Consumul apei de la robinet ar putea crește riscul de demență
0Milioane de oameni s-ar putea confrunta cu un risc cu până la o treime mai mare de a dezvolta demență din cauza consumului de apă de la robinet, care are un conținut scăzut de minerale, arată un studiu recent.
Un studiu inovator sugerează că persoanele care locuiesc în zone din Marea Britanie cu „apă moale”, lipsită de săruri și minerale, ar putea avea un risc crescut de a dezvolta această boală degenerativă, deoarece apa lor de băut conține niveluri mai scăzute de minerale precum calciu și magneziu, potrivit Daily Mail.
Oamenii de știință sugerează că aceste minerale ar putea avea un efect protector asupra creierului și spun că nivelurile scăzute pot, de asemenea, accelera coroziunea țevilor de apă, permițând elementelor toxice, cum ar fi plumbul, să ajungă în organism.
Cercetările au descoperit că persoanele care consumă astfel de apă prezintă modificări structurale în creier în 20 de zone diferite și ar putea fi expuse riscului de alte boli neurodegenerative, cum ar fi scleroza multiplă.
Studiul s-a bazat pe date prelevate de la aproape 400.000 de persoane din Marea Britanie și a fost realizat de o echipă de oameni de știință de la Imperial College London și China.
Dr. Tom Russ, director al Centrului de Cercetare pentru Demență Alzheimer Scotland, a declarat: „Mai sunt multe de investigat cu privire la orice factor de mediu care ar putea fi legat de demență, iar acest studiu sugerează că apa ar putea fi unul dintre ele. Este important de remarcat că studiul nu dovedește că tipul de apă contribuie la dezvoltarea demenței.
Există factori de risc mult mai mari pentru demență, cum ar fi fumatul, colesterolul ridicat și hipertensiunea arterială, astfel că majoritatea oamenilor nu ar trebui să fie prea îngrijorați de efectele pe care apa de la robinet le-ar putea avea. Dacă există vreun efect, acesta va fi foarte mic.”
Cercetările sugerează că aproximativ 45% din cazuri pot fi prevenite printr-un stil de viață mai sănătos, menținerea creierului activ și conectarea cu alte persoane.
Cu toate acestea, se crede că există și alți factori de mediu.
O analiză a arătat că cei expuși la apă moale – definită ca având între 0 și 60 mg de carbonat de calciu pe litru de apă – aveau un risc cu 34% mai mare de demență vasculară comparativ cu cei care aveau apă dură, definită ca având între 120 și 300 mg/L. Concentrațiile scăzute de calciu au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai mare cu 63% de demență în general și cu 53% mai mare de scleroză multiplă.
Nivelurile scăzute de magneziu au fost asociate cu un risc mai mare cu 25% de Alzheimer.