UPDATE Alegeri locale 2020. Prezenţa la vot în Vâlcea
0Duminică, 27 septembrie, sunt aşteptaţi la urnele de vot din judeţul Vâlcea 326.627 de alegători în cele 434 de secţii de votare.
Ora 21:00 La închiderea urnelor de vot, în judeţ, puţin peste jumătate dintre alegători - mai exact 52,60% - s-au prezentat la urne.
Cel mai bine s-au mobilizat cetăţenii cu drept de vot din mediul rural - peste 109.000, în comparaţie cu puţin peste 62.000 alegători din oraşele judeţului.
La Râmnicu Vâlcea, doar 35,32% dintre vâlcenii cu drept de vot şi-au exprimat o opţiune. Tot, Râmnicu Vâlcea deţine şi recordul absolut în ceea ce priveşte cea mai scăzută prezenţă la urnele de vot din judeţ: Şcoala Gimnazială „Anton Pann”, cu un procent de 28,62%. De altfel, primele primele 15 poziţii la această categorie sunt ocupate de secţii de vot din Râmnicu Vâlcea.
Pe listele suplimentare au votat peste 6.700 de persoane, iar pentru urna mobilă au optat peste 2.700, în întregul judeţ.
În acelaşi timp, s-au înregistrat mai multe nereguli în secţiile de votare, pentru care s-au deschis deja două dosare penale: pentru violarea confidenţialităţii votului - la Râmnicu Vâlcea şi pentru fraudă, la Grădiştea şi s-au aplicat cinci amenzi contravenţionale.
Ora 20:00 Până la această oră mai bine de jumătate dintre persoanele cu drept de vot din Vâlcea s-au prezentat la urne.
În secţii precum cea din Grădiştea - de la Şcoala Valea Grădiştei, însă, prezenţa este suspect de mare ajungând la 110,18% (în localitatea trecuse de 70%), sau în Câineni (79,28%), unde la Căminul Cultural din Grebleşti se înregistra o prezenţă la vot de 95,32%, ori în Racoviţa (73,70%), unde la Ocolul Silvic Loviştea din Tuţuleşti prezenţa era de 94,39%, Glăvile (67,22%) - Şcoala primară Olteanca ori Lădeşti (79,31%) - Şcoala primară Găceni, unde de asemenea prezenţa la vot era de peste 90%.
Prin comparaţie, în Râmnicu Vâlcea, abia 33,93% dintre alegători au ajuns până la această oră în secţiile de votare.
Ora 18:00 Prezenţa la vot a ajuns la 44,43% la nivel de judeţ, dar în Râmnicu Vâlcea rămâne la fel de scăzută: abia 28,47%, în timp ce în al doilea municipiu al Vâlcii, este ceva mai ridicată 33,23%.
Iată cum se prezintă situaţia până la această oră şi în celelalte oraşe: Băile Olăneşti - 47,19%, Călimăneşti - 38,38%, Horezu - 51,70%; Bălceşti - 40,02; Băile Govora - 57,87%, Brezoi - 34,85%, Berbeşti - 45,26%, Băbeni - 42,68%.
Ora 16:00 Prezenţa la urne, la nivel de judeţ, a crescut în două ore cu mai puţin de zece procente, ajungând la peste 36,5%.
Numărul persoanelor de pe listele suplimentare se apropie de 5.000, iar pentru urna mobilă au optat până la această oră peste 800 de persoane.
În Râmnicu Vâlcea, procentul continuă să fie cu mult sub media pe judeţ şi pe ţară. Doar 23,53% dintre alegători s-au prezentat la urne până la această oră, lipsa la urne fiind mai degrabă un vot de blam pentru actuala administraţie publică locală, dar şi pentru oferta celorlalte partide.
În schimb, locuitorii din Racoviţa şi Grădiştea sunt în continuare cei mai conştinciioşi alegători, în aceste două localităţi fiind secţii în care prezenţa a trecut de 80%.
Ora. 14:00 Prezenţa la vot era de 28,67%, cu 23 de secţii votare în care s-a depăşit pragul de 50% dintre alegători.
Pe primul loc se afla secţia din Tuţuleşti - Racoviţa, unde prezenţa la vot era de aproximativ 80%.
La polul opus, cu cea mai scăzută prezenţă la vot era o secţie din Râmnicu Vâlcea - sediul Direcţiei Administraţiei Domeniului Public - unitate în subordinea Primăriei Râmnicu Vâlcea, cu puţin peste 12 procente.
Pe listele suplimentare până la ora 14:00 votaseră deja peste 4.000 de persoane, iar la urna mobilă peste 400.
De remarcat că, atât pe listele suplimentare cât şi la urna mobilă, cele mai multe voturi se înregistrează în mediul rural, atât în sudul judeţului cât şi în nord: Câineni şi Măciuca, la liste suplimentare şi Oteşani, Vaideeni şi Fârtăţeşti la urnă mobilă. Secţii de vot din comunele menţionate se clasau pe primele trei locuri.
- ŞTIREA INIŢIALĂ -
În cursa electorală pentru judeţul Vâlcea s-au înscris pentru şefia Consiliului Judeţean nouă candidaţi şi tot atâţia pentru fotoliul de primar al Municipiului Râmnicu Vâlcea.
Însă, în întregul judeţ, peste 7500 de candidaţi şi-au arătat interesul pentru o funcţie în administraţia publică locală sau judeţeană, fiind bătaie pentru funcţiile de primar, consilier local, consilier judeţean sau preşedinte de consiliu judeţean speră să primească votul alegătorilor.
Procesul de vot este monitorizat permanent, iar statistica este redată în timp real de către Autoritatea Electorală Permanentă.
Spre exemplu, prezenţa la urnele de vot până la orele prânzului era în judeţul Vâlcea asemănătoare cu cea din judeţele din sudul ţării, peste media pe ţară de aproximativ 20%.
Până la ora 12.00, însă, într-o serie de secţii de votare din judeţ au mers la urne jumătate sau aproape jumătate dintre alegători. Cei mai conştiincioşi alegători par să fie cei din Ţara Loviştei. În Racoviţa, spre exemplu, au votat până la ora menţionată, într-o o secţie - Ocolul Silvic Loviştea - 56% dintre alegători, iar la Balota peste 40%.
Au depăşit pragul de 50% şi alegătorii din Grădiştea - mai exact cei din Valea Grădiştei. Tot pe lista oamenilor responsabili i-am aminti pe cei din Ghioroiu, Lădeşti, Stăneşti, Dănicei, Fârtăţeşti, Ştefăneşti şi Milcoiu unde până la prânz se depăşise pragul de 40%.
Situaţia însă este într-o dinamică continuă, datele modificându-se din minut în minut.
În schimb, la Râmnicu Vâlcea, până la prânz abia au ieşit la vot aproximativ 13% dintre persoanele cu drept de vot, adică aproximativ 12.000 de râmniceni. Am constatat o prezenţă peste medie, de 24%, la Şcoala Feţeni şi apropiată de media pe judeţ la Şcoala Gimnazială nr. 5 - de aproximativ 19,5%.
Vă mai recomandăm şi:
Alegeri locale 2020. Cine sunt candidaţii la primăriile orăşeneşti din Vâlcea
Alegeri locale 2020. Cine candidează pentru şefia Consiliului Judeţean Vâlcea