Scandal de corupție la Medicină Legală Vâlcea pentru un post de asistent de laborator
0O serie de percheziții s-au desfășurat joi dimineața, 20 aprilie a.c., într-o cauză penală privind modul în care s-a organizat un concurs de angajare în cadrul Serviciului de Medicină Legală Vâlcea.
Au fost luate în colimator de către cei de la Anticorupție sediul Spitalului Județean de Urgență din Râmnicu Vâlcea și locuințelor unor angajați.
„În cursul zilei de joi, 20.04.2023, ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea efectuează, cu sprijinul serviciilor anticorupție din mai multe județe, un număr de zece percheziții, dintre care opt la sediul Spitalului Județean Vâlcea și alte două percheziții la locuințele unor persoane fizice”, au precizat reprezentanții DGA, printr-un comunicat de presă.
Pe surse am aflat că este vorba de locuința șefului de la Medicină Legală și a președintelui Consiliului de Administrație, dar aceste informații nu ne-au fost confirmate până acum oficial.
Reprezentanții Anticorupție au mai precizat că totul a pornit de la un concurs de angajare a unui asistent de laborator: „Activitățile procedurale sunt desfășurate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție referitoare la organizarea unui concurs pentru ocuparea unui post de asistent de laborator în cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Vâlcea. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, menționăm faptul că atunci când împrejurările vor permite, vom oferi detalii suplimentare”.
Și Spitalul de Căi Ferate Buzău a fost anul acesta în mijlocului unui scandal
Nu doar spitalul din Vâlcea a fost în acest an în mijlocul unui scandal de corupție. În urmă cu mai puțin de două săptămâni, un medic primar specialist ORL din cadrul Spitalului General Căi Ferate Galați – Secția CFR Buzău, a fost prins în flagrant în timp ce primea o mită de 1500 de lei pentru a opera un copil, pe care o ceruse cu o zi înainte. Părinții au fost cei care au sesizat cazul la Call-center Anticorupție, polițiștii anticorupție demarând rapid o anchetă sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău. Banii însemnați au fost găsiți asupra medicului în cauză.
Mii de sesizări în cadrul Call-center Anticorupție de la începutul anului
De la începutul acestui an, în doar trei luni, prin apel la Call-center Anticorupție 0800.806.806, s-au înregistrat nu mai puțin de 5.945 de sesizări, cu 555 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe baza informațiilor transmise s-au deschis 10 dosare penale. Cele mai multe dintre apeluri au provenit din mediul urban, într-o proporție de 3:1 față de cele din rural. Județele Olt, Covasna și municipiul București au fost campioane în acest sens. În urma celor peste 20.000 de apeluri primite în cursul anului trecut s-au înregistrat 40 de dosare penale, din care 10 dintre ele s-au concretizat cu acțiuni de prindere în flagrant. Recordul la acest capitol a fost de 20 de minute de la momentul sesizării în Call-center până la prinderea în flagrant.
Interesant de remarcat este că peste jumătate dintre cei care au apelat la această metodă pentru a sesiza infracțiuni de corupție în cadrul structurilor MAI sunt tineri agenți de poliție, cu vârsta de până în 30 de ani.
Prinși în flagrant în timp ce cereau sau ofereau mită
Tot anul trecut, Direcției Județeană de Cultură Constanța s-a aflat de asemenea în mijlocul unui scandal de corupție după ce un angajat a cerut în numele șefei instituției, o mită de 2.000 de lei pentru emiterea unui aviz necesar realizării planului urbanistic zonal pentru o suprafață de teren amplasată în localitatea Valu lui Traian. Fapta a fost sesizată prin Call-center Anticorupție. În urma anchetei demarate la finele lui 2022, au fost înaintate Tribunalului Constanța dosarele de urmărire penală privindu-le pe cele două inculpate împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției.
Tot în același mod a fost depistat un caz de mituire a unui polițist din cadrul Serviciului Regim Permise și Înmatriculări București. Un bărbat i-a oferit acestuia, în luna februarie a acestui an, 300 de euro pentru a fi declarat „admis” la proba practică. Cel care a sesizat fapta a fost chiar polițistul, iar mituitorul a fost prins în flagrant.