Fraudă de 60 de milioane de euro, cu două semnături

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Preda va sta după gratii în următoarele 29 de zile
Adrian Preda va sta după gratii în următoarele 29 de zile

La trei zile după reţinerea şi audierea preşedintelui-director şi directorului executiv de la UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu, respectiv, Adrian Preda, procurorii DNA au prezentat primele detalii despre dosarul în care numele celor doi apar alături de cele ale libanezului Said Baaklini şi al senatorului constănţean Mircea Baniaş.

Anchetatorii susţin că şefii de la UCMR au pus la cale împreună cu Baaklini un „tun” financiar de 60 de milioane de euro. Mecanismul este simplu.

SC Libarom Agri SRL Bucureşti a cumpărat de la uzina reşiţeană patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la un preţ fabulos, de 250 de milioane euro, plus TVA.

Adrian Chebuţiu, directorul UCM Reşiţa

Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au ajuns în arestul poliţiei capitalei şi sunt propuşi instanţei pentru arestare preventivă (UPDATE)

Banii respectivi nu au intrat niciodată în conturile companiei reşiţene, între cele două părţi fiind semnate mai multe contracte de consultanţă şi mentenanţă, de data aceasta, beneficiară fiind firma libanezului. Din returnarea TVA-ului de la bugetul de stat, SC Libarom Agri SRL ar fi încasat nu mai puţin de 60 de milioane de euro. „În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioane euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin”, se arată într-un comunicat al DNA

Detalii ce au dus la arestarea lui Adrian Preda şi audierea lui Adrian Chebuţiu

„Ceea ce se invocă în cauză, evaziunea fiscală, nu aparţine UCMR-ului. Contractul prevedea comisioane şi alte piese componente ale acestor motoare pe care uzina nu le avea”, a replicat Zanfira Stepanescu, avocata celor doi şefi ai UCMR. Chebuţiu este cercetat în libertate, iar Preda se află în stare de arest preventiv.

Ceea ce se invocă în cauză, evaziunea fiscală, nu aparţine UCMR-ului
Zanfira Stepanescu, avocat

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite