A murit Mitzura, fiica faimosului poet Tudor Arghezi. Mărturiile apropiaţilor: „S-a stins într-un cămin-spital de lângă gară. Nu a fost o surpriză pentru nimeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitzura Arghezi a murit. În imagine, alături de părinţii săi FOTO David Muntean
Mitzura Arghezi a murit. În imagine, alături de părinţii săi FOTO David Muntean

Mitzura Arghezi a murit. Fiica marelui poet Tudor Arghezi a murit marţi dimineaţă, în jurul orei 9.30, după cum au povestit, pentru „Adevărul“, apropiaţi ai femeii. Mitzura a fost internată în spital, după care a ajuns într-un cămin unde era îngrijită de personal specilizat.

Mitzura Arghezi a murit marţi dimineaţă, în jurul orei 9.30, după cum au povestit apropiaţi ai femeii. „A muri într-un cămin-spital, dacă putem să-i spune aşa, de lângă Gara de Nord. Nu a fost o surpriză pentru nimeni, se cam aştepta toată lumea pentru că starea dumneaei de sănătate nu se ameliorase mai deloc, ba chiar se deteriorase“, au explicat apropiaţi ai familiei Arghezi.

Aceştia susţin că în ultima vreme Mitzura avea permanent nevoie de asistenţă medicală, întrucât nu se mai putea descura singură.

Mitzura Arghezi a murit. Mărţişorul, marea iubire a Mitzurei

După moartea părinţilor săi, Mitzura Arghezi a făcut tot posibilul ca Mărţişorul, superba vilă cu 20 de camere pe care tatăl său a construit-o de la zero, să fie transformat în casă memorială şi toţi cei care voiau să îl cunoască mai bine pe Arghezi şi operele sale să o poată face simplu, cu o scurtă vizită în paradisul în care a trăit marele Arghezi. „De două ori a salvat Mărţişorul (n.r. – casa memorială în care a locuit familia Arghezi). Prima dată în anul 1977 când comuniştii au vrut să construiască o autostradă care ar fi trebuit să treacă prin curtea muzeului. Apoi, în 1987 comuniştii ar fi vrut să transforme muzeul în grădiniţă, dar Mitzura a reuşit să îl salveze şi de această dată“, mai spun aceleaşi surse.

image

Fiecare membru al familiei Arghezi avea lingurile gravate cu numele său FOTO David Muntean

Chiar dacă a fost de-a dreptul îndrăgostită de Mărţişor, Mitzura Arghezi n-a mai reuşit din pricina bătrâneţii şi a bolilor să mai ajung în casa în care a copilărit. „Ne era dor de dumneaei, când era bine venea tot mai des pe aici. În ultima vreme nu prea am mai văzut-o. Era foarte implicată în tot ce avea legătură cu muzeul. Dacă se strica ceva, dacă aveam nevoie de ceva imediat intervenea şi rezolva problema“, au spus reprezentanţii Mărţişorului.

Mitzura Arghezi a murit. Povestea Mărţişorului

Impunătoare, spaţioasă şi cu o grădină impresionantă, casa în care a trăit familia Arghezi este considerată şi astăzi, după zeci de ani de când a fost pusă cărămida de temelie, una dintre cele mai frumoase construcţii ale Bucureştiului. Povestea Mărţişorului, aşa cum a fost botezată impunătoarea casă, a început în anul 1926, atunci când scriitorul a decis să cumpere vreo două hectare de teren chiar pe Dealul Piscului, cel mai înalt punct al Bucureştiului din acea vreme. A început să construiască, uşor-uşor, cameră după cameră şi întreaga construcţie a durat în jur de 12 ani.

papusi mitzura arghezi

Poetul s-a declarat deseori un îndrăgostit al primăverii şi mai cu seamă al tradiţiilor împlinite în luna martie. De mărţişor era peste măsură de pasionat. Casa a fost proiectată în culorile alb şi roşu, pe scările interioare este imprimat un linoleum cu aceleaşi două culori esenţiale, iar mai multe dintre obiectele de decor din vilă au atârnate la colţuri fire de mărţişor. „A fost necesar mai bine de un deceniu pentru ca marele poet să reuşească să transforme terenul în ce vedem astăzi. Mărţişorul are 20 de camere, iar Arghezi nu avea bani să ridice casa din prima. Cum îşi amintea Baruţu (n.r. – fiul lui Tudor Arghezi): «Tata mai scotea o carte, mai construia o camer㻓, povesteşte Marieta Mihăiţă Rădoi, reprezentanta Casei Memoriale Tudor Arghezi – Mărţişor.

papusi mitzura arghezi

În superba casă a copilărit şi Mitzura Arghezi şi o mulţime de încăperi păstrează amprentele fiicei lui Tudor Arghezi. În mai multe camere sunt jucării ce i-au aparţinut pe vremea în care era doar un copil, dar şi obiecte pe care le folosea zi de zi, precum o tăbliţă pe care a învăţat să scrie. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite