FOTO VIDEO Concert cu casa închisă. Ozana Barabancea, la Vâlcea, uimită de cupola - vitraliu şi picturile stradale, propuse pentru Cartea Recordurilor
0
Cunoscuta profesoară de canto, solistă de jazz şi mezzosoprană Ozana Barabancea a fost la începutul acestei săptămâni la Râmnicu Vâlcea unde a susţinut un recital de senzaţie, cu casa închisă, la Filarmonica de Stat Ion Dumitrescu. În zilele în care a stat aici şi-a vizitat cunoştinţele, s-a plimbat prin oraş, a vizitat o serie de obiective şi a făcut o mulţime de poze cu fanii, fotografiile şi clipurile postate pe Facebook fiind grăitoare.
Artistă lirică a Operei Române, jurata de la „Te cunosc de undeva” a susţinut un concert la Vâlcea, alături de orchestra simfonică a filarmonicii locale, dirijată de Mircea Holiartoc, eveniment care a fost extrem de apreciat de spectatori, dar şi în mediul online.
„Revin la Vâlcea după 8 ani”, a recunoscut artista înaintea concertului în care a interpretat piese „mai puţin cântate”, de musical, evergreen-uri, piese cu mesaje care i-au „marcat existenţa” şi mai ales piese cu „pilde” şi a uimit asistenţa recitând din scrierile proprii - „gândurile mele pe care le-am făurit în urma unor inspiraţii, unor cugetări şi chiar rugăciuni”, declarându-se încântată că se află într-o zona plină de „mănăstiri şi biserici şi de oameni credincioşi şi trăitori”. „Pentru mine asta contează foarte mult”, avea să mai mărturisească mezzosoprana.
În zilele în care a stat la Râmnicu Vâlcea, artista a ajuns şi la Biblioteca Judeţeană Vâlcea, unde s-a arătat încântată de cupola - vitraliu, unică în lume, operă a maestrului Gheorghe Dican, vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, propusă pentru Cartea Recordurilor.
Vitraliul, numit ”Facerea Lumii”, este cel mai mare din ţara noastră, desfăşurându-se pe o suprafaţă de 142 mp, fiind format din 86 de module din sticlă colorată executată manual cu armătură de plumb. Cupola se află la 30 de metri înălţime, fiind considerată o comoară arhitectonică unică în România, dar şi în lume, ca suprafaţă.
Reper al judeţului, de 15 ani, de când a devenit acoperişul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, lucrarea reprezintă o explozie de culoare, la care s-a lucrat timp de un an şi pentru montarea căruia au fost necesare alte trei luni. Mai există un acoperiş - vitraliu în Belgia, dar este sub forma unei suprafeţe plane, nu cupolă, ca la Vâlcea.

„Biblioteca Judeţeană Vâlcea a avut onoarea şi bucuria de a avea ca oaspete drag pe mezzosoprana Ozana Barabancea! Aceasta s-a arătat încântată de atmosfera şi de spaţiul bibliotecii şi şi-a manifestat dorinţa de a reveni la Râmnicu Vâlcea. Îi mulţumim pentru deschidere şi pentru prietenie şi o aşteptăm cu drag”, sună mesajul publicat ulterior pe pagina de socializare de către cei de la „Antin Ivireanul”, la care Ozana a comentat în semn de mulţumire: „Bucurie binecuvântată”.
„N-a fost nimic plănuit şi poate tocmai de aceea a ieşit totul atât de fain”, a povestit pentru Adevărul Corina Bedreagă, responsabil Imagine şi PR în cadrul Bibliotecii Judeţene Vâlcea, care recunoaşte că are o relaţie mai specială cu artista pe care o cunoaşte de mai mult timp. „I-am arătat câte ceva din ce avem noi la bibliotecă, o parte din secţii... Este un om firesc şi foarte deschis,un om decent. I-a plăcut şi atmosfera de la noi”, ne-a mai povestit angajata bibliotecii care deţine mai bine de 400.000 de volume de cărţi, periodice, documente grafice şi audio-vizuale.

Cât a stat la Vâlcea, Ozana Barabancea a luat la pas oraşul. În centru, intrigată de picturile de pe panourile fonice a vrut neapărat să-l cunoască pe autor, care era la muncă, ca de obicei. Adrian Luţă, profesor la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea, cu sprijinul Primăriei, a demarat anul trecut un proiect care urmăreşte să acopere cu imaginile Râmnicului de altădată toate cele 58 de plăci din plexiglass. O amplă lucrare pe care, după finalizare o va înscrie pentru omologare în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai specială pictură stradală, aşa cum nu mai există nicăieri în lume.
„Nu m-am aşteptat şi m-a onorat prezenţa doamnei Barabancea, care mi-a mărturisit că nu crede că a mai văzut ceva asemănător nicăieri în lume şi că-i place foarte tare şi m-a felicitat. Ce să vă spun, a fost un moment foarte special!”, a recunoscut timid, despre întâlnirea cu marea artistă, tânărul care-şi doreşte să pună Râmnicu Vâlcea pe harta lumii cu mai multe lucrări ieşite din comun. Picturile pe plexiglass sunt unele dintre ele, în paralel mai lucrează la cea mai mare icoană triptic de pe sticlă din lume.

Anul trecut, Ozana Barabancea s-a aflat printre cei care au primit o înaltă distincţie bisericească - Ordinul Crucea Râmnicului, acordat unor personalităţi locale şi naţionale „care trăiesc în spiritul ortodoxiei, sunt aproape de Biserică şi performează în domeniul lor de activitate”, cu prilejul aniversării a patru ani de la întronizarea sa ca arhiepiscop al Râmnicului, a IPS Varsanufie. Au mai primit aceeaşi distincţie Corina Chiriac şi Oana Sârbu.