FOTO Cel mai amplu proiect coral din România. Corul Regal în ii vechi de un secol într-un concert în Capitalele Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corul Regal în ii vâlcene într-un concert din Capitalele Unirii Foto Bogdan Boari
Corul Regal în ii vâlcene într-un concert din Capitalele Unirii Foto Bogdan Boari

Râmnicu Vâlcea s-a aflat zilele acestea pe harta „Capitalelor Unirii” printr-un extraordinar spectacol susţinut în cadrul Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu” de către Corul Regal şi Corala Academică Euphonia. Costumaţia reprezentantelor Corului Regal a fost una de gală, fiind asigurată de o colecţionară vâlceancă. Povestea colecţiei este fascinantă şi am aflat-o chiar de la proprietară.

Cu ocazia concertului de la Râmnicu Vâlcea, doamnele din Corul Regal s-au îmbrăcat cu ii vechi de 100 de ani, din impresionanta colecţie particulară a vâlcencei Corina Bedreagă.

„Capitatele Unirii” reprezintă cel mai amplu proiect coral din România, dedicat Centenarului Marii Uniri, pus în aplicare printr-un turneu aniversar în mai multe oraşe româneşti, din ţară şi de peste graniţe.  Corul Regal este un ansamblu cameral de tineret aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. 

Corala Academica "Euphonia" este una dintre cele mai valoroase formaţii artistice din România, a cărei activitate de bază se desfăşoară în Râmnicu Vâlcea încă de la înfiinţare din 1981 şi este multipremiată la festivaluri.

Proiectul „Capitalele Unirii” se va desfăşura în perioada 2018 - 2019  în opt oraşe: Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Iaşi, Cluj, Alba Iulia, Chişinău, Cernăuţi şi Balcic. Lansarea turneului a avut loc la Bucureşti, la Biblioteca Naţională a României, în 1 iulie, iar la finele acestei săptămâni Corul Regal a evoluat la Râmnicu Vâlcea, alături de invitatul special „Euphonia”.

„Proiectul „Capitalele Unirii” urmăreşte să realizeze o reparaţie istorică, reunind în mod simbolic, din punct de vedere muzical şi artistic, toate provinciile istorice ale României, care în prezent intră în componenţa a patru state suverane: România, Republica Moldova, Ucraina şi Bulgaria”, se menţionează pe pagina de net a instituţiei amintindu-se că „Centenarul este despre trecut, despre prezent, dar, mai ales, este despre viitor”, motiv pentru care turneul reprezintă un preambul al unei campanii de promovare a vieţii corale româneşti.

Corul Regal în ii vâlcene într-un concert din Capitalele Unirii Foto Bogdan Boari

Proprietara iilor cu care au fost costumate reprezentantele Corului Regal, Corina Bedreagă are o impresionantă colecţie de costume autentice şi obiecte de uz casnic. Ea este promotoarea Zilei Universale a Iei la Vâlcea, în 2013 când s-a alăturat comunităţii online „La Blouse Roumaine”. Povestea colecţiei sale private este uimitoare.

„Bucuria mea a fost şi mai mare deoarece, în această atmosferă de excepţie, tinerele din Corul Regal au fost însoţite în călătoria lor muzicală de o parte dintre iile din colecţia mea. Cu emoţie şi cu mare drag vă împărtăşesc faptul că am visat şi mi-am dorit nespus un astfel de moment, alături de aceşti talentaţi şi frumoşi tineri muzicieni.

Această seară minunată întăreşte încă o dată ideea că muzica reprezintă cel mai frumos liant dintre oameni, cel care aduce comuniune, consens, frumos şi armonie!”,  a declarat tânăra colecţionară după concert.

Cum s-a născut pasiunea Corinei pentru tot ce este vechi, am aflat direct de la sursă: „Bunica a reuşit să-mi transmită acest respect pentru lucrurile vechi care nu se mai fac acum ca pe vremuri din cauza industrializării excesive, a globalizării. Datorită bunicii am ales să rămân conectată la lumea satului şi mai ales să salvez nişte lucruri din patrimoniul rural care sunt într-un real pericol”.

Din acest motiv, colecţionara vâlceancă trage un semnal de alarmă asupra depopulării satelor într-un ritm alert şi acerb şi a faptului că rămân la mila sorţii casele ţărăneşti adevărate bijuterii arhitecturale, dovezi ale unei lumi arhaice din care reuşim să salvăm tot mai puţine lucruri şi odată cu ele să ne salvăm de fapt rădăcinile, istoria. 

„Suntem în Anul Centenarului şi poate cel mai frumos omagiu pe care putem să-l aducem este tocmai pentru satul românesc de altă dată. Până la urmă, România Mare s-a făcut şi cu ţăranul român”, mai spune Corina - o veşnică îndrăgostită de viaţa simplă şi curată pe care o duceau oamenii înainte şi pe care o mai duc şi astăzi puţini. 

Corina Bedreagă proprietara iilor vechi de 100 de ani cu care a concertat Corul Regal la Râmnicu Vâlcea Foto Bogdan Boari

„Obiectele colecţionate îmi amintesc de traiul liniştit de altădată. Pe de altă parte recunosc că-mi place să le spun prietenilor şi cunoscuţilor poveştile care stau în spatele obiectelor colecţionate. Patina timpului este esenţială, arată cât de vii sunt încă aceste lucruri”, este de părere colecţionara.

Despre fascinanta colecţie de ii, din care unele au putut fi admirate datorită reprezentantelor Corului Regal, susţine că este formată din lucruri care trebuie văzute şi simţite cu „o oarecare grijă pentru că simbolistica foarte profundă care este transmisă prin intermediul costumului popular îţi poate transmite aceeaşi trăire pe care o ai atunci când eşti în faţa unei icoane în biserică”.

”Ia” este sinonimă cu rădăcinile din care ne tragem, cu locul din care provenim, cu acel „acasă”, cu România, mai este de părere Corina Bedreagă. „Într-o lume tulbure, cu o răsturnare de valori fără precedent, echilibrul atât de caracteristic ţăranului român te poate aduce şi la nivelul unor modele la care avem nevoie să ne raportăm”, a mai spus proprietara iilor, în exclusivitate pentru Adevărul. 

Să nu uităm că ia românească a fost un adevărat model şi pentru Henri Matisse care a pictat la un moment dat celebrul tablou „La blouse roumaine”. Creatori de modă de talie mondială au creat colecţii de renume inspirate din motivele tradiţionale româneşti, precum Yves Saint Laurent. 

„Ia în sine, motivele, simbolistica şi felul în care ea poate să creeze o emulaţie culturală reprezintă lucruri care ne aduc împreună”, mai spune Corina Bedreagă şi exact aşa s-a întâmplat şi la concertul Corului Regal de la Râmnicu Vâlcea. 

Corul Regal în ii vâlcene de peste un secol

„În momentul în care îmbraci un costum popular, atitudinea ta se schimbă. Ţăranca era o creatoare de modă fără să ştie, ţăranul era un arhitect fără să aibă studii de profil când îşi construia casa după o simbolistică foarte clară. Şi mai este ceva caracteristic lucrurilor vechi – acel rost de la care lumea s-a îndepărtat. Pentru că trăim într-o lume dominată de tehnologie, cu stimuli care vin peste noi şi atunci tentaţia să te abaţi de la lucrurile care au dat consistenţă cândva este foarte mare. Dovadă tot ce se întâmplă”, mai este de părere colecţionara din Râmnicu Vâlcea.   

Corina Bedreagă, lucrează în cadrul Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanul Vâlcea, în cadrul Serviciului Informare Comunicare Proiecte şi Programe şi are o colecţie personală de 70 de ii şi 10 costume populare întregi provenite în mare parte „de la mămăiţele din sat, de la prieteni”, care au avut încredere că le va proteja cum se cuvine. În plus, obişnuieşte să le poarte foarte des. 

„Fiecare ie are o poveste formidabilă. Nu mai spun de iile care au stat zeci de ani prin poduri ascunse prin lăzi de zestre cum erau pe timpuri. Pasiunea mea este să salvez de la pierire cât mai multe lucruri. Nu doar ii sau costume populare, ci şi altfel de obiecte tradiţionale unele de uz casnic, altele de uz gospodăresc. Umila mea căsuţă, aflată tot în curtea bunicilor, a devenit un mic muzeu al satului”, ne-a mai mărturisit Corina Bedreagă.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite