Alegeri locale 2020. Cine sunt candidaţii la primăriile orăşeneşti din Vâlcea
0Peste 7.000 de persoane şi-au depus candidatura pentru funcţiile de primar şi consilier local la alegerile electorale de duminică, 27 septembrie, în judeţul Vâlcea.
Interes mare pentru posturile de primar şi consilier local în judeţul Vâlcea, la alegerile locale 2020. În cele 89 de localităţi ale judeţului, dintre care 11 oraşe, aproximativ 7200 de persoane şi-au depus candidaturile fie independent, fie din partea formaţiunilor politice mai noi sau mai vechi.
Cea mai mare bătălie din judeţ pare cea pentru administraţia publică locală din municipiul Râmnicu Vâlcea, dacă este să judecăm doar prin prisma numărului de candidaţi: nouă pentru funcţia de primari şi 249 pentru cea de consilier local.
Următorul pe listă ca număr de doritori ai fotoliului de primar este oraşul minier Berbeşti, cu opt candidaturi, iar locul următor este ocupat la egalitate de Primăriile din staţiunile Băile Olăneşti şi Călimăneşti, cu câte şapte candidaturi.
La polul opus se află Primăria Ocnele Mari unde pentru funcţia de primar şi-au depus candidatura doar două persoane, reprezentanţi ai PSD şi PNL.
Remarcăm şi faptul că în cazul tuturor administraţiilor publice orăşeneşti printre candidaţi se află şi foştii primari.
La Râmnicu Vâlcea, pleacă din postura de favoriţi candidaţii PER şi PNL, cel dintâi bazându-se şi pe alegătorii PSD, în urma unui pact făcut la nivel local cu liderul PSD - Vâlcea, Constantin Rădulescu. Dacă este să privim modul în care s-a votat în Vâlcea, în ultimii ani, nu este exclus ca voturile să meargă şi spre reprezentanţii altor formaţiuni politice.
Actualul primar Mircia Gutău (PER) se luptă pentru al patrulea mandat. Are un trecut destul de tumultuos, atât din punct de vedere politic cât şi administrativ, o condamnare penală dar şi o achitare într-un alt dosar de corupţie, graţie unei sentinţe CEDO care i-a permis rejudecarea cauzei pentru care a stat în închisoare mai bine de doi ani. Este catalogat drept o persoană colerică, căreia nu-i place să fie contrazisă, răzbunătoare şi nedispusă la negocieri, fiind acuzat de-a lungul timpului că a luat o serie de decizii controversate pentru oraş. În acelaşi timp, se bucură de un capital consistent de imagine, în comparaţie cu competitorii săi, având destui susţinători, din toate categoriile de vârste şi pături sociale.
Prin comparaţie, principalul său contracandidat, finanţistul Virgil Pîrvulescu, pare mai degrabă un tehnocrat, decât un politician versat, fiind susţinut de PNL, chiar dacă în trecut, mai exact în urmă cu un an, părea că se bucură de sprijinul PSD, în momentul în care a fost numit în fruntea ANAF, ca vicepreşedinte, la Direcţia Antifraudă. Doar că tot cei de la PSD au fost cei care l-au îndepărtat din funcţie după numai câteva luni de activitate. Şi-a anunţat candidatura, la început, ca independent.
O altă candidatură interesantă vine din partea USR - PLUS, Andrei Florin Gheorghiu care, probabil, este şi cel mai tânăr candidat de pe listă pentru fotoliul de primar. Vin cu oarecare notorietate şi candidatul Pro România - Gheorghe Udubae şi al PMP Cristian Nicolae Jianu. Pe listă există, de asemenea şi doi independenţi: Gheorghe Rădescu şi Constantin Mircea Stoica.
Iată cum arată listele de candidaţi pentru primăriile orăşeneşti din judeţul Vâlcea:
Candidaţii la Primăria Râmnicu Vâlcea
1. Andrei-Florin Gheorghiu USR-PLUS
2. Constantin-Mircea Stoica Independent
3. Cristian-Nicolae Jianu PMP
4. Gheorghe Rădescu Independent
5. Gheorghe Udubae Pro România
6. Ioan Răducu PSR
7. Ioan-Cătalin Brănescu PPUSL
8. Mircia Gutău PER
9. Virgil Pîrvulescu PNL
Candidaţii la Primăria Drăgăşani
1. Alin-Viorel Pavelescu PNL
2. Costinel Stoica PMP
3. Cristian Nedelcu PSD
4. Gheorghe Şoarece PER
5. Marian Roşca USR-PLUS
Candidaţii la Primăria Horezu
1. Constantin Niţu PER
2. Constantin Şorici Pro România
3. Ilie Fârtat PNL
4. Ion-Adrian Udrea USR-PLUS
5. Liviu Nicolae Udvescu Independent
6. Nicolae Sărdărescu PSD
Candidaţii la Primăria Călimăneşti
1. Dănuţ Zgripcea PSD
2. Florinel Constantinescu PNL
3. Gheorghe Buda Independent
4. Gheorghe Dinică Pro România
5. Ilie Amuzan PPUSL
6. Ion Vlăduţu PMP
7. Robert-Vasile Achim USR-PLUS
Candidaţii la Primăria Băile Govora
1. Bogdan Dumitrică PSD
2. Constantin-Cornel Mistreanu PMP
3. Gheorghe Richiteanu Independent
4. Mihai Mateescu PNL
5. Radu-Constantin Bărăscu PER
6. Ramona-Victoria Chiriţă-Costache Pro România
Candidaţii la Primăria Băile Olăneşti
1. Gheorghe Hodorogea Pro România
2. Iulian Niţă PNL
3. Mădălin-Radu Preda USR-PLUS
4. Nicoleta Barbu PPUSL
5. Sanda-Lucia Nicolăescu PER
6. Tiberiu-Ionel Nicolin PMP
7. Vasile-Sorin Vasilache PSD
Candidaţii la Primăria Brezoi
1. Costel-Cristian Popa PPUSL
2. Dumitru-Eugen Dulcea PSD
3. Robert-Adrian Schell PNL
Candidaţii la Primăria Ocnele Mari
1. Mihai Pătru PNL
2. Remus-Gabriel Sasu PSD
Candidaţii la Primăria Bălceşti
1. Cătălin-Nicolae Tudor USR-PLUS
2. Constantin Aleca PNL
3. Marian Ioja ALDE
4. Mihai Porojan PMP
5. Paul-Florian Păun PSD
Candidaţii la Primăria Băbeni
1. Ioana Pătraşcu PPUSL
2. Ion Bîzic PNL
3. Ion Croitoru PER
4. Octavian-Mihai Stegăroiu Partidul Verde
5. Ştefan Bogdan PSD
Candidaţii la Primăria Berbeşti
1. Daniela Iliescu Independent
2. Gabriel Gioga USR-PLUS
3. Ion Glomnicu PER
4. Ion Zamfiroiu Partidul RE:START România
5. Ionuţ-Valentin Avram Independent
6. Milorad-Ion Cumpănăşoiu PNL
7. Vasile Iliescu PSD
8. Viorel Răducan PM
De reţinut!
Pandemia a schimbat cu totul regulile jocului electoral la alegerile din 2020. Candidaţii nu au mai putut să organizeze ca în trecut adunări şi să împartă în stânga şi în dreapta promisiuni şi pomeni electorale. Ca şi în alte judeţe, campania electorală din Vâlcea chiar dacă a fost destul de slabă nu a fost lipsită de incidente, acuze, îmbrânceli, răfuieli. Cei mai mulţi dintre români sunt nemulţumiţi că nu-i cunosc pe candidaţi şi nici oferta lor electorală. Din acest motiv, dar şi în contextul pandemiei, nu este exclus ca prezenţa la urnele de vot să fie destul de scăzută.
Pe de altă parte, alegerile din acest an vin şi cu o serie de noi reguli în ceea ce-i priveşte pe votanţi. În incinta secţiilor de votare, ca în orice spaţiu închis, este obligatorie purtarea măştii de protecţie. În schimb, nu a fost prevăzută, din punct de vedere legal, interzicerea votului dacă nu se poartă mască. Asta nu înseamnă însă că veţi scăpa de amenzi sau dosare privind zădărnicirea combaterii bolilor.
În comparaţie cu ceilalţi ani, există câteva reguli în plus, în secţiile de vot: vom fi nevoiţi să ne scanăm singuri actele de identitate, să ne dăm masca jos câteva secunde, pentru a demonstra că suntem posesorii acestora, şi, de asemenea, vom manevra singuri buletinele de vot şi listele de prezenţă.
Urna mobilă va putea fi folosită pentru cei imobilizaţi la domiciliu sau în alte locuri, precum spitalele, pentru persoanele arestate / încarcerate, precum şi pentru bolnavii de COVID - 19, internaţi sau carantinaţi, în urma unei solicitări în scris către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, însoţită de actele medicale doveditoare.
Vă mai recomandăm şi:
Tineri străini, după un an de România: „Parcă am privi un tablou vechi“ FOTO