Cum se prepară dulceaţa de băgrin. Exoticul aliment are un gust delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Băgrinul sau salcâmul înfloreşte în lunile aprilie-mai şi, pe lângă mirosul deosebit pe care îl emană, florile pot fi folosite şi la diferite deserturi

Florile de băgrin sunt preferatele albinelor pentru că sunt bogate în polen, iar mierea stoarsă din faguri în această perioadă este delicioasă. Uica Mihai, bucătar din zona Banatului ne învaţă cum să facem acasă dulceaţă de băgrin.

“E ca o miere de bună şi aşa de uşor de preparat că nici nu trebuie să îţi baţi capul prea mult.

Pentru un kilogram de floare de salcâm ai nevoie de 600 de grame de zahăr şi şase sute de mililitri de apă. Zeama de la o lămâie e îndeajunsă ca să împiedice zaharisirea şi mai trebuie dacă îţi place să adaogi şi un baton de scorţişoară să-i mai duci aroma spre orient.

Şi aşa deci, dacă ai cules florile le laşi o zi întinse pe o pânză curată să se pălească puţin. Iar din apă şi zahăr să faci un sirop fiert în care pui florile să fiarbă la foc molcom şi tot timpul să trebăluieşti acolo cu lingura de lemn ca să nu se prindă. La urmă când ai o consistenţă de miere închegată, tragi dulceaţa de pe foc şi o dregi cu zeama de lămâie. Aşezată în borcane, e bună unsă cu unt pe pâine la micul dejun, ori pusă în farfurioară cu ceva seminţe de rodie ori sâmburi de migdală, servită ca în vechime musafirului, alături de un pahar de apă rece.

Poate că sunteţi lenoşi şi vă e greu să vă duceţi la pădure să culegi toate astea, ori poate locuiţi în nişte jungle de beton unde vedeţi copacii numai la televizor. Nu-i nimic, babele din piaţă vă pot aduce toate astea pe taraba lor, să facă şi ele un leuţ, că doar şi ele trebuie să trăiască nu?

Aşa că spor la treabă”, spune Uica Mihai

Reşiţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite