Situație cu risc în Vâlcea. Mii de persoane care locuiesc la bloc au rămas fără apă la robinet, primarul cere stare de urgență

1
Publicat:

O situație care ar fi trebuit rezolvată de aproximativ șapte ani i-a lăsat, de două zile, pe mii de cetățeni dintr-un oraș vâlcean fără apă la robinete. Primarul a reclamat situația mai multor instituții, deocamdată fără efect.

Cetățenii care au răams fără apă s-au strâns în fața APAVILFOTO: FB/Costinel Stoica
Cetățenii care au răams fără apă s-au strâns în fața APAVILFOTO: FB/Costinel Stoica

La Drăgășani, un oraș cu nici 20.000 locuitori, de două zile a început debranșarea de la rețeaua de apă a cetățenilor care locuiesc la bloc. Decizia a fost luată de operatorul regional de apă și canal APAVIL S.A., până miercuri, 19 martie 2025, pentru aproximativ 2.000 de persoane fiind deja sistată furnizarea apei, iar procesul este în curs pentru alte 4.000.

Primarul orașului Drăgășani, Costinel Stoica, spune că a încercat mai întâi o mediere între reprezentanții furnizorului de apă și asociațiile de proprietari. Nu s-a ajuns la înțelegere, așa că s-a mers cu jalba-n proțap la prefectură. Din momentul în care s-a procedat la debranșări, cu două zile în urmă, primarul a luat decizia de a anunța mai multe autorități, printre acestea Direcția de Sănătate Publică și Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor.

Cum s-a ajuns la conflict

APAVIL le furnizează cetățenilor care stau la apartament în blocurile din Drăgășani apă în baza unor acorduri încheiate individual. Din 2018, odată cu modificarea legislației, spune directorul APAVIL, Ion Florescu, operatorul ar fi anunțat în repetate rânduri că trebuie să se treacă la un nou sistem, respectiv la încheierea de contracte cu asociațiile de proprietari. Au trecut anii, unii fiind ani electorali, lucrurile nu s-au schimbat, până când APAVIL s-ar fi trezit că are pierderi mari, pe care nu are de unde să le recupereze. Clienții operatorului de apă de la bloc au contorul de apă în apartamente, astfel că sistemul de citire a apometrelor se derulează greoi. APAVIL vrea ca sarcina de a recupera contravaloarea apei consumate în fiecare apartament să revină de acum asociației de proprietari, iar operatorul să factureze apa către asociații, având la bază contoarele de la intrarea în bloc. Asta pentru că între consumul înregistrat de aceste contoare și suma consumurilor raportate de către clienți este o diferență semnificativă, care înseamnă pierderi pentru operatorul serviciului.

În Drăgășani funcționează 17 asociații de locatari/proprietari, iar acestea au convocat, fiecare, membrii în Adunarea Generală, stabilind ca asociația să nu semneze contractul cu APAVIL. Așa s-a ajuns, spun atât primarul localității, cât și directorul operatorului de apă-canal, la sistarea apei. De pericolul debranșării au scăpat deocamdată locuitorii unui cartier în care deocamdată nu există asociație de proprietari. Și aceștia au fost însă somați să înființeze asociație, după care, dacă nu vor fi de acord ca asociația să încheie contract cu APAVIL, vor fi și aceștia debranșați.

Marți, 18 martie, câteva zeci de persoane au protestat în fața sediului APAVIL din Drăgășani, acuzându-i pe reprezentanții firmei că-i lipsesc de un serviciu esențial, punându-le sănătatea în pericol. De acord cu ei a fost primarul, care i-a și însoțit. Și nu doar atât. Primarul a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, a notificat Prefectura Vâlcea, Direcția de Sănătate Publică Vâlcea și Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor, cerând instituirea stării de urgență.

„Se pune în pericol viața cetățenilor”

Primarul Costinel Stoica spune că ce face APAVIL este o acțiune de forță și-i pune pe cetățeni într-o situație în care nu au, de fapt, de ales.

„Se oprește apa pe fiecare scară în parte. (...) Mi se pare de neacceptat, pentru că prin acest lucru se pune în pericol viața cetățenilor. (...) Un om are nevoie de apă să consume, să-și gătească, să o folosească pentru spălat, pentru partea de nevoi sanitare. Nu poți să stai într-un bloc și să nu ai apă să tragi apa la toaletă sau să nu ai apă să te speli. Sunt bătrâni, sunt copii, sunt oameni cu nevoi speciale. Este, din punctul meu de vedere, un mare abuz, APVIL fiind în același timp și unic distribuitor”, a declarat primarul, pentru „Adevărul”.

Stoica spune că a făcut notificări către mai multe instituții și la fel au făcut și sute de cetățeni din Drăgășani vizați de politica APAVIL, însă deocamdată nu a primit răspuns satisfăcător de la niciuna. „Ieri a fost și un protest, cetățenii au protestat în fața subsecției APVIL, au transmis și ei protestul lor către toate aceste instituții și către primărie. Suntem încadrați într-o situație, din punctul de vedere, de risc epidemiologic major”, a mai spus primarul.

Soluția pe care o vor cetățenii, de durată și cu investiții

După primele debranșări s-a produs o avarie la o conductă, iar mai multe instituții, printre care spitalul și câteva școli, au stat timp de ore bune fără apă. Avaria s-a rezolvat în cele din urmă și furnizarea apei a fost reluată către cetățenii care nu sunt vizați de măsurile extreme decise de APAVIL. Beneficiază în continuare de serviciile operatorului abonații din imobilele individuale și cei la care încă nu s-a ajuns cu debranșarea (care se realizează potrivit unui grafic).

O soluție care i-ar scuti pe cetățeni de teama de a nu rămâne din nou fără apă dacă vecinii rău-platnici nu vor achita contravaloarea serviciului către asociație și asociația ar putea fi sancționată cu debranșarea (este una dintre temerile locatarilor care resping soluția contractelor colective) este montarea contorului de apă pe casa scării. Asta presupune noi intervenții asupra rețelelor comune, pentru separarea consumului pe fiecare apartament în parte și scoaterea contorului din apartament. Directorul APAVIL nu o respinge, însă spune că este durată, iar societatea nu mai poate aștepta, pentru că cetățenii au fost notificați ani la rând și nimic nu s-a schimbat. Florescu admite că în mandatul fostului primar nu s-a mers până la debranșare, însă rămâne la planul anunțat.

Le-am propus de patru ani, de trei ani jumate le-am propus varianta asta. Dom'le, noi suntem înțelegători. Luați și scoateți-vă rețelele interioare afară, cum a făcut și CEZ-ul, cum au făcut și gazele și alți operatori. Și atunci noi vă facem contracte individuale fără nicio problemă. (...) Acceptăm, dar trebuie să facă treaba asta (n. red. - să încheie mai întâi contracte colective, prin asociații). Nu mai putem să rezistăm așa, să mergem din rău în mai rău. (...) La toate întâlnirile la care am fost și au fost și reprezentanții cetățenilor, să le zicem așa, deci persoanele abilitate, administratorii și președinții de blocuri, refuză treaba asta. Ei vor contracte individuale doar cu apometre înăuntru, în apartamente”, a declarat Florescu.

Deși măsura este extremă, până miercuri la prânz niciuna dintre asociații nu a contactat APAVIL să încheie contracte colective, semn că așteaptă o altă soluție. Directorul Ion Florescu este în schimb hotărât să nu cedeze, explicând că astfel ed contracte colective ar putea fi încheiate strict pentru perioada de tranziție, până la montarea contoarelor la ușa apartamentelor. „Eu zic că o lună, două de zile ar trebui să-și facă contract cu operatorul regional și cu asociațiile și între timp se organizează să-și facă rețea separată cu contor la ușă și n-am nimic împotriva”, a mai declarat Florescu.

Le-a făcut chiar oferta de a suporta operatorul costul igienizării subsolurilor și refacerii instalațiilor din aceste zone, concomitent cu schimbarea contoarelor de la intrarea în bloc (cetățenii au reclamat că nici contoarele de la intrarea în imobil, care aparțin APAVIL, nu sunt aparate avizate metrologic, așa că nu au încredere în cifrele pe care operatorul le avansează ca fiind apă potabilă livrată).

Ce se întâmplă la Drăgășani s-ar putea repeta și în alte localități din Vâlcea în care operează APAVIL, a mai spus directorul Ion Florescu. S-au mai înaintat somații, însă în acele cazuri „mai sunt și alte probleme”.

Râmnicu Vâlcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite