Cum a pierdut Drăgăşaniul 4000 de locuri de muncă. Tenişii Finca, doar o amintire a vremurilor de altădată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înainte de 1989, la Finca au lucrat 4000 de oameni. Foto cronicazilei.info
Înainte de 1989, la Finca au lucrat 4000 de oameni. Foto cronicazilei.info

Fabrica Finca din localitatea vâlceană Drăgăşani a fost înfiinţată în 1969 şi a ajuns să fie cunoscută în ţară şi străinătate pentru tenişii extrem de rezistenţi. Producătorul de încălţăminte de plastic foarte ieftină şi-a închis porţile în ianuarie 2007, când veniturile au scăzut la 40 000 de euro. Doi ani mai târziu,Tribunalul Vâlcea a declarat insolvenţa societăţii.

Înainte de 1989, circa 4000 de oameni din zona Drăgăşaniului aveau un loc de muncă asigurat. Fabrica trebuia să onoreze foarte multe comenzi din fosta Uniunea Sovietică, dar şi din întreaga Românie. Printre cei care îşi amintesc bine ce a însemnat Finca pentru economia judeţului Vâlcea se numără primarul Cristian Nedelcu, cel care a lucrat 15 ani în fabrică. 

“A fost un brand, nimeni nu poate contesta asta. Înainte de 1989, se lucra foarte mult pentru ruşi, vogoane întregi de încălţăminte plecau în străinătate, la export. În perioada 1969-1989, fabrica a avut cea mai bună perioadă, avea 4000 de angajaţi”, povesteşte primarul Cristian Nedelcu.  

Declinul fabricii de tenişi a început după Revoluţie, când firma a pierdut lupta cu tranziţia. Pentru că nu a mai făcut faţă cheltuielilor mari de producţie şi cerinţelor pieţei, Finca Drăgăşani a dat faliment. La 1 ianuarie 2007, fabrica de “gumari” avea o cifră de afaceri de 500 000 de euro şi un profit de 45 000 de euro, aşa că şi-a închis porţile. În ultimul an de funcţionare, la Finca Drăgăşani mai lucrau doar 300 din cei 4000 de salariaţi, cât erau înainte de Revoluţie.

 “După Revoluţie, Finca a mai funcţionat până în ianuarie 2007. Cererea a fost din ce în ce mai mică, piaţa absorbea din ce în ce mai puţin, gazul s-a scumpit, energie s-a scumpit. Iniţial, s-au făcut restructurări de personal şi, pentru că nu a mai fost rentabilă, s-a închis. Angajaţii au fost nevoiţi să se pensioneze, să plece la muncă în străinătate ori să meargă la ţară, să lucreze pământul”, completează primarul oraşului Drăgăşani.

Deşi nu mai există, Finca rămâne unul dintre cele mai cunoscute branduri din perioada comunistă.  În zona unde a funcţionat fabrica de “gumari”, autorităţile din Drăgăşani vor să deschidă acum un parc industrial.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite