Percheziții la Direcția Agricolă Vâlcea. Suspiciuni de fraudă cu fonduri europene

0
Publicat:

Procurorii anticorupție au demarat joi, 24 noiembrie, o serie de percheziții în Vâlcea, într-un caz ce vizează fraude în derularea unor proiecte cu fonduri europene.

Instituția unde sunt audiați suspecții și infractorii din Vâlcea
Sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Județean Vâlcea Foto Daciana Stoica

Una dintre percheziții a avut loc la sediul unei instituții publice: Direcția pentru Agricultură Vâlcea. Ancheta procurorilor anticorupție îi are în vizor pe unii dintre angajați care se ocupă de proiectele cu finanțare externă. Suspecții urmau să fie conduși la audieri la Parchetul Județean Vâlcea.

Ulterior se va decide dacă aceștia fac obiectul anchetei penale, iar în acest caz dacă vor fi reținuți și cercetați mai departe în stare de libertate sau după gratii. 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție referitoare la aprobarea și derularea unor proiecte cu finanțare din fonduri europene”, se arată într-un comunicat al Parchetului Județean.

Anchetatorii au mai precizat și faptul că: „În cursul zilei de astăzi, 24 noiembrie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează două percheziții domiciliare pe raza județului Vâlcea, din care una este la sediul unei instituții publice. La sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea urmează a fi prezentate în vederea audierii mai multe persoane”.

Nu s-au oferit detalii despre câte persoane sunt suspecte de fraudare cu fonduri europene și nici despre ce fel de proiecte este vorba, deocamdată.

Perchezițiile domiciliare și conducerea suspecților la audieri au beneficiat și de suportul jandarmilor: „Activitățile sunt desfășurate în colaborare cu lucrătorii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție — Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea, cu sprijinul tehnic al Direcției Operațiuni Speciale și sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vâlcea”

România este codașă la absorbția fondurilor nerambursabile pentru exercițiul financiar 2014 - 2020, care mai pot fi accesate până în 2023. Ocupă penultimul loc în UE, cu zece procente sub media europeană. Cu toate acestea, suntem fruntași când vine vorba despre inginerii prin care sunt căpușate astfel de fonduri. 

Un fost primar din Vâlcea, spre exemplu, a ajuns în fața instanței de judecată, în urma unei anchete a procurorilor anticorupție care l-au acuzat că a măsluit un dosar prin care a primit 2 milioane de euro - fonduri europene, pentru a avea apă potabilă curentă în localitate.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite