Evaziune fiscală de 60 de milioane de euro în dosarul UCM Reşiţa. Din greşeală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri libanez Said Baaklini, care a semnat cu şefii UCM Reşiţa un contract de 250 de milioane de euro pentru patru motoare vechi de 20 de ani, aruncă vina pe o angajată a firmei sale care ar fi bifat greşit o căsuţă a decontului de TVA.

Acuzat că, beneficiind de complicitatea lui Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, directorii UCM Reşiţa, ar fi încercat să dea un tun de 60 de milioane de euro bugetului de stat, libanezul Said Baaklini se apără în faţa procurorilor DNA dând vina pe o angajată a SC Libarom Agri SRL, al cărui administrator unic este. Omul de afaceri susţine că decontul de TVA a fost completat greşit şi că de aici s-a iscat acest imens scandal al motoarelor cumpărate de la uzina reşiţeană, care a trimis deja în arest patru persoane şi alte câteva sunt urmărite penal. “În luna septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL a completat greşit decontul de TVA, în sensul că, persoana împuternicită să completeze decontul de TVA (nu pot preciza cine este această persoană, dar cred că este Buescu Flori), a bifat rubrica “Da”, în sensul că, se solicită restituirea de TVA în locul rubricii “Nu”, în sensul că nu se solicită restituirea soldului negativ al TVA. Precizez că nu am avut nicio discuţie cu persoana care a completat decontul de TVA pentru luna respectivă şi nu am dispus nimănui ce să bifeze pe decontul respectiv”, este mărturia lui Baaklini într-o declaraţie aflată la dosarul cauzei.


Eroare corectată după sesizarea ANAF
    În faţa procurorilor DNA, libanezul a susţinut că, imediat ce şi-a dat seama de eroarea survenită, a încercat să renunţe la solicitarea TVA-ului în valoare de 60 de milioane de euro. “Când a venit contabila-şefă din concediul medical, doamna Ştefania Dumitru, la începutul lunii noiembrie 2010, aceasta a constatat că s-a cerut restituirea sumei negative de TVA în declaraţia de TVA pe luna septembrie 2010. M-a informat despre acest lucru după ce, în data de 27.10.2010 a venit o adresă de la ANAF, prin care ni se solicitau lămuriri cu privire la decontul de TVA depus în luna septembrie 2010. Analizând situaţia împreună cu contabila-şefă, Ştefania Dumitru, am constatat că s-a făcut această greşeală, având în vedere că valoarea efectivă a exportului pentru prima tranşă din marfă a fost doar de şase milioane de euro. Pentru acest motiv, am dispus să se redacteze o cerere către ANAF, cererea prin care se solicita renunţarea la decontul TVA pe luna septembrie 2010, decont în cadrul căruia s-a cerut rambursarea sumei negative de TVA, în valoare de aproximativ 60 milioane euro, din greşeală”, a precizat în scris Said Baaklini.


Chebuţiu şi Preda se disociază de Baaklini
    În opinia Zamfirei Stepanescu, avocatul lui Chebuţiu şi Preda, declaraţia lui Baaklini nu face altceva decât să dovedească neimplicarea în vreun fel a celor doi directori ai UCMR în afacerea returnărilor ilegale de TVA. “Said Baaklini a menţionat faptul că decontul a fost completat în sistem electronic, bifându-se căsuţa în dreptul căreia era scrisă opţiunea “Da” de către una dintre angajatele contabilităţii, în absenţa contabilei-şefe, care era internată în spital, bolnavă. La întoarcerea din spital, contabila-şefă a văzut eroarea şi a formulat de îndată cerere de renunţare la solicitarea TVA-ului. Şi chiar dacă nu ar fi formulat această cerere, chiar dacă ar fi rămas decontul, această opţiune de rambursare avea un grad de risc fiscal mare, care determina ca cererea să fie trimisă compartimentului cu atribuţii de inspecţie financiară şi fiscală. După efectuarea inspecţiei fiscale urma să întocmească un raport şi, dacă nu existau diferenţe între sumele plătite şi sumele solicitate, abia atunci se emitea decizia de rambursare de către compartimentul de specialitate, altul decât cel care a făcut investigaţia. Pe site-ul ANAF-ului există acest decont electronic. Nu trebuie făcută o cerere specială, ci pur şi simplu se bifează o căsuţă”, susţine Zamfira Stepanescu.


Evaziune imposibil de realizat
    Înainte de a fi arestat, Chebuţiu a spus la postul local de televiziune că scenariul prezentat de procurorii DNA este unul greu de imaginat. “Nici Chebuţiu, nici Preda nu sunt suficient de proşti şi inconştienţi să creadă că o asemenea operaţiune ar putea funcţiona. Nu avem atâta putere în peniţa stiloului ca să aprobăm rambursări de TVA”, a afirmat preşedintele-director al UCMR.

Zamfira Stepanescu întăreşte afirmaţiile clientului său. “Este foarte important să se ştie că nu s-a rambursat nicio sumă, în primul primul rând, pentru că metodologia de soluţionare a deconturilor, respective de rambursare a TVA-ului, este extrem de laborioasă. Toţi plătitorii se situează în trei grade de risc, mic, mijlociu şi mare, în funcţie de fiscalitate, de comportament, de cazierul fiscal, precum şi de sumele care urmează a fi rambursate. Sumele pe care le-a cerut Baaklini sunt imense, motiv pentru care trebuie încadrată în gradul de risc mare. Încadrată fiind în gradul de risc mare, există o serie întreagă de acte premergătoare rambursării TVA-ului”, a declarat avocatul.
    Chebuţiu, Preda, Baaklini şi Eugen Bogatu, directorul Direcţiei Domenii Portuare Constanţa, au fost arestaţi preventive până la data de 20 februarie.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite