Completări la Codul Rutier: amenzi de până la 487 de lei pentru transporul copiilor fără centură sau în scaune neomologate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii pot fi transportati fara centura doar la recomandarea medicului. Foto arhiva Adevarul
Copiii pot fi transportati fara centura doar la recomandarea medicului. Foto arhiva Adevarul

Potrivit completărilor aduse Codului Rutier, reglementări care au intrat în vigoare astăzi, transportul copiilor fără centură de siguranţă sau în scaune neomologate atrage cu sine sancţionarea contravenţională a şoferilor.

Conform regulamentului, copiii cu o înălţime de până la 135 centimetri pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul. Copiii cu vârstă pana in trei ani, care au o înălţime de peste 135 centimetri, pot fi transportaţi doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt prinşi sau fixaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, instalat în autovehicul.

 Se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, ori de a purta centura de siguranţă, copilul pentru care este eliberat un certificat de scutire pe motiv medical. În astfel de situaţii, transportul se realizează pe locul din spate, conducătorul auto fiind obligat să aibă asupra sa certificatul medical al minorului. 

Şoferii care nu transportă minorii în condiţii de siguranţă riscă până la cinci puncte de amendă, respectiv o sancţiune contravenţională între 390 şi 487, 5 lei. În plus, şi pasagerii de pe locurile din spate riscă amenzi dacă nu poartă centură, iar autovehicului este dotat cu sistem de siguranţă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite