FOTO Zero lei pentru bursele şcolare. Elevii iau atitudine şi cer administraţiilor locale să respecte legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevi ai Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea Foto FB CNMB Rm. Vâlcea
Elevi ai Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea Foto FB CNMB Rm. Vâlcea

Elevii cer Primăriei Râmnicu Vâlcea să reia plata burselor şcolare. În ultimii doi ani şcolari nu s-a mai alocat nici un ban, drept pentru care Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), organizaţie cu structură juridică, a solicitat Consiliului Local să respecte legea.

GALERIE FOTO

„Nu le pasă! De doi ani, Primăria Râmnicu Vâlcea îşi bate joc de elevi. Burse Sociale - zero. Burse de Studiu - zero. Burse de Merit - zero. Burse de Performanţă - zero. Fie că eşti un elev cu o situaţie financiară precară, fie că ai rezultate bune sau că eşti olimpic, Primăriei nu îi pasă! Practic, de doi ani, Primăria ia bani de la elevi şi îi dă pe panseluţe. Este ruşinos şi ilegal.

Anunţăm Primăria că bursele şcolare nu sunt un moft, ci un drept, iar Legea Educaţie Naţionale obligă consiliile locale să le finanţeze anual”, au postat pe pagina lor de Facebook reprezentanţii Asociaţiei Vâlcene a Elevilor.

În luna ianuarie, AVE a trimis o solicitare, pe Legea 544, în care cerea informaţii despre numărul şi cuantumul burselor şcolare acordate în ultimii ani în Râmnicu Vâlcea. Urmare a acestei solicitări s-a aflat că în ultimii doi ani şcolari nu s-a alocat nici un leu pentru acest drept garantat prin lege.

„Dorim să atragem atenţia asupra faptului că toţi elevii eligibili au dreptul legal să primească burse şcolare, conform art. 82, alin (1) şi (2) din Legea 1/2011. Prin forţa aceleiaşi legi, consiliile locale au obligaţia ca anual să adopte o hotărâre de consiliu local prin care să fie aprobate numărul şi cuantumul burselor şcolare acordate elevilor ce studiază în instituţiile de învăţământ de pe raza unităţii administrativ - teritoriale şi îndeplinesc criteriile stabilite de OMECTS 5576/2011”, arată asociaţia elevilor într-un comunicat de presă.

Tinerii amintesc şi motivul pentru care au început să fie acordate aceste stimulente şcolare: „Aducem în vedere că importanţa acordării burselor şcolare este dată de rolul lor, şi anume sprijinirea progresului şi performanţei şcolare, în cazul burselor de merit şi performanţă, precum şi constituirea unei forme de protecţie socială şi sprijin material pentru elevii aflaţi în risc de abandon şcolar, în cazul burselor de studiu şi ajutor social.” 

În astfel de condiţii „solicităm public Consiliului Local Râmnicu Vâlcea ca în cadrul bugetului pentru anul 2019 să aloce un fond pentru asigurarea tuturor burselor şcolare ale elevilor în semestrul II al anului şcolar 2018 - 2019 şi semestrul I al anului şcolar 2019- 2020. Totodată, dată fiind privarea ilegală a elevilor municipiului Râmnicu Vâlcea de burse şcolare solicităm şi crearea unui fond şi a unui mecanism legal pentru acordarea retroactivă a burselor pentru elevii frustraţi de acest drept în semestrul I al anului şcolar 2018-2019.”, cer reprezentanţii AVE.

Potrivit unui răspuns primit din partea Primăriei Râmnicu Vâlcea ultima dată când s-au alocat fonduri pentru burse şcolare a fost în anii şcolari 2015 - 2016 când s-au acordat 457.000 de lei pentru 1270 de burse şi 450.000 de lei în 2016 - 2017 pentru 1266 de burse şcolare. Ceea ce nu menţionează Primăria Râmnicu Vâlcea este faptul că banii s-au dat de fapt doar pentru burse sociale, după cum am aflat din discuţiile pe care le-am avut cu mai mulţi directori de instituţii şcolare. De altfel, în răspunsul dat de Primărie există un paragraf în care se menţionează: „Precizăm că defalcarea sumelor pe tipuri de burse s-a făcut de către unităţile şcolare”. 

Am încercat să aflăm şi un punct de vedere al primarului Mircia Gutău privind solicitarea reprezentanţilor AVE, dar până la ora la care am publicat acest material n-am reuşit să-l contactăm telefonic.

Singura localitate din Vâlcea unde se acordă burse şcolare este Drăgăşani. Într-un material publicat la finele anului trecut, prezentam situaţia din „municipiul dintre vii”, unde în ciuda faptului că se respectă legea, acest lucru se face la limita „umilinţei”, în sensul că aici copiii săraci primesc 10 lei pe lună, cei cu rezultate bune 40 de lei, iar cei care fac performanţă 50 de lei.

Pentru că depunerea dosarelor privind obţinerea acestor burse costă de multe ori mai mult decât ajutorul în sine, mulţi părinţi au renunţat la acest drept al copiilor, aşa cum recunosc şi cadrele didactice, când sunt întrebate de ce numărul solicitărilor este atât de scăzut - doar 21 de burse sociale la cele patru şcoli, într-un oraş cu o populaţie de 20.000 de persoane: „Îi costă mai mult să facă dosarele decât banii primiţi efectiv”. 

AVE este unica asociaţie independentă de elevi din judeţul Vâlcea, al cărei scop declarat este de a proteja drepturile elevilor oferindu-le suport în susţinerea punctului de vedere când vine vorba despre rezolvarea problemelor privind sistemul de învăţământ românesc. Ca şi celelalte structuri asemănătoare din ţară, de al căror suport şi colaborare beneficiază, Asociaţia Vâlceană a Elevilor îşi propune să obţină respectarea în totalitate a drepturilor elevilor, precum: bursele şcolare, reduceri la transport în comun unde este cazul,, dar şi soluţionarea unor probleme deja împământenite în sistemul educaţional, precum paza unităţilor de învăţământ, igiena, ş.a. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite