Coabitare în familie: primarul – la puşcărie, soţia – la primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii comunei Pojejena şi-au ales duminică un nou primar, după ce fostul edil a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru contrabandă. Surpriză: comuna va fi condusă de soţia fostului primar

Omer Radovancovici, supranumit şi „Prinţul Clisurii“, primarul ales pe 10 iunie 2012 în comuna Pojejena din Caraş, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru contrabandă şi încarcerat pe 11 februarie, aşa că funcţia de primar a fost declarată vacantă şi s-au organizat alegeri parţiale.

Pentru scaunul „Prinţului“ au luptat doi candidaţi: Mira Radovancovici, chiar soţia fostului primar, din partea USL, şi Miladin Simonovic, candidatul PDL. Deşi Mira şi Omer sunt căsătoriţi, la nivel de doctrine, cel puţin, ar trebui să gândească diferit. Omer Radovancovici a candidat din partea PDL, iar acum, fiind încarcerat, soţia s-a decis să ducă tradiţia de familie mai departe şi să candideze ea însăşi în alegeri. Numai că Mira Radovancovici nu a intrat în PDL, partidul soţului său, ci, cu numai câteva zile înainte de alegeri, s-a înscris în PSD şi a candidat pe listele USL.

Aşa că PDL şi-a căutat un alt candidat, în speranţa că vor putea profita de succesul pe care Omer Radovancovici îl avea în zonă. Simplu pentru politicieni, greu pentru oameni, majoritatea trecuţi de vârsta a doua, care până acum ştiau că trebuie să voteze PDL. Acum, cei care au rămas fideli fostului primar au înţeles cu greu de ce trebuie să voteze alt partid.

Alegeri parţiale pentru primar la Pojejena

La cei 89 de ani ai săi, Stanca Stancovici spune că ar putea fi ultimul scrutin la care ia parte. „Să mă filmaţi, să mă aveţi amintire“, exclamă Maikiţe, aşa cum îi spune lumea. Despre fostul primar spune că a fost de treabă, dar despre votul de duminică declară, încurcată, că n-a prea înţeles nimic.

Gheorghe Zaberca, un alt alegător, spune că „votul este o obligaţie“ şi că n-a ratat nici un scrutin până acum. „Fostul primar a fost un om bun, Pojejena arată ca un oraş“, a spus localnicul, dar nici el nu înţelege de ce soţia primarului nu candidează pentru PDL, ci din partea USL.

METODĂ PATENTATĂ LA SOCOL

Metoda cu candidatura soţiei în locul soţului arestat nu este originală, ea funcţionând şi la Socol, comuna învecinată, la alegerile locale de anul trecut. Sora actualei candidate, Mira Radovancovici, a fost şi ea soţie de primar, la Socol. Olgiţa Ghiţă a decis şi ea să candideze la funcţia de primar, după ce soţul său, Valentin Ghiţă (PDL), a fost arestat de DNA în cazul fraudărilor fondurilor APIA, cu doar o lună înainte de alegeri. Olgiţa, însă, a candidat din partea PDL şi a câştigat detaşat, fiind acum primar al comunei Socol, în locul soţului său aflat şi el în puşcărie. Mira Radovancovici a luat exemplul de anul trecut al surorii sale, însă nu a mai candidat din partea PDL, ci a PSD. Ba chiar a convins-o şi pe sora sa, Olgiţa Ghiţă, să treacă la PSD, după ce PDL Caraş-Severin a exclus-o pentru noncombat în alegerile parlamentare.

 omer radovancovici primar pojejena contrabanda arest

Omer Radovancovici a organizat cea mai puternică reţea de contrabandă cu ţigări de pe Clisura Dunării, având inclusiv sprijinul şefilor din Poliţia de Frontieră şi Vamă din zonă. În timpul procesului, Omer Radovancovici a fost reales din partea PDL ca primar în „patria contrabandei“, el bucurându-se de sprijinul lui Sorin Frunzăverde (USL), preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Chiar dacă alegerile au decurs fără incidente majore, în toate secţiile de votare s-a simţit o puternică stare conflictuală între cele două tabere care, nu de puţine ori, au răbufnit chiar împotriva ziariştilor sau a observatorilor. De altfel, pe tot parcursul campaniei electorale, liderii PDL au atras constant atenţia că se tem de faptul că alegerile nu vor fi corecte şi că „vor fi furaţi la vot“. Ba chiar s-a ajuns până acolo încât să fie aduse acuzaţii grave.

Chiar dacă este în Penitenciarul Timişoara, Omer Radovancovici îşi sprijină soţia în campania electorală prin intermediul telefonului mobil, spune Valeria Schelean, liderul PDL Caraş-Severin. Faptul reiese şi din declaraţiile lui Marian Balos, unul dintre cei care l-au susţinut pe contracandidatul din partea PDL, Miladin Simionovici. Balos ar fi fost sunat din închisoare de Omer, care l-ar fi ameninţat să renunţe la campania pentru candidatul PDL. 

Poliţiştii spun, însă, că nu s-a depus plângere. „Incidentul a fost semnalat înaintea debutului campaniei electorale, dar cei implicaţi au declarat că nu vor să depună plângere“, a spus agentul principal Ancuţa Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin.

VICTORIE FĂRĂ EMOŢII

mira radovancovici

Rezultatele finale comunicate de către Nicolae Amzoi, directorul Regionalei Vest a Autorităţii Electorale Permanente, spun că Mira Radovancovici, candidatul USL, este declarat primar al comunei Pojejena după ce a obţinut 1.016 voturi, în timp ce contracandidatul său de la PDL a obţinut doar 762 de voturi valabil exprimate. Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente şi complementare din comuna Pojejena este 2.576. Aşadar, Mira Radovancovici a câştigat alegerile locale cu 57%, pe când candidatul democrat-liberal a reuşit să obţină 43% din preferinţele electoratului. ;

Întâi la biserică, apoi la vot Prezenţa la vot a fost una de invidiat, depăşind încă de după-amiază 50%, la ora 19.00 fiind deja înregistrată o prezenţă la vot de 66,25%. Oamenii au mers la vot după prânz, la ieşirea de la biserică. La ora 11.00 fusese înregistrată o prezenţă de doar 13,9%. Cei mai mulţi localnici au votat la Pojejena (702). În celelalte sate ale comunei, numărul celor care au votat a fost următorul: Radimna – 294, Şuca – 247, Belobreşca – 372 şi Divici – 198. „Pentru alegerile din 26 mai au fost înfiinţate cinci secţii de votare, câte una pentru fiecare sat din comuna Pojejena. Pentru cele cinci secţii de votare au fost înscrişi 2.572 de alegători în copiile de pe listele electorale permanente şi complementare“, a spus Nicolae Amzoi, director al Regiunii Vest a Autorităţii Electorale Permanente.
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite