Excursionişti rătăciţi în Domogled

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii au nevoie de trasee marcate
Turiştii au nevoie de trasee marcate

O serie de observaţii alarmiste, primite din partea turiştilor, a dus la verificarea unor trasee din Domogled.  A fost punctul care a declanşat verificarea şi remarcarea celor mai frecventate trasee. Mare parte din observaţii au fost trimise pe adresa poştei electronice a parcului, vizitatorii staţiunii, turiştii şi amatorii de drumeţii montane, reclamând starea deplorabilă a unor marcaje şi chiar inexistenţa acestora

De rezolvarea problemei s-au ocupat rangerii parcului. Potrivit şefului Serviciului Pază şi Investiţii din cadrul Administraţiei Parcului Naţional Domogled - Valea Cernei, inginerul Gheorghe Cârjan, s-a refăcut traseul turistic Băile Herculane – Ogaşul lui Roşeţi – Fântâna Moşului – Balta Cerbului, fiind refăcut marcajul şi scrierea de pe panourile indicatoare. ,,Activitatea rangerilor s-a axat în ultima perioadă pe refacerea unor trasee turistice deosebit de circulate, acolo unde marcajele au fost distruse ori lipseau şi unde am fost solicitaţi să acţionăm,, spune Cârjan.  

 
De asemenea, a fost refăcut traseul turistic Băile Herculane – Cheile Ţesnei – Ploştioare – Poienile de Sus – Crovul Medvedului – Gâtul Porcului, cu coborâre prin Cheile Tâmnei la Piatra Puşcată, iar în cursul săptămânii trecute, rangerii au marcat şi traseul Cheile Bobotului – Cracul lui Stepan – Vf. Vlaşcu Mare un traseu solicitant şi foarte frecventat de turişti.

Muntele nu iartă
   
Din păcate, traseele nemarcate ori cu marcaje şi indicatoare distruse constituie o problemă pentru administraţia parcului şi pentru turiştii care vizitează staţiunea. Mai sunt însă şi alte motive care au condus la situaţii extreme, spun cei ce administrează rezervaţia. ,,În ultima perioadă au sosit pe mailul administraţiei Parcului Naţional Domogled - Valea Cernei o serie de reclamaţii din partea turiştilor care s-au rătăcit în unele zone, îndeosebi în cea cunoscută drept Balta cerbului. În urma verificărilor pe teren, s-a constatat că turiştii s-au rătăcit din cauza abaterii de la traseele marcate, mare parte dintre ei, necunoscători ai muntelui, ajungând în locuri pe care nu le cunoşteau şi nu ştiau să se mai întoarcă,, explică Gheorghe Cârjan.
   
Partea plină a paharului este că nu au fost înregistrate, în acest an, cazuri de turişti decedaţi ori răniţi grav ca urmare a ieşirii din traseele şi potecile marcate Cum frica păzeşte pădurea este de aşteptat ca atitudinea turiştilor să fie una mai precaută când se aventurează pe Muntele Domogled. În acelaşi timp însă, se cere ca şi activitatea rangerilor să fie mai consistentă şi mai promptă. Pentru că, orice ne-ar spune cei din conducerea parcului, încă există poteci şi trasee cu marcaje distruse care aşteaptă, de prea mult timp, să fie refăcute.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite