Spitalul din Drăgăşani, casa bătrânilor renegaţi de rude. Verişorul unui actor român celebru, printre pacienţii permanenţi ai unităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalului Municipal „Costache Nicolescu“ din Drăgăşani a devenit a doua casă pentru bătrânii renegaţi de propriile familii. Printre sărmanii care s-au transformat în pacienţi permanenţi se numără şi verişorul unui actor cunoscut pentru rolul din serialul „La Bloc“. Actorul şi-a lăsat verişorul în grija doctoriţei spăgare Cristina Orădan, psihiatrul arestat preventiv în luna aprilie a acestui an pentru abuz în serviciu şi luare de mită.

Pentru bătrânii loviţi crunt de soartă, străinii în halate albe sunt singurii care le înţeleg suferinţa şi le cunosc poveştile de viaţă. Fiecare privire bunăvoitoare din partea medicilor şi asistentelor le aduce sărmanilor un licăr de speranţă şi siguranţa că nu vor fi aruncaţi în stradă. 

Locul multora dintre pacienţii “permanenţi” nu este într-un spitalul municipal, chiar dacă suferă de boli cronice, ci într-un azil ori sanatoriu, dar accesul bătrânilr într-o astfel de instituţie este limitat din cauza lipsei de implicare a autorităţilor locale, respectiv a primăriilor care trebuie să facă anchete sociale şi să ceară instituţionalizarea acestora. Există şi cazuri când bătrânii nu au acces într-un centru pentru persoane vârstinice pentru că au o pensie mult prea mică.  

Elena Boboc, bătrâna ameninţată cu moartea de familie

În acte, Elena Boboc locuieşte în comuna Vultureşti, din judeţul Olt. În realitate, bătrâna a rămas fără un acoperiş deasupra capului în momentul în care şi-a vândut locuinţa şi pământul şi s-a mutat în casa fiicei sale, în Verguleasa, comuna vecina. Viaţa bătrânei s-a transformat într-un coşmar din prima clipă în care a pus piciorul în curtea fiicei sale, iar gândul că la un momentdat va trebui să se întoarcă în casa groazei o face să plângă cu lacrimi. Este internată din septembrie 2015, medicul de familie impresionat de starea în care se afla bătrânica fiind cel care a trimis-o la spital cu ambulanţa. 

image
„Am stat la fata mea, care e măritată şi are şi ea trei copii. Nu vreau să mă întorc acasă, că mă omoară ginerele meu. Când e băut mă aleargă cu toporul şi strigă că vrea să mă omoare. Am avut nopţi când am dormit în faţa porţii pe o piatră, că nu m-au lăsat în curte. Nu ştiu unde aş putea pleca din spital, că nu am un leu, nu am nimic. Am o pensie de 400 de lei, că am muncit la CAP, dar nu ştiu unde s-au dus banii mei, cine i-a luat”, povesteşte bătrâna. 

Verişorul actorului Emil Mitrache, pacient permanent al spitalului

Printre pacienţii permanenţi ai spitalului din sudul judeţului Vâlcea se numără şi Mihail Badea, vărul actorului Emil Mitrache, alias Americanu' din sitcomul “La Bloc”.  Bărbatul are domiciliul în Bucureşti şi povesteşte că, înainte să se îmbolnăvească, a fost taximetrist. Surse medicale spun că pacientul a fost internat pentru prima oară în spitalul din Vâlcea în 2012. Din acel moment, Mihail Badea a fost lăsat în grija doctoriţei Cristinei Orădan, psihiatrul care a făcut legea în Secţia de Pishiatrie a unităţii medicale până în luna aprilie a acestui an, când a fost arestată pentru luare de mită şi abuz în serviciu. 

Odată cu arestarea preventivă, Cristina Orădan a fost suspendată din funcţia deţinută la spital, iar actorul s-a văzut nevoit să contacteze conducerea unităţii medicale pentru a clarifica situatia vărului său, al cărui tutore este. Conducerea spitalului susţine că Emil Mitrache s-a angajat atunci să-i găsească verişorului un loc într-un spital sau într-un sanatoriu pentru persoane care suferă de afecţiuni asemănătoare, dar că până acum nu a mai dat niciun semn.

Emil Mitrache. Foto Click

image

Contactat telefonic de jurnaliştii “Adevărul”, actorul a declarat că face diligenţe pentru a rezolva această situaţie. 

“O să merg să-l iau de la Drăgăşani, cei de la spital m-au anunţat că se închide secţia, dar nu pot să-l ţin nici acasă, pentru că trebuie instituţionalizat, trebuie supravegheat tot timpul. Până acum nu am găsit un loc într-un spital sau sanatoriu mai aproape de Bucureşti, iar în cele private nu-mi permit să-l ţin“, a declarat Emil Mitrache. 

Director spital: “În cazul lor, medicii şi-au încheiat misiunea”  

Pentru că actorul nu a mai trecut pe la spital din luna aprilie, managerul spitalului din Drăgăşani a solicitat, în luna august a acestui an,  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia a Copilului a Sectorului 6 -Bucureşti – să indentifice toate posibilităţile pentru îngrijirea la domiciliu sau instituţionalizarea lui Mihai Badea într-o unitate specializată. Managerul spitalului nu a primit însă răspuns nici până la aceasta dată, iar lipsa de reacţie a autorităţilor locale s-a transformat într-o stare de fapt în toată ţara.  

Nici autorităţile locale din Oltenia nu sunt mai receptive atunci când vine vorba despre bolnavii rămaşi pe drumuri. Primăriile din Verguleasa şi Vultureşti, de exemplu, îşi pasează pisica moartă atunci când sunt întrebate dacă au făcut o anchetă socială în cazul bătrânei Elena Boboc. Spitalul din Drăgăşani a notificat primăria din Vultureşti să găsească soluţii pentru a o duce pe bătrână într-un adăpost pentru persoane vârstinice, dar reprezentanţii instituţiei spun că femeia a vândut tot pentru a se muta în comuna vecină. De partea cealaltă, conducerea primăriei Verguleasa susţine că nu se poate implica în acest caz pentru că femeia are domiciliul în Vultureşti. 

“La această dată avem şapte pacienţi care în realitate sunt cazuri sociale. În cazul lor,  medicii şi-au încheiat de foarte mult timp misiunea, dar nu îi putem arunca în stradă. Avem pacienţi care sunt în spital de un an, de câteva luni. Primăriile nu ne ajută, facem adrese peste adrese, dar puţine înţeleg să-i preia pe aceşti oameni. Am cerut ajutor şi la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială, dar ni s-a transmis că nu pot face nimic atâta timp cât primăria nu face o anchetă socială, nu întocmeşte un dosar. Ne plimbă de la unii la alţii!”, conchide Marian Pârva, managerul spitalului din Drăgăşani. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite