Şi-au construit case şi îşi duc animalele la păscut pe vestigiile romane rămase din vremea împăratului roman Traian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din casele construite in zona sitului arheologic. Foto Adevarul
Una din casele construite in zona sitului arheologic. Foto Adevarul

S-a întâmplat în Stolniceni, un cartier mărginaş al Râmnicului, într-o zonă în care a existat, în urmă cu aproape 2.000 de ani, un castru roman. Una dintre familiile care a construit aici a cerut aprobare la Primăria Râmnicu Vâlcea şi pentru o pensiune, deşi, în realitate, oamenii îşi fac mâncare la tuci, pe marginea drumului.

Localnicii care au fost martori la descoperirile arheologice făcute la Stolniceni în anii ’70, când au fost identificate mai multe cuptoare romane pentru topirea metalelor, nu mai au linişte de când în cartier au poposit câteva famiilii de etnie romă. În zadar au încercat râmnicenii să le explice edililor care au ajuns în fruntea primăriei după alegerile 2010 ce comoară arheologică zace sub pământ, căci nimeni nu i-a luat în serios. 

Una din familiile care şi-a făcut casă în zona sitului a solicitat autorizaţie de construire şi pentru o pensiune. Solicitarea este cel puţin hilară având în vedere că proprietarii îşi încălzesc mâncare la tuci, pe marginea drumului.  

Reprezentaţii Muzeului Judeţean de Istorie Vâlcea- administratorul sitului arheologic- susţin că legea permite oricărui proprietar de teren să construiască în zona vestigiilor atâta timp cât primăria eliberează un certificat de urbanism, iar Ministerul Culturii dă un aviz favorabil pentru descărcarea arheologică de sarcini. 

“Noi nu avem ce să facem, cum să ne opunem, mai ales că Ministerul Culturii şi-a dat avizul. Noi am făcut doar un serviciu: am mers să facem descărcarea de sarcini a terenului pe care s-au ridicat casele, la solicitarea primăriei, în urmă cu patru sau cinci ani. În realitate, noi avem o problemă cu ceilalţi localnici, care îşi ţin animalele sau duc gunoiul în zona sitului arheologic. Am făcut numeroase sesizări la Poliţie, dar degeaba”, explică Claudiu Tulugea, directorul Muzeului de Istorie “Aurelian Sacerdoţeanu”.  

În zona în care a fost ridicat cartierul Stolniceni a existat în urmă cu 2000 de ani o tabără militară romană. Castrul a fost transformat apoi  într-o colonie care ocupa o suprafaţă mult mai întins decât Râmnicul de acum un secol. 

Situl arheologic Buridava Romană este înscris în lista monumentelor istorice de categoria A, dar arheologii nu au reuşit nici până în prezent să stabilească locaţia exactă a castrului. Din lipsă de fonduri, cercetările arheologice în zona în care au fost ridicate cele trei case au fost sistate după Revoluţie. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite