţat studentul farmacist Knoblauch, la sfârşitul secolului XVIII.

CITEȘTE MAI MULTE:

cap adevarul local banat
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite