FOTO Ponturi de la românii din Anglia. Ce trebuie să vezi în Londra într-o şedere de câteva zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Londra - imagine aeriană Foto visitlondon com
Londra - imagine aeriană Foto visitlondon com

Cu toţii ne dorim atunci când ajungem într-o ţară străină să ne putem bucura de cele mai frumoase locuri şi obiective turistice. Vă oferim câteva ponturi pentru Londra.

Capitala Angliei şi a Regatului Unit, Londra reprezintă nu doar una dintre cele mai importante capitale ale lumii ci şi unul dintre cele mai vizitate oraşe din lume. Într-un top realizat de reprezentanţii unei platforme online de căutare pentru călătorii - momondo.ro, anul trecut Londra s-a situat pe locul I la capitolul „Cele mai căutate capitale“.

GALERIE FOTO

Cu o suprafaţă de peste 1.500 kmp şi o populaţie de aproximativ 9 milioane locuitori, vizitarea oraşului reprezintă o provocare chiar şi pentru agenţiile de turism care au conceput pachete turistice în funcţie de vârsta clienţilor, de preferinţe, de locul din care provin etc. în aşa fel încât să poată mulţumi clienţii cât mai bine. Să trăieşti cu impresia că poţi vizita Londra şi să bifezi toate obiectivele sale turistice în câteva zile, este o iluzie, şi totuşi, românii care trăiesc acolo şi au avut timp să se bucure cu adevărat de ceea ce are această metropolă de oferit turiştilor, susţin că există câteva aspecte de care trebuie să ţii cont, iar cu ajutorul unor ponturi poţi să-ţi atingi cât mai multe dintre ţintele propuse. 

Big Ben-ul este cel mai reprezentativ obiectiv al Regatului Unit. Uriaşul turn fiind în capătul nordic al Palatului Westminster, al cărui nume se referă de fapt la clopotul dinăuntrul ceasului. British Museum, Turnul Londrei, Parcul de distracţii cu celebra sa roată, Palatul Buckingham, Podul Turnului sau Tower Bridge de peste Tamisa, Catedrala Saint Paul din Londra, Hyde Park, Abaţia şi Palatul Westminister, Centrul comercial şi Opera Regală Covent Garden, Piaţa Trafalgar, Galeriile Naţionale, Muzeul de Istorie Naturală, Grădinile şi Palatul Kesington, Muzeul de ceară Madame Tussauds, Observatorul regal Greenwich, sunt doar câteva din obiectivele pentru care Londra este atât de căutată.

Octavian Herţa, spre exemplu, locuieşte de patru ani în Londra. Mulţi ani jurnalist în ţară, s-a reprofilat în Anglia, dar cum nu a reuşit să scăpe de „microbul scrisului” şi nici de dorinţa de a oferi informaţii corecte şi de ajutor, postează constant pe pagina sa de Facebook tot felul de analize, impresii, recomandări etc. Printre acestea se află şi câteva ponturi, pentru toate buzunarele, legate de cum să vizitezi isteţ Londra, în aşa fel încât să nu pierzi timpul inutil, să nu arunci cu bani pe lucruri care nu merită şi să 

Cum poţi vedea Londra salvând timp, bani şi fără crize de nervi   

„Ca orice alt oraş turistic, Londra poate fi problematică pentru cine vine aici pentru prima oară şi vrea să vadă chestii esenţiale în 2 - 3 zile... Oraşul e imens, iar punctele de interes, pe măsură. Totuşi, cu un pic de documentare şi planificare, vei reuşi măcar să îţi faci o idee”, spune Tavi oferind câteva „detalii utile care v-ar putea salva timp, bani şi crize de nervi”. 

O listă care, aşa cum subliniază „nu e exhaustivă”, astfel încât puteţi tăia sau adăuga după bunul plac ceea ce vă interesează. 

Aşadar, înainte de a ajunge la Londra, ţineţi cont că vorbim despre un oraş cu şase aeroporturi. „Dacă nu ai aranjat deja cu transferul, cea mai bună variantă ca să ajungi în oraş este trenul (12 - 18 lire, depinde de distanţă şi tipul de tren ales). Nu e scump, după standardele de aici şi e rapid. Dacă aterizezi pe Heathrow, ai metrou (Piccadilly Line) direct din terminale. Dacă bugetul e rahitic, poţi alege autobuzul, e un pic mai ieftin şi mai lent, dar tot acolo merge. Black cab-ul e scump, o soluţie bună e UBER, mai ales dacă sunteţi mai mulţi şi puteţi împărţi costurile”.

Transportul - opţiuni şi tarife

Şi dacă ne-am lămurit cu deplasarea din aeroport în oraş, să vedem şi ce opţiuni există pentru transportul din orice colţ al oraşului spre destinaţie, adică spre locul de cazare, fie că vorbim de un hotel sau altă formă: „Ai ajuns în Londra şi trebuie să ajungi la hotel. Intri în orice staţie de metrou sau tren şi investeşti 5 lire într-un Oyster card, după care, folosind orice card bancar, faci top-up la unul dintre automate. Cât te lasă inima şi buzunarul – 10, 20, 30 de lire. Partea proastă e că din banii ăia vei plăti ”as you go”, adică fiecare călătorie în parte. O variantă deşteaptă este să-ţi faci un abonament zilnic sau săptămânal (depinde cât stai). Ai grijă, acestea se fac pe zone, dar măcar ai călătorii nelimitate. Dacă obiectivele de interes sunt doar în zona centrală, adică 1, nu o să te rupă în două transportul. Ai nelămuri, întreabă un angajat al TFL, de aceea sunt acolo. Poţi folosi Oyster-ul pe tren, metrou sau autobuz. Transportul public nu e ieftin în Londra, dar e foarte bine pus la punct. Din nou, dacă nu vrei să te complici, iar bugetul nu e o problemă, cheamă un UBER. Nu e foarte scump”.

Mâncare pentru toate buzunarele

Tavi oferă câteva recomandări şi în privinţa hranei: „Ţi-e foame şi nu ştii cum să faci să nu spargi banca, dar să te şi saturi. Ai ”enşpe” mii de variante, menţionez aici doar câteva care îmi vin repede în cap. Wasabi – în schimbul a 6 - 8 lire primeşti o porţie destul de generoasă de curry sau sushi. Mâncare gustoasă, loc curat, servire rapidă. Un fel de fast-food spălat, ultra-prezent în toată Londra. Leon – burgerii coreeni sunt spectaculoşi. Un meniu cu cartofi prăjiţi şi o băutură o să te ducă la vreo 10 - 12 lire. Tot aşa, fast-food decent în care găseşti şi chestii organice (fasole neagră braziliană, spre exemplu). Sigur, mai sunt şi clasicele McDonald’s, KFC, Burger King, dacă nu eşti pretenţios. Da, s-ar putea să te doară stomacul după aia, dar acesta este riscul când vrei două aripioare la o liră. În rest, te poţi orienta la faţa locului. În Londra găseşti absolut orice fel de mâncare, din orice zonă a lumii. Consultă însă şi meniul înainte, sunt locuri în care poţi da pe un burger şi 25 de lire”.

Mici detalii utile

Prietenii românului au adăugat şi ei câteva ponturi la această postare. Aşa am aflat că Londra este împărţită în zone oarecum concentrice, de la 1 la 9. Obiectivele turistice cele mai cunoscute sunt în zonele 1 - 2.

În zona 1 a Londrei se poate merge şi pe jos. Şi pentru că toaletele publice sunt un aspect major, trebuie să ştiţi că în Londra acestea se găsesc în orice staţie de transport public. 

Iar când vă decideţi să vizitaţi obiective turistice, precum Hyde Park sau muzeele Londrei, spre exemplu, planificaţi-vă cu grijă timpul, pentru că aveţi ce vedea şi prin urmare veţi petrece multe ore într-un singur loc. „Spaţiile sunt enorme şi distanţa este o capcană”. În plus, ca în orice loc extrem de vizitat al lumii, ţineţi cont că pentru unele dintre obiectivele turistice sunt necesare rezervări, dintre care unele chiar şi cu o lună mai devreme. 

Apoi, pentru că vorbim despre Londra, oraş asociat cu ploaia, din rucsac nu trebuie să vă lipsească o pelerină de ploaie sau o umbrelă, apă şi chiar ceva de mâncare, dacă doriţi să vă rămână cât mai mulţi bani pentru vizite şi cumpărături. De mare ajutor v-ar fi şi un acumulator extern pentru telefon, încălţăminte confortabilă, haine comode şi „Google Maps de preferinţă”. 

Un alt aspect asupra căruia românii atrag atenţia îl reprezintă medicamentele - minimul necesar - pentru că aici „farmaciile îţi oferă foarte puţine lucruri fără reţetă”.

De mare ajutor în Londra poate fi cardul Revolut. Pentru 20 de călătorii cu metroul (din zona 6 spre zona 1 şi cu autobuzul prin centru, un alt român susţine că a plătit doar 3,80 lire, o opţiune care pare să fie mult mai bună decât Oysterul, spre exemplu.

Capcane de evitat şi ponturi de aur

Există însă şi o grămadă de capcane în care cad de obicei turiştii. „Dacă nu vrei să te pozezi doar cu landmark-urile (peisajele - n.r.) bune: Buckingham Palace, Piccadilly Circus, Harrods etc., doar ca să te facă să arăţi ca un clişeu pe Facebook, am câteva sugestii care s-ar putea să te intereseze: locuri mişto dar mai puţin promovate, magazine din care poţi pleca cu lucruri faine şi ieftine ş.a.m.d..”

Ca în orice oraş turistic, există o serie de obiective care reprezintă zonele cele mai aglomerate de turişti. Despre acestea se găsesc o grămadă de informaţii pe net. Dar Tavi vă recomandă Trip Advisor, pentru informaţii corecte despre „landmark-uri”: Buckingham Palace, Parlamentul, Westminster Abbey şi Tower Bridge. Însă vă recomandă să alocaţi măcar o zi pentru a vedea şi locuri „mai puţin promovate, dar foarte mişto”, oferind o serie de exemple în acest sens.

Spre exemplu, Parliament Hill, care „nu are treabă cu Parlamentul”, fiind o colină în Hampstead Heath - „una dintre cele mai bogate zone rezidenţiale ale Londrei” - un parc imens de unde poţi admira Londra în toată splendoarea ei: „în special zgârie-norii din zona est–centrală”. Detalii despre acest loc puteţi afla pe site-ul Culture Trip

Un alt parc ce merită vizitat este Holland Park, situat în vestul Londrei, în Notting Hill: „Este unul dintre cele mai frumoase parcuri pe care le-ai văzut vreodată: păuni, grădini japoneze, linişte şi pace”. Detalii se pot afla de site-ul „The Royal Borough of Kensington and Chelsea”.  

Sky Garden: „Este un restaurant incredibil situat la etajul 43 al clădirii Walkie Talkie din zona central – estică a oraşului. Te vei trezi în mijlocul unei adevărate jungle, iar panorama oferită este unică”. Doar că, locul fiind extrem de popular, este nevoie de o rezervare cu minimum 30 de zile înainte. „Este destul de scump, dar merită”, ne asigură Tavi. Amănunte aflaţi AICI

Dacă vă doriţi o atmosferă boemă, cu bărci şi canale, românul recomandă „Little Venice”, cu detalii.   

De neratat este şi „Casa memorială Sigmund Freud” - locul unde a trăit faimosul psihanalist austriac. Biletul de intrare ultima dată la acest obiectiv turistic era de 10 lire, dar este bine să vă informaţi dinainte chiar pe site-ul monumentului istoric

    

„Sunt sute de astfel de locuri care merită vizitate, însă ţi-ar trebui săptămâni sau luni de zile ca să poţi vedea o bună parte dintre ele. Nu uita că o vacanţă reuşită e aceea în care strecori un pic de aventură, în care o iei la pas şi te laşi surprins. Nu face greşeala de a-ţi transforma city break-ul într-un clişeu. Mergi mult pe jos, intră în vorbă cu oamenii, bea un pint de bere într-un pub, lasă-te purtat de instinct. Nu vei fi dezamăgit”, mai spune Tavi care vă recomandă să evitaţi în schimb autobuzele turistice „sunt scumpe şi nu vezi mai nimic”, în favoarea transportului în comun, a bicicletei sau mersului pe jos.

Pe aceeaşi temă:

S-a deschis prima „farmacie“ de poezie din lume. În loc de pastile, pacienţii primesc versuri terapeutice FOTO

Cum putem vizita cu buget redus Londra, cea mai exclusivistă capitală europeană. Unde ne cazăm, ce mâncăm şi ce putem vizita cu bani puţini 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite