Metoda folosită de cea mai perversă torţionară comunistă din Banat: „Bătaia la testicule. Era specialitatea unei femei pe nume Vida“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vida Nedici era cunoscută pentru cruzime printre torţionarii comunişti
Vida Nedici era cunoscută pentru cruzime printre torţionarii comunişti

Pentru ca regimul comunist - stalinist să se impună în România, mulţi oameni au produs lucruri abominabile semenilor lor.

Printre acestea sunt şi torturarea deţinuţilor politici, care dintr-un motiv sau altul erau consideraţi duşamani ai orânduirii, respectiv ai poporului şi erau supuşi la cele mai crunte pedepse. Chinurile prin care au trecut mii de români sunt uneori de neimaiginat, iar metodele de tortură au atins un nivel la care nimeni nu se gândea.

Printre torţionarii comunişti, care au băgat în pământ zeci de persoane, se află şi mai multe femei. Una dintre acestea însă, a rămas în istorie pentru metodele inedite de a-şi schingiui semenii. Bănăţeanca Vida Nedici, care şi-a câştigat porecla de Sadica Vida, e de departe una din figurile emblematice ale acestui fenomen. Sadica Vida s-a născut la Becicherecu Mic în 1923 şi a acţionat în perioada anilor 1946-1950. În mâinile ei au picat de la ţărani, până la preoţi şi înalţi funcţionari ai statului.

Profesorul reşiţean de istorie Mircea Rusnac, autorul blogului “Istoria Banatului”, are un amplu documentar dedicat torţionarei şi metodelor pe care aceasta le folosea. Citând din mărturiile vremii şi din autori care au studiat fenomenul, Rusnac arată că bănăţeanca ajunsese celebră pentru un procedeu de tortură mai puţin întâlnit.

“Despre activitatea ei de torţionară s-au adunat de-a lungul timpului numeroase mărturii ale foştilor deţinuţi care au cunoscut-o. Toţi vorbeau cu multă groază când se refereau la ea. Exemplificăm în continuare, pentru a întregi portretul unei femei-călău din epoca stalinistă. Episcopul greco-catolic de Lugoj, pe atunci în clandestinitate, Ioan Ploscaru, enumerând metodele de constrângere folosite de securişti, menţiona: <<Bătaia la testicule. Era specialitatea unei femei pe nume Vida, o sârboaică. Aceasta, prinzând glandele între degete, le bătea cu un beţigaş până se umflau, încât torturatul nu mai putea umbla şi avea dureri înfiorătoare. O metodă cu adevărat sadică! Mai ales pentru o femeie>>”, arată Mircea Rusnac.

„E adevărat că a fost foarte dură cu unii. Metoda ei era bătutul la testicule. În special pe cei care erau împotriva sârbilor. Bătea de rupea pământul. Îmi amintesc că a fost o dată şi după mine, dar ea nu m-a anchetat. Pot să spun că pentru mine a fost pozitivă”, a povestit unul dintre supravieţuitorii închisorilor comuniste, Emil Sebeşan, în anul 2000 pentru ziarul Adevărul.

Conform proprilor declaraţii pe care le dădea prin anul 2009, Vida a lucrat foarte mult şi ca spion al Yugoslaviei lui Tito. A fost prinsă în 1950, judecată şi condamnată la moarte, însă a scăpat după ce a fost plimbată prin mai multe închisori româneşti. A trăit o vreme la Viena, după care s-a mutat la Belgrad, iar din anii 2009-2010 i s-a pierdut urma, posibil să fi decedat.

 

ReşiţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite