De ce nu mai vin meșterii străini la Târgul de Ceramică de la Horezu. Aici este singurul ceramist „Tezaur Uman Viu” FOTO

0
Publicat:

Anul acesta, în perioada 2 – 4 iunie, la Horezu - Vâlcea, Târgul Ceramicii Populare Românești își va deschide porțile pentru ediția cu numărul 51, una în care nu va exista participare internațională.

Ceramică de Horezu expusă la Târgul „Cocoșul de „Hurez” Foto Cătălin Vezetiu jpg
Ceramică de Horezu expusă la Târgul „Cocoșul de „Hurez” Foto Cătălin Vezetiu jpg

Horezu rămâne unul dintre polii tradițiilor pe harta României, fiind cunoscut drept Capitala Ceramicii Tradiționale din țara noastră. Aici, rege este olăritul inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Deși multe ediții la rând, cel mai mare festival dedicat ceramicii tradiționale românești, «Cocoșul de Hurez», s-a bucurat de participarea unor artizani din mai multe țări ale lumii, fapt ce l-a determinat să aibă o anvergură internațională, din păcate, s-a renunțat la această componentă, cel puțin pentru moment.

„Meșterii din străinătate practică prețuri mult mai mari”

„Anul acesta va fi doar participare națională”, a confirmat pentru „Adevărul” Constantin Iovan, directorul Casei de Cultură Horezu Vâlcea, instituție care se ocupă de organizarea Târgului «Cocoșul de Hurez».

Sursa citată a explicat și de ce s-a luat această decizie: „Horezu rămâne membru al Asociației Europene a Localităților - Centre de Ceramică, doar că meșterii care au venit anii trecuți din străinătate n-au prea comercializat nimic din ceea ce au expus, pentru că ei practică niște prețuri mult mai mari (în comparație cu olarii români – n.red.)”.

Horezu rămâne nucleul asociației centrelor de ceramică

Această hotărâre nu va afecta însă rolul și locul Centrului de ceramică tradițională de la Horezu atât de apreciată de Regele Mihai și Regele Charles - pe vremea când era prinț: „Rămânem pe proiectele pe care le avem pentru viitor împreună, cu cei patru fondatori, printre care și noi. Horezu rămâne în continuare locul în care funcționează centrul Asociației Române a Localităților - Centre de Ceramică, și implicit aici este și sediul acesteia, tocmai datorită nucleului de ceramiști care sunt activi, fiind cel mai numeros centru de ceramică din țară la ora actuală (VEZI GALERIA FOTO).

La Horezu activează și singurul ceramist din țară declarat „Tezaur Uman Viu” – Sorin Giubega – titlu acordat pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.

„Prioritară este ceramica, pe lângă celelalte meșteșuguri”

Componenta de bază a târgului va fi dedicată olăritului, meșteșug practicat de secole la poalele Munților Căpățânii.

„Prioritar este însă acest târg de ceramică, pentru că aici se întâlnesc olarii de mai bine de jumătate de secol. Vor fi însă, ca de obicei, și alte meșteșuguri prezente la festival, ca și pată de culoare Partea comercial - expozițională se va desfășura în Piața Săptămânală a orașului, iar cea artistică în Parcul Trei Stejari”, au mai precizat organizatorii.

Anul trecut, s-a vorbit despre mutarea târgului într-o altă locație, în final însă s-a renunțat la idee, Piața Săptămânală fiind de fapt lângă Parcul Trei Stejari - locul tradițional de desfășurare a acestui eveniment.

Centrul Cultural cunoscut drept „Academia Olarilor” va fi inaugurat, cel mai probabil, în toamna acestui an: „Este un centru cultural tip care se va numi «Casa Olarului», construit prin Compania Națională de Investiții. Una dintre componente va urmări pregătirea unor tineri în arta olăritului, sub genericul de tabere de creație”.

Scopul mutării expoziției este tocmai de a convinge turistul să viziteze satul Olari, pentru a admira galeria și meșteșugul la ele acasă.

„Trebuie să educăm publicul să nu mai cumpere kitschuri, atât cât putem noi”, au mai menționat organizatorii Târgului «Cocoșul de Hurez».

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite