FOTO VIDEO Povestea spectaculosului autocar-amfibie. Circulă de peste 20 de ani atât pe stradă, cât şi prin apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autocarele amfibie - amfibus River Ride din Budapesta - Ungaria pe Dunăre Foto wikimedia org
Autocarele amfibie - amfibus River Ride din Budapesta - Ungaria pe Dunăre Foto wikimedia org

Vremurile în care pentru a trece un râu sau un lac aveai nevoie de un bac sunt pe cale să apună. Un clip video ce prezintă un autocar-amfibie a devenit viral, strângând într-o lună peste 1,5 milioane de vizualizări.

GALERIE FOTO

Conceptul de vehicul-amfibie nu este nou, cum nici cel de autocar-amfibie sau Amphibus nu este o noutate. De la desene până la realitate nu a fost decât un pas, toate variantele de vehicul-amfibie fiind prezentate de-a lungul timpului cu mare fast publicului.

Video-ul de pe reţelele de socializare, deşi prezintă un mijloc de transport în comun inedit, dar care există de peste două decenii, a reuşit să suscite interesul internauţilor privind spectaculozitatea performanţelor autocarului - amfibie care circulă din 2016 şi în Hamburg - Germania.

Primul concept de autocar  - amfibie este atribuit scoţienilor, fiind funcţional deja de două decenii, dar înaintea lor au existat şi alţii care au folosit vehicule - amfibie ca mijloc de transport în comun. La ora actuală acesta este prezent atât în Europa, cât şi în Asia, Australia sau America sub diverse nume sugestive: Splash Tours, Aqua Bus, Aqua Ducks etc. 

Autobuzul - amfibie al unui scoţian a schimbat destinul plimbărilor pe apă

În Europa, Scoţia se lăuda prin 2009 – 2010 că a inventat Amphibus-ul, cum mai este el cunoscut, deşi o variantă de autobuz - amfibie exista cu mult înainte atât în Asia: Singapore, Japonia şi China, cât şi în America. Dacă în Japonia, mijlocul de transport a apărut pentru a scădea costurile, în contextul unei economii precare la vremea respectivă, în China acesta a fost destinat iniţial navetiştilor. 

Scoţianul George Smith este recunoscut drept autorul „autocarului – amfibie” el fiind cel care l-a construit în Malta pe platforma de Irisbus, cu motor Iveco, respectând normele de poluare Euro 5. Imediat s-au anunţat cumpărători din Australia, Olanda, SUA, Irlanda, Germania şi Ungaria. Iar în timp, cererea a crescut.

Din 2013, tururi cu amfibus-ul se pot face şi în Londra, care cuprind şi o croazieră pe Tamisa, în oferta celor de la Duck Tour. 

Potrivit Wikipedia, autocarele - amfibie au apărut pe bătrânul continent ca o necesitate pentru înlocuirea Renfrew Ferry pe Râul Clyde – un mijloc de transport în comun capabil să navigheze atât pe uscat cât şi prin apă. 

Renfrew Ferry este un serviciu de feribot pentru pasageri în oraşul Renfrew care leagă malurile de nord şi de sud ale râului Clyde din Scoţia. Traseul este între Renfrew şi Glasgow.

Ideea a fost preluată din Rotterdam unde funcţiona încă din 2010. În 2011, el a putut fi văzut şi pe canalele din Amsterdam – Olanda, dar şi în Dublin - Irlanda.

Autobuzul amfibie din capitala Ţărilor de Jos, spre exemplu, rulează cu ajutorul a 198 de baterii electrice şi nu lasă în urmă dioxid de carbon. Aici, traseul începe în Aeroportul Schipol, merge spre centrul Amsterdamului, pe şosea, iar apoi spectaculosul autocar plonjează în canalele „Veneţiei Nordului”. 

Modelul are 48 de locuri, iar croaziera care cuprinde trei trasee turistice durează 45 de minute. 

Costurile unui astfel de vehicul nu au fost deloc ieftine, mai ales la început, când ajungeau la 700.000 de lire sterline. Acum ele au scăzut la mai bine de jumătate din preţ, în urma interesului acordat de unele ţări europene. 

„Răţuştele” americanilor la un pas de a deveni istorie

Şi în America, aşa cum aminteam, există un vehicul pentru transport în comun pe apă şi uscat din 1999. Doar că, pe tânărul continent, vehiculul – amfibie nu arată ca un autocar, ci mai degrabă ca un vaporaş cu roţi, motiv pentru care a fost poreclit Duck – „Ride the Ducks”. Poate din acest motiv, de-a lungul a peste două decenii, în America, au avut loc zeci de accidente, multe dintre ele fatale, precum cele din Seattle, statul Washington, în 2015, de pe un pod, sau în Philadelphia - în Pennsylvania, în 2010, unde un astfel de vehicul a intrat în coliziune cu o barjă.

Incidente au fost şi în Europa, nu doar în America, mai ales la începuturi, dar nu de aceeaşi gravitate, ci mai degrabă unele inerente oricărui experiment. 

Dincolo de ocean s-a vorbit chiar şi despre interzicerea acestui tip de transport în comun, destinat în mod special turismului. El poate fi întâlnit şi în Boston şi chiar în Montreal – Canada, ca să amintim doar câteva dintre zonele unde reprezintă o atracţie. 

Anul trecut însă, americanii au achiziţionat şi ei autocarele - amfibie de 50 de locuri ale celor de la AmphiCoach, pentru tururi pe Lacul Michigan, dar şi pe alte lacuri. După şase ani de testare, au obţinut toate permisele de navigare pe apă sărată sau dulce.

Nemţii s-au inspirat din Singapore

Spuneam că autocarul – amfibie din clipul video este cel care circulă în Hamburg din 2016, atât pe bulevarde cât şi pe fluviul Elba. La nemţi autobuzul amfibie are doar 36 de locuri, iar turul durează 80 de minute, sub denumirea de „HafenCity RiverBus”. 

De altfel, nemţii au şi recunoscut că au preluat ideea din Singapore, unde vehiculele amfibie de transport în comun pe uscat şi apă au aceeaşi denumire ca şi în America – Ducks. O denumire prezentă şi în restul Asiei, doar că aici au fost au transformate din vechile vehicule militare amfibii. 

„Am avut această idee în urmă cu 18 ani. Atunci, aveam un astfel de vehicul în Singapore şi am dorit să aduc ceva similar şi în Hamburg”, a recunoscut unul dintre operatorii de transport maritim, fan declarat al ineditelor vehicule.

Din Scoţia, pe valurile Dunării în Ungaria şi până în Lisabona şi Dubai

Ineditul mijloc de transport în comun pe apă şi uscat se află şi la graniţele ţării noastre. La scurt timp după ce a apărut în Scoţia, ungurii au fost cei care au preluat ideea. River Ride este un autobuz galben care reprezintă atracţia Budapestei pe Dunăre, dar şi pe marile bulevarde. 

Şi oraşul Salzburg a introdus autobuzul amfibie pentru croaziere pe râul Salzach, din 2015, ca şi Stockholm-ul, unde călătoria de 75 de minute începe din Oraşul Vechi - GAMLA STAN, - o mică insulă cu străduţe în pantă, şi ajunge în zona rezidenţială a capitalei Suediei, dar şi cea a celor mai înalte clădiri din oraş.

Din 2015, tururi cu un astfel de mijloc de transport în comun inedit se pot face şi în Coreea de Sud, pe Canalul Ara. Pe parcursul călătoriei de peste o oră, între coasta de vest a ţării şi Capitala Seul, turiştii pot admira grădini de flori, o cascadă şi un eco-parc.

Şi în Lisabona – Portugalia te poţi bucura de o excursie de o oră şi jumătate pe apă şi uscat cu autobuzul-amfibie de la HippoTrip.

Şi îl regăsim chiar şi în Dubai. 

Amfibus-ul revoluţionar care atinge peste 100 km pe şosea şi 15 km în apă

Revoluţionarul autocar-amfibie al celor de la AmphiCoach este considerat primul autobuz pentru navetă din lume, fiind fabricat din metal în Malta şi garantat timp de 3.500 de ore, fără riscul corodării.

Autocarele AmphiCoach pot călători la o viteză de 110 km/h pe uscat, în timp ce în apă viteza poate ajunge la cel mult opt noduri sau 15 km / h. Când intră în apă, schimbătorul cutiei de viteze se comută într-o poziţie specială, fără a fi necesară oprirea vehiculului. Roţile se retrag sub autocar, iar un piston pneumatic începe să deplaseze vehiculul printre valuri. 

Producătorul susţine autocarul devine în apă o ambarcaţiune stabilă. Volanul se transformă în cârmă, iar traversarea este mai lină decât la o barcă de greutate asemănătoare. Costurile unui amfibus Amphicoach ajung la 1,3 milioane lei. 

Ca şi în cazul amfibiilor blindate, de la care s-au inspirat, necesită ape calme şi puncte de intrare şi ieşire accesibile. 

De la Dacia - amfibie la strămoşul Schimmwagen şi urmaşii Aesophic şi Concept One

În România, din păcate, se cumpără, cam cu acelaşi preţ, autobuze turceşti, deşi acestea abia scoase pe şoselele noastre se defectează imediat, cum s-a întâmplat în Capitală cu celebrele autobuze turcoaz.

Şi nici măcar nu au fost inundaţii, că altfel s-ar dovedi total inutile. N-ar strica însă să avem şi noi astfel de variante, mai ales în zonele cu inundaţii frecvente, când ar putea interveni în diferite zone temporar izolate în urma inundării drumurilor, şi, de ce nu, ar putea fi folosite pentru aprovizionare sau ambulanţă în zone precum Delta Dunării.

Până se vor trezi şi autorităţile româneşti la realităţile secolului XXI şi vor prelua exemplul vesticilor, noi ne putem mândri doar cu Dacia – amfibie. În urmă cu şase ani, o Dacia 1310 Double Cab era transformată în cadrul unui proiect de licenţă în cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică din cadrul Universităţii Maritime Constanţa. Noul model venea cu un scut anti-inundaţie în plus, idee care a aparţinut unei studente, la vremea aceea, la Secţia Navigaţie, care a vrut să impresioneze Comisia de licenţă. A reuşit să pună proiectul la punct cu ajutorul a trei colegi de la Inginerie Mecanică. Dacia amfibie a fost lansată la apă pe lacul Siutghiol.

Ideea vehiculelor amfibie, cum spuneam, nu este nouă. Probabil, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte a fost maşina nemţilor din cel de - Al Doilea Război Mondial: Schwimmwagen, care folosea tracţiunea 4 X 4 atât pe uscat, cât şi pe apă. De atunci, au apărut tot felul de modificări şi invenţii care au dus la noua eră de maşini amfibie.

Pe de altă parte, în lume, ultimul model în materie de performanţă şi lux este Aesophic – o maşină amfibie unică - construită pe saşiul Tesla Model S - care a obţinut nenumărate premii importante, fiind extrem de apreciată în Statele Unite. Anvelopele Michelin au suspensie încorporată - Tweels.

Japonezii de la Fomm au construit şi ei în 2014 Concept One - modelul electric considerat cel mai mic vehicul electric cu patru locuri din lume, cu calităţi de vehicul amfibiu. Practic se poate deplasa pe apă când este imperios necesar, precum în cazul inundaţilor.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite