FOTO „Târgul meşterilor populari din România”,  a XVIII- a ediţie. Zeci de artizani şi-au dat întâlnire în Râmnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
valcea

Zeci de artizani din toată ţara sunt prezenţi în acest week-end la Râmnicu Vâlcea, la Târgului Meşterilor Populari. Evenimentul a ajuns în acest an la cea de-a XVIII-a ediţie.

Iubitorii de tradiţie din judeţul Vâlcea sunt aşteptaţi în acest week-end în Parcul „Mircea cel Bătrân”, la „Târgul Meşterilor Populari”. Cei peste 50 de meşteri participanţi expun de la obiecte din ceramică, lemn şi sticlă până la  ţesături, icoane, obiecte sculptate în os, păpuşi îmbrăcate în costume tradiţionale şi podoabe.   

   

Am adus la târg mai multe obiecte lucrate de mine, câteva fluiere, un cimpoi şi un tâlv inventat de mine, adică un obiect muzical care face acelaşi zgomot ca şi cimpoiul.  Ce pot să vă spun e că la mine în familie nu a mai făcut nimeni aşa ceva. Eu am învăţat meşteşugul de la un meşter din Ocniţa, de la Gheorghe Pasăre. În urmă cu 15 ani, când cântam în orchestră din  Bucureşti, am avut nevoie de un fluier bine-acordat şi aşa am ajuns la meşterul Pasăre. Până la urmă m-am apucat eu să confecţionez fluiere, făcusem profesionala de strungar şi mi-am făcut strung. În timpul lui Ceauşescu, ca instrumentist, am fost la Cântarea României, cu Adrian Păunescu”, povesteşte Toader Buznă, meşter de instrumente muzicale.   
image

În târg sunt prezenti artizani din judeţele Hunedoara, Gorj, Argeş, Dâmboviţa, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Braşov. De asemenea, la eveniment sunt prezeţi şi în acest an meşteri populari din localităţile vâlcene Horezu, Vlădeşti, Bujoreni , Băbeni, Stoeneşti şi Râmnicu Vâlcea.  Oricine este interesat de un anumit obiect primeşte informaţii pe loc, iar unii dintre artizani sunt pregătiţi oricând pentru o mică demonstraţie. 

Expoziţia este una cu vânzare, dar meşterii populari susţin că au venit la târg din „plăcere”, căci, în ultimii ani, românii nu îşi mai permit să cumpere obiecte tradiţionale. 

„Acum meşterii populari muncesc foarte mult, se străduiesc să facă cele mai frumoase lucruri, dar românii nu mai au bani. În schimb, în străinătate, peste tot pe unde am avut filmări şi am participat la târguri internaţionale, pot să spun că am făcut vânzare. Aici am venit din plăcere”, mai spune meşterul vâlcean.

Vizitatorii care doresc să-şi petreacă timpul liber într-un mod util pot trece pe la standul opincarului Alexandru Ilinca. „Bădia” –cum este alintat meşterul, se laudă că poate învăţa pe oricine, într-un timp scurt, cum se face o opincă. 

valcea
Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite