Cum este stârnit interesul românilor spre cea mai veche culă din ţară: „Fii cool la cule” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cula Greceanu sau Cula lui Maldăr - cea mai veche culă din ţară în Măldăreşti - Vâlcea Foto CNIPT Vâlcea
Cula Greceanu sau Cula lui Maldăr - cea mai veche culă din ţară în Măldăreşti - Vâlcea Foto CNIPT Vâlcea

Cea mai veche culă din România, de peste cinci secole, parte a Complexului Muzeal Măldăreşti din Vâlcea, va răsuna timp de trei zile de muzică şi veselie, ca pe vremuri.

Un program de manifestări derulat pe perioada a trei seri a fost conceput de administraţia publică vâlceană în ideea de a readuce în atenţia românilor fortificaţiile boiereşti din Oltenia, construite după modelul turcesc de la care au şi preluat denumirea: kule. 

Seară lăutărească, seară medievală şi seară pop-folk sunt propunerile organizatorilor pentru a satisface preferinţele muzicale ale unui public cât mai variat. 

GALERIE FOTO CU ANSAMBLUL MUZEAL AL CELEI MAI VECHI CULE DIN ROMÂNIA, ÎN VÂLCEA

Sub deviza „Fii cool la cule”, românii sunt invitaţi să-şi petrecă un sfârşit de săptămână, în perioada 22 - 24 iulie, la Culele de la Măldăreşti. În această perioadă vor concerta: Taraful de la Vărbilău, Taraful Iancu Jianu, Constantin Gaciu, Bogdan Simion şi Lăutarii de Mătase, Andreea Bălan şi Nicole Cherry, dar şi Rapsodia Vâlceană, Filarmonica „Ion Dumitrescu”, părintele Codruţ Scurtu şi Formaţia Vocal - Instrumentală de Muzică Veche Arheon.

Este prima ediţie a unui festival ce se doreşte să devină o tradiţie. Muzica va fi însoţită de bucate pe măsură, după reţete de altădată.

Prima ediţie a festivalului „Fii cool la Culele din Măldăreşti” - Vâlcea Foto DMS

Programul primei ediţii a Festivalului „Fii cool la Culele din Măldăreşti” - Vâlcea

„Am pornit pe o logică simplă. Ca turist, mergi, vizitezi culele de la Măldăreşti şi apoi ce faci? Ei bine, trei zile, cel puţin anul acesta, va fi un festival foarte frumos. Vineri seara, pe 22 iulie, vom petrece o seară lăutărească frumoasă, (...) apoi sâmbătă va fi seară medievală, iar duminică, aşa ca de final ne-am gândit să avem o seară pop-folk cu invitaţi speciali”, a explicat conducerea administraţiei judeţene.

Ideea de a pune în lumină „nestematele” de la Măldăreşti a venit după ce la finele anului trecut cea mai veche culă din România a intrat în patrimoniul judeţului Vâlcea. 

Decretat monument istoric încă din 1946, Ansamblul Cula Greceanu a intrat în patrimoniul muzeal un deceniu mai târziu, funcţie care a fost păstrată şi după retrocedarea ei către moştenitorii Grecenilor, în 2007. Aceştia au renunţat la ea anul trecut pentru 400.000 de euro, sumă cu care în Argeş s-a construit o toaletă publică, deşi iniţial s-a cerut un milion de euro. Pe lângă clădirea propriu-zisă, ansamblul cuprinde terenuri pe o suprafaţă de peste 5.400 mp şi anexe. 

Poveste de cinci secole, actualizată prin muzică şi bucate alese

Povestea începe în 1516 când a fost construit cel mai vechi nucleu al său - turnul de veghe şi apărare împotriva haiducilor. Nepotul proprietarului Nan Paharnicul - căpitan în oastea lui Mihai Viteazul - Tudor Maldăr a fost cel care completat construcţia cu o casă fortificată, motiv pentru i-a preluat numele.

Cula a fost reabilitată în 1688, dar forma de astăzi datează din secolul al XVIII-lea, când a fost refăcută din temelii de boierul Gheorghe Măldărescu.  

Ulterior, în secolul al XIX-lea, a ajuns în zestrea familiei Greceanu, şi şi-a schimbat numele. Are aproape un secol de când nu a mai beneficiat de o restaurare de proporţii. Pictoriţa Olga Greceanu, a cărei proprietate a fost, a înnobilat-o cu fresce în care apare atât neamul Măldăreştilor cât şi al Grecenilor. A fost singura femeie căreia i s-a permis să ţină predici în biserica ortodoxă, printr-o dispensă de la Patriarhul Justinian.

Pe vremea comunismului, Cula Greceanu a fost sediu de IAS, perioadă în care a fost efectiv prădată de bunurile din interior. Se spune că aici a înnoptat Iancu Jianu în drumul său spre Drăgăşani. 

Nu întâmplător aici au fost turnate o serie de filme cu haiduci: „Neînfricaţii”, „Drumul Oaselor”, „Iancu-Jianu - Haiducul”, „Trandafirul galben”, „Aferim”. 

În a doua jumătate a anilor ´60 a mai cunoscut o cosmetizare, înainte de a fi transformată în muzeu. 

Ultimul său proprietar a fost fiica adoptivă a Olgăi Greceanu - Emilia Greceanu – Anghel – Acasandri.

Cula Greceanu sau Cula lui Maldăr face parte din Complexul Muzeal Măldăreşti, care include Cula Duca şi Casa Memorială I.G. Duca. Cula Duca a fost cumpărată în 1907 de I.G. Duca în 1907 (de la care a preluat denumirea. Pe terenul aferent şi-a construit o casă de vacanţă, actuală casă memorială, în stilul celor două cule. Printre cei mai de seamă oaspeţi ai săi s-au numărat Regele Carol şi Regina Maria. Conacul lui Maldăr, parte a complexului muzeal, a fost transformat în han. 

Pe lângă păstrarea valorii istorice, se caută soluţii care să permită realizarea de lucrări de restaurare şi conservare a Culei Greceanu, cum s-a procedat şi în cazul Muzeului Memorial „Nicolae Bălcescu”. În luna aprilie a acestui an, atât Ansamblul Cula Duca cât şi Ansamblul Cula Greceanu, obiective istorice din patrimoniul judeţului Vâlcea, au primit finanţare prin PNRR: peste 1,3 milion de euro pentru reabilitarea ansamblului, infrastructurii specifice şi pentru digitalizarea valorilor aferente, marketing şi management în cazul Culei Duca şi doar 30.000 de euro (fără TVA) pentru Cula Greceanu pentru digitalizarea valorilor aferente, marcarea şi semnalizarea rutei/ obiectivului inclus în cadrul rutei, marketing şi management.

Cula Greceanu reprezintă unul dintre cele mai importante monumente ale Olteniei, fiind realizată în inconfundabilul stil brâncovenesc, la fel ca Mănăstirea Hurezi, monument UNESCO. De altfel, cula a fost nominalizată pentru lista UNESCO, fiind considerată cea mai reprezentativă dintre toate culele existente în spaţiul nord - dunărean. Culele sunt vechi case boiereşti cu rol de apărare, răspândite în Oltenia şi Muntenia. Din cele peste 50 de cule din aceste zone au mai rămas astăzi jumătate, dar multe dintre ele sunt într-o stare avansată de degradare.

Măldăreşti este o comună aflată în zona de vest a judeţului Vâlcea, învecinându-se cu Horezu - Capitala Ceramicii Româneşti şi Costeşti - locul unde se găseşte singurul muzeu dedicat trovanţilor din Europa, fiind inclusă în proiectul „Oltenia de sub munte - geoparc aspirant UNESCO”.

Vă recomandăm să mai citiţi:  

Cea mai veche culă din ţară, în patrimoniul judeţului Vâlcea după ani de tergiversări FOTO

Primul muzeu cu o colecţie de obiecte masonice va fi reabilitat: „Nu pot ignora un patrimoniu unic în ţară“ VIDEO

FOTO Cranii, gravuri din Primul Război Mondial şi Regina Maria - subiecte de inspiraţie pentru pictorii convocaţi într-o tabără în aer liber

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite