FOTO Dosarele X la Diabetologie: mai mulţi pacienţi consultaţi versus medici lipsă la program

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Oficial, la Secţia de Diabetologie în ambulatoriu, din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea, au fost consultaţi mai mulţi pacienţi decât în plafoanele impuse, în contextul în care se lucrează cu personal redus, iar numărul bolnavilor este în creştere. Medicii au fost obligaţi să restituie banii către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Cea din urmă susţine însă că medicii nu vin la program.

GALERIE FOTO

Reacţia Casei Judeţene de Asigurări Sociale de Sănătate Vâlcea acuzată că amendează medicii doar pentru că-şi fac datoria, scoate la iveală o altă latură a acestei probleme. 

Între Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea şi Casa Judeţeană pentru Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) a izbucnit un conflict, după ce, instituţia din urmă a impus celei dintâi restituirea unor bani. În timp ce reprezentanţii SJU acuză că medicii sunt amendaţi pentru că-şi fac datoria, cu vârf şi îndesat, cei ai CASS susţin că de fapt alta este problema: medicii din ambulatoriu nu vin la program.

Doar unul din cei nouă medici de specialitate (din toate specialităţile) din ambulatoriu, a fost găsit la program de către inspectorii CASS, în contextul în care spitalul susţine că lucrează cu personal sub capacitate. Inspecţia, potrivit reprezentanţilor CASS Vâlcea, „a fost făcut în urma sesizărilor venite din partea pacienţilor, nu a Curţii de Conturi - aşa cum susţine conducerea Spitalului”. 

Bolnavii de diabet s-au plâns la CASS că în ambulatoriul de specialitate medicii nu-şi respectă programul de lucru, motiv pentru care aşteaptă cu orele să-şi primească reţetele.

„Nu pot să mă îndrept împotriva acelor medici care au muncit mai mult decât a trebuit”

De cealaltă parte, managerul Spitalului Judeţean Vâlcea, dr. Dan Ponoran susţine că medicii de specialitate în diabetologie „au fost amendaţi pentru că au consultat mai mulţi pacienţi” decât aveau voie prin contractul - cadru cu CASS. Iar acest lucru a fost impus de Curtea de Conturi, după ce s-a descoperit că medicii au muncit în plus. 

Este vorba despre consultaţiile efectuate în perioada 1 mai 2017 – 31 martie 2018. 

„Ca şef de instituţie nu pot să mă îndrept împotriva acelor medici care au muncit mai mult decât ar fi trebuit şi să le iau câte 5.000 de lei înapoi, drept mulţumire! N-o să fac asta niciodată, cu riscul de a da aceşti bani din buzunar. De aici a început degringolada”, a afirmat directorul Spitalului Judeţean Vâlcea, Dan Ponoran.

15.224 de lei au fost obligaţi cei trei medici să restituie la CASS Vâlcea, reprezentând contravaloarea consultaţiilor efectuate în plus.

Reprezentanţii CASS recunosc problema expusă de conducerea spitalului parţial, amintind de asumarea contractului - cadru de către direcţiune şi precizând şi că nu s-a depus vreo obiecţie, nici după ce a fost trimisă o notificare, în luna iunie a acestui an şi nici după ce s-a transmis decizia legată de restituirea banilor. 

Singurul medic găsit la datorie era chiar diabetologul

„Treaba aceea că n-au fost găsiţi medicii la lucru, n-are nici o legătură cu problema de la diabetologie. A fost pentru a se distrage atenţia”, crede managerul spitalului. 

„Cine nu a fost la program să plătească, sunt total de acord. Noi vorbim despre nişte pacienţi şi ei despre nişte doctori. Culmea, ghiciţi pe cine au găsit la program? Tocmai pe diabetolog. Unul doar, pentru că doar unul lucrează după-amiaza, celălalt e dimineaţa, trebuie să acoperim Ambulatoriul şi unul pe secţie. Pe de altă parte, este normal să-mi apăr medicii, cel puţin pe cei care muncesc. Din păcate, nu vine nimeni pe postul liber. În ultimii patru ani am scos de patru ori postul la concurs”, a mai explicat dir. Ponoran pentru jurnaliştii „Adevărul”. 

6400 de bolnavi de diabet au control obligatoriu la trei luni

  

Între timp, au suferit bolnavii de diabet din Vâlcea, din luna iunie când a fost notificată unitatea. Pentru că medicii au hotărât să respecte în cele din urmă contractul - cadru care prevede că pot consulta numai 28 de diabetici zilnic. 

Directorul Spitalului Judeţean afirmă că numărul bolnavilor de diabet în Vâlcea este de 22.000, din care peste 6.000, şi nu 4.000 cât susţine CASS, sunt dependenţi de insulină şi au nevoie de control la trei luni. 

Cum se apără CASS Vâlcea

Reprezentanţii CASS Vâlcea precizează însă că în acest caz nu este vorba despre o amendă, ci despre restituirea unor sume de bani. Purtătorul de cuvânt al CASS Vâlcea, jurist Nicoleta Deaconu susţine că reţinerea banilor este „perfect legală şi mai mult perfect asumată de către managerul Spitalului Judeţean conform contractului de furnizări de servicii în ambulatoriu specializări clinice. Domnul manager s-a obligat să respecte legea”, aminteşte aceasta.

Spitalul a primit o notificare în data de 19 iunie 2018, pe care nu a contestat-o, deşi avea acest drept legal ce putea fi realizat în 10 zile de la înregistrarea notificării şi la fel a procedat şi în cazul deciziei de reţinere a banilor, când la fel nu s-a formulat nici o obiecţiune pe această temă, a susţinut purtătorul de cuvânt al CASS.

„Vom contesta sancţiunea, serviciile au fost efectuate, nu s-a facturat ceva ce nu există”

Managerul spitalului, Dan Ponoran, a declarat însă că va contesta decizia în instanţă personal şi, dacă va trebui, va da banii din propriul buzunar. „Am depus deja acţiune în instanţă, pentru recuperarea banilor. Nu ştiu când va fi primul termen, dar ştiu că au fost pregătite documentele de către jurişti.  Pentru că nu mi se pare corect. Serviciile respective au fost efectuate. Cei 15.000 de lei s-au reţinut din bugetul nostru actual. De aceea considerăm că medicii au fost sancţionaţi. Este o aberaţie tipic românească. Noi ne îndreptăm asupra celor care consideră nişte servicii executate un prejudiciu. Pacienţii au fost văzuţi. Nu s-a facturat ceva ce nu există”. 

Soluţii de-o parte şi de alta

Abia în data de 30 octombrie, CASS a venit cu o listă cu medici de familie care au primit dreptul de a prelungi reţete, doar pentru pacienţii cu antidiabetice orale. Iar această categorie are nevoie de o consultaţie anuală la medicul specialist. 

Două săptămâni mai târziu, aceaşi instituţie a mai dat dreptul la încă doi medici de medicină internă de a continua tratamentul specific bolnavilor de diabet zaharat, pe baza scrisorii medicale emisă de către medicul specialist diabetolog.

Aceştia au primit o propunere din partea conducerii Spitalului Judeţean de a ocupa, prin cumul de funcţii, cel de-al patrulea post de diabetologie vacant, prin rotaţie, cu jumătate de normă fiecare. Astfel, s-a mărit numărul de 28 de consultări prevăzute la 42.

Directorul justifică această decizie prin faptul că, pe lângă cei 6.000 de dependenţi de insulină, medicii de specialitate trebuie să vadă zilnic şi cazuri noi, precum şi pacienţi internaţi, pe care nimeni nu pare să-i ia în calcul. Astfel se justifică volumul mare de consultaţii al celor trei medici şi motivul pentru care s-a depăşit ce s-a stabilit prin contractul - cadru cu CASS, în trecut.

În plus, s-a luat decizia prelungirii programului pentru programările la cabinetul Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, până la ora 20.00.

Dar având în vedere presiunile la care sunt medicii supuşi, directorul spitatului atrage atenţia asupra pericolului ca toţi diabetologii să plece în privat. 

În loc de epilog

Medicii de specialitate vor fi până la urmă sancţionaţi. Dar nu pentru depăşirea plafonului de consultaţii, ci pentru că nu sunt prezenţi la datorie: „Prin absenţa la programul de lucru asiguranţii noştri au fost prejudiciaţi, li s-a răpit dreptul de a beneficia la servicii medicale,motiv pentru care vor urma pe această chestiune sancţiuni legale”, a afirmat purtătorul de cuvânt al CASS Vâlcea, jurist Nicoleta Deaconu. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite