FOTO Mort după o banală clismă, la trei zile de la internare: „Pacientul a venit într-o stare gravă, pentru o constipaţie”
0Chiril Bălaşa de 69 de ani din Horezu se pregătea să meargă la băi, când o constipaţie a început să-i dea bătăi de cap timp de mai multe zile. Până la urmă a luat decizia de a prezenta la spitalul din localitate. După o clismă, familia susţine că starea lui s-a înrăutăţit. O zi mai târziu era transferat la Spitalul de Urgenţă Vâlcea unde a murit după o intervenţie chirurgicală, două zile mai târziu. Rudele au depus plângere penală.
Personalul medical de la Spitalul Orăşenesc Horezu - Vâlcea este acuzat de malpraxis de către familia unui fost pacient.
Povestea a început în după-amiaza zilei de 18 septembrie când Chiril Bălaşa a ajuns la spital acuzând dureri de stomac. Acestea nu au cedat nici după ce i s-a făcut clismă, medicul de gardă considerând că sunt normale. A fost lăsat să plece acasă, dar s-a întors după câteva ore acuzând dureri şi mai mari.
A fost pus pe perfuzii şi până a doua zi dimineaţa nu i s-a mai făcut nimic, potrivit rudelor, situaţie confirmată şi de managerul spitalului. În urma analizelor şi a colonoscopiei, medicii au decis să-l transfere la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea, cu suspiciunea de „tumoră rectală perforată” mai spune familia, diagnostic neconfirmat de către medicii de la SJU care au luat totuşi decizia unei intervenţii chirurgicale.
Bărbatul de 69 de ani a murit însă la trei zile după ce s-a decis să meargă la spital. Supărate pe întreaga situaţie, rudele au decis să facă plângere penală împotriva medicilor şi aşteaptă să fie demarată o anchetă penală care să stabilească cine se face vinovat de întreaga tragedie.
Cazul a ajuns în atenţia opiniei publice prin intermediul reţelelor de socializare.
„Chiar l-am întrebat dacă are ceva grav şi mi-a spus că poate fi luat acasă”
„Am stat de vorbă cu doctorul care era de gardă în acea seară. Mi-a spus că era normală durerea de stomac după clismă. Au chemat de acasă un medic specialist care i-a făcut o ecografie. Chiar l-am întrebat dacă are ceva grav şi mi-a spus că poate fi luat acasă”, reiese dintr-o declaraţie pe care fiul victimei, Cătălin Bălaşa a acordat-o unei televiziuni locale, VTV, postată ulterior pe YouTube.
Medicul de gardă a confirmat, mai spun rudele, că pacientul poate fi luat acasă, cu menţiunea că trebuie ţinut sub supraveghere, iar pentru dureri şi frisoane a recomandat: „să-i luăm agocalmin şi paracetamol de la farmacie”. Au plecat din spital în jurul orei 20.00.
S-a reîntors la spital după trei ore fiindcă „îl ardea în zona testiculelor”
Cum acasă s-a agravat starea lui Chiril Bălaşa, bărbatul s-a reîntors la spital în jurul orei 23.00, de această dată acuzând dureri şi în zona genitală: „îl ardea în zona testiculelor”, mai susţine fiul. I s-a făcut din nou o perfuzie: „Era foarte palid şi a început să vorbească tot mai puţin. A venit doctorul de gardă cu un chirurg, l-au palpat puţin, pentru că îl durea foarte rău. Nu mi s-a spus nimic, ce diagnostic ar avea”, au mai povestit rudele.
A doua zi la prânz, Chiril Bălaşa a fost transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. „Eram în salon când au venit domnii de la ambulanţă să întrebe cine e Chiril Bălaşa. Atunci abia am aflat că urma să fie transferat.”
„Pacientul a venit într-o stare gravă... pentru o constipaţie, nu a spus că e de o zi, trei sau cinci”
La rândul său, managerul Spitalului Horezu, dr. Constantin Popescu se apără şi susţine că: „Pacientul a venit într-o stare gravă”, precizând că „A venit pentru o constipaţie”, fără să menţioneze de câte zile suportă durerile: „Nu a spus că e de o zi, de trei sau cinci zile”.
„Medicul care l-a consultat a luat decizia să-i facă o clismă. Clisma i-a făcut făcută de o infirmieră cu o asistentă. Intervenţia a avut succes”, este de părere managerul Spitalului Orăşenesc Constantin Popescu, precizând şi că medicul de gardă a chemat de acasă radiologul pentru a afla din radiografie dacă mai sunt probleme.
„Dacă era perforaţie, ar fi trebuit să fie mai mult sânge în scaun”
„Pacientul a avut două scaune, fără sânge. Abia la al treilea scaun, spre sfârşit, s-ar fi observat o dâră mică de sânge. Ori, dacă era perforaţia de care amintesc aparţinătorii în mediul online, ar fi trebuit să fie mult mai mult”, a mai declarat şeful spitalului precizând că: „Pacientul, după ce i s-a pus o perfuzie, s-a cerut acasă”.
La ora 23.00, aceiaşi sursă confirmă faptul că pacientul s-a întors într-o stare alterată, iar după discuţiile cu soţia acestuia, despre istoricul sănătăţii, medicul de gardă i-a administrat din nou o perfuzie, care „l-a stabilizat”, până a doua zi dimineaţa când i s-au recoltat probe pentru analize.
Nefiind spital de urgenţă, laboratorul unităţii din Horezu nu mai funcţionează după ora 23.00, a mai ţinut să precizeze dr. Constantin Popescu. După analize şi colonoscopia făcută de medicul gastroenterolog împreună cu un chirurg, s-a concluzionat că trebuie transferat la Râmnicu Vâlcea: „Au ajuns la concluzia că îi depăşeşte situaţia. Nu existau semnele unei septicemii”.
„Nu existau semne de septicemie”, dar a murit de „insuficienţă organică multiplă şi şoc septic”
Numai că în certificatul constatator al decesului cauza directă o reprezintă „insuficienţa organică multiplă, combinată cu un şoc septic.”
„În orice caz, ştiu că n-a fost vorba în nici un caz de perforaţie de colon”, a mai ţinut să precizeze managerul Constantin Popescu, deşi recunoaşte că numai rezultatele Institutului de Medicină Legală vor putea spune cu exactitate cauza decesului.